Bugün baharın, yeni başlangıçların ilk günü

Bugün 21 Mart 2023. Kuzey Yarımküre'de baharın ilk günü. Yeni başlangıçlar anlamına gelen bugünü kutlarken, yitirdiğimiz canlar da hatırımızda. Orhan Veli'nin de dediği gibi, biz her bahar biraz daha aşığız ama derdimiz başka.

Çevre 21 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
21 Mart 2023, Kuzey Yarımküre'de baharın ilk günü olarak pek çok kültürde kutlanıyor. Fotoğraf: AA

Sanma ki derdim güneşten ötürü;
Ne çıkar bahar geldiyse?
Bademler çiçek açtıysa?
Ucunda ölüm yok ya.
Hoş, olsa da korkacak mıyım zaten
Güneşle gelecek ölümden?
Ben ki her nisan bir yaş daha genç,
Her bahar biraz daha âşığım;
Korkar mıyım?
Ah, dostum, derdim başka..

– Orhan Veli Kanık

Kuş cıvıltıları, çiçek kokuları ve güneşin artan sıcaklığını hissetme zamanı geldi çattı. Kuzey Yarımküre’de baharın resmi ilk günü olan 21 Mart, yeniden doğuşun, geleneklerin ve gece ile gündüz arasındaki uyumlu dengenin bir işareti. Bugün güneş ışınları ekvatora dik açı ile gelecek, böylelikle gece ve gündüz eşitlenecek. Hem kuzey hem de güney kutbu aynı anda gündoğumu hattına girecek.

Tabii Kuzey Yarımküre’de yer alan bizleri daha uzun gündüzler ve cıvıl cıvıl bir bahar beklerken, ekvatorun güneyinde yaşayan insanlar için bu ekinoks sonbahar anlamına geliyor. Ekvatora yakın Ekvador ve Singapur gibi yerlerde ise bu ekinoks bir anlam ifade etmiyor. Onlar yıl boyunca gündüz ve geceyi eşit yaşıyor.

Yaşanan tüm zorluklara rağmen baharın gelişi umudun gelişi demek. Pek çok ülkede de baharın gelişi neşeyle kutlanıyor. Örneğin İngiltere’deki Stonehenge, gündönümleri ve ekinokslar için popüler bir toplanma yeri.

Stonehenge’de insanlar toplanarak baharın gelişini kutluyor.

Bosna Hersek’te Saraybosna’nın kuzeybatısındaki Zenica kentinde de her yıl baharın ilk günü Cimburijada yani Çırpılmış Yumurta Festivali düzenleniyor. Japonya’da ekinoks günü resmi tatil olarak kutlanıyor. Baharın ilk günü, Japonlar için aile mezarlarını ziyaret etmek ve aile toplantıları düzenlemek anlamına gelir.

Başta bizim ülkemiz olmak üzere birçok ülkede de nevruz kutlamaları yapılır. Yeni gün anlamına gelen nevruzda yeni başlangıçları kutlarız. Refah dileriz, geçmişi geride bırakarak geleceği kucaklarız.

Bu sene Nevruz kutlamaları 23 ilde gerçekleşti. Bu sene nevruz kutlamaları Kahramanmaraş merkezli depremler ve sel felaketi sebebiyle buruk… Hafta sonu yapılan erken kutlamalarda ne hareketli şarkı çalındı ne de dans edildi. Yaşamını yitirenler için ağıtlar yakıldı.

Hani dedik ya her bahar geçmişi geride bırakırız diye… Bu bahar acılarımızı geride bırakmadan, aksine daima hatırlayarak geleceğimizi kucaklayacağız.

Avustralya’da felaket: Nehir ölü balıklarla kapandı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.