Yüksek kolestrol demansa yol açabiliyor

Kötü kolesterolün kan-beyin bariyerini geçen ve bunamaya yol açabilen nöronlar arasında tau adı verilen bir proteini biriktirdiği ortaya çıktı. Yani kolesterol sadece kalp damar sağlığı için değil beynimiz için de kötü.

Sağlık 21 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Halk arasında ‘damar sertliği’ olarak adlandırılan hastalık sadece kalbimiz için kötü değil. Kan yağlarının, en çok da ‘kötü’ diye adlandırılan kolesterolün birikmesiyle zaman içinde oluşan damar sertliği, damarların daralmasına, hatta tamamen tıkanmasına neden oluyor. Ama şimdi ortaya çıktı ki kolesterolün yegane kötülüğü bu değil.

İngiliz The Daily Mail Gazetesinin haberine göre; araştırmacılar, 65 yaş altındaki 1 milyondan fazla kişinin sağlık verilerini inceledi. Araştırmacılardan Dr. Ashish Misra, ilk kez demansın yüksek seviyede kolesterolle bağlantısının bulunduğuna işaret ederek, sonuçları “ezber bozan” gelişme olarak değerlendirdi.

Misra, kötü kolesterolün kan-beyin bariyerini geçen ve bunamaya yol açabilen nöronlar arasında tau adı verilen bir proteini biriktirdiğini kaydetti.

Öte yandan, yüksek kolesterol, atardamar duvarlarında plak oluşturarak felç riskini artırırken Misra, “Ne yazık ki atardamarlarda plaklardan kurtulmayı sağlayacak mucizevi bir ilaç da yok. Sağlıklı yaşam ve diyetler sayesinde bununla yaşamayı öğrenmeliyiz” diye konuştu.

Misra, araştırmalarının demansın erken tanısında büyük fayda sağlayacağına dikkati çekerek, “İlk kez yediklerimizle bilişsel zayıflama arasında direkt bağlantı olduğunu söyleyebiliyoruz” dedi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.