Rusya’nın Türkiye’de doğalgaz merkezi kurma projesine rötar

Daha önce Rusya Devlet Başkanı Putin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından defalarca dile getirilen Türkiye'de doğalgaz merkezi kurma projesi rafa kalkmış görünüyor. Kremlin, Türkiye'de doğalgaz merkezi kurmanın zaman gerektiren karmaşık bir proje olduğunu açıkladı.

Ekonomi 21 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Daha önce Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından defalarca dile getirilen Türkiye’de doğalgaz merkezi kurma projesi, ABD, Avrupa ve Avustralya’nın 5 Aralık 2022’de Rus petrolüne tavan fiyat uygulaması kararını almasıyla ve seçim nedeniyle ötelenecek gibi görünüyor. Kremlin’den yapılan açıklamada, Türkiye’de doğalgaz merkezi kurmanın zaman gerektiren karmaşık bir proje olduğu belirtildi. Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya ve Türkiye’nin gaz dağıtım merkezi projesi üzerinde çalışmaya devam edeceklerini söyledi.

TASS haber ajansının aktardığına göre Peskov, “Türkiye doğalgaz merkezi açısından karmaşık durumlar kaçınılmaz. Takip edeceğiz ve Türk ortaklarla işbirliğine devam edeceğiz” dedi.

Rusya-Ukrayna savaşının ardından Avrupa ülkeleri yaptırımlar kapsamında Rus doğalgazının ithalatını keskin biçimde düşürmeye çalışırken, Rusya Devlet Başkanı Putin, Türkiye’de doğalgaz merkezi kurma fikrini açıklamıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da iki devletin konuya dair çalışacağını duyurmuştu. Ankara bu girişimi memnuniyetle karşılarken İstanbul’da bir aktarma merkezi ve doğalgaz ticaret merkezi oluşturmaya yönelik altyapının önemli bir bölümünün hazır olduğunu bildirdi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.