Resmen anlaştılar: Erdoğan ve Sisi görüşecek, elçiler atanacak

11 yıl sonra Mısır'a yapılan ilk resmi ziyaretin dönüşünde konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ilişkileri en üst düzeye taşıma konusunda mutabık kalındığını söyledi. Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'nin seçim öncesi görüşebileceklerini de dile getirdi.

Dünya 21 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 11 yıl sonra Mısır’a yapılan ilk resmi ziyaretin dönüşünde gazetecilerin sorularını yanıtlarken, iki ülkenin diplomatik ilişkileri en üst düzeye çıkarma konusunda anlaştığını söyledi. Çavuşoğlu bunları söylerken Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan  ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah El Sisi’nin duruma göre seçim öncesi  görüşeceklerinden bahsetti.

Türkiye ile Mısır arasındaki diplomatik ilişkiler 2012’de Sisi’nin, Erdoğan’ın yakın dostu seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’yi darbeyle devirmesi sonrası kopmuştu. Erdoğan ve Sisi hayatlarında ilk kez devlet başkanı sıfatıyla resmi olarak görüşecek. İki lider daha önce Katar’da dünya kupası sırasında ayaküstü el sıkışmıştı.

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri’yle görüşmesi için “Samimi ve güzel bir görüşmeydi” diyen Çavuşoğlu, Ramazan ayı içerisinde görüşmek için mevkidaşını Türkiye’ye davet ettiğini belirtti.

11 yıl sonra ilk ziyaret: Türkiye Dışişleri Bakanı, Mısır’da

“Ticaretimiz, 10 milyar dolara yaklaştı. LNG ithalatı sebebiyle biraz denge onların lehine ama biz bundan şikayetçi değiliz” diyen Çavuşoğlu, üçüncü ülkelere Türkiye üzerinden Mısır gazının ihracatının yapılabileceğinin altını çizerken, Şükri’yle buluşmada yenilenebilir enerji, güneş enerjisi gibi konularda işbirliğinin artırılması, Ro-Ro seferlerinin yeniden başlatılması, savunma işbirliğini geliştirme, askerler arasındaki diyaloğu artırma konularının görüşüldüğünü kaydetti.

‘Anlaşmalar iki ülke aleyhine de değil’

Çavuşoğlu, basın mensuplarının Mısır’a büyükelçi atanması hakkındaki sorusuna, “Cumhurbaşkanları bir araya gelirse onlar açıklasınlar diye planlıyorduk. Şimdi seçim zamanında bu bir araya gelme gecikirse, o zaman tekrar cumhurbaşkanlarına arz edeceğiz, belki bir sonraki ziyarete hazırlanırız” yanıtını verirken, Libya ve deniz yetki alanları anlaşması ile ilgili sorulara, “Bizim Libya’yla yaptığımız deniz yetki alanları anlaşması, Mısır’ın aleyhine değil. Mısır’ın Yunanistan’la yaptığı anlaşma da bizim aleyhimize değil. O anlaşmada Mısır tarafı ilişkiler soğukken bile bizim kıta sahanlığımızın sınırlarına riayet etti” cevabını verdi.

Moskova’da yapılması planlanan Rusya, Türkiye, İran ve Suriye’nin katılacağı dörtlü görüşmenin ertelenmesiyle ilgili Çavuşoğlu, “Ruslar ‘biz bunun hazırlığını yapamadık, erteleyelim’ dediler. Ama Suriye rejimi oradaydı, belki ortak karar vermişlerdir. Daha sonra ‘ileride yapacağız’ dediler, biz de ‘tamam’ dedik” derken, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın Moskova’da bulunmasına ilişkin iki taraf arasındaki görüşmelere yorum yapamayacağını belirterek dörtlü görüşmenin Rusya’nın teklifi olduğunu ve Rusya’dan tarih beklediklerini kaydetti.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.