Erdoğan-Putin görüşmesi: Türkiye’nin açıklamasında Suriye yok, Rusya’nın açıklamasında var

İki lider Ukrayna-Rusya savaşı ve Türkiye-Rusya ilişkilerini konuşurken, içerik hakkında farklı açıklamalar geldi. Türkiye, Suriye normalleşmesine dair görüşüldüğünü belirtmezken, Kremlin'in açıklamasında 'Türkiye Cumhurbaşkanı, bu konuda Rusya'nın yapıcı arabuluculuk rolüne vurgu yaptı' denildi.

Gündem 26 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin dün bir kez daha telefonda görüştüler.

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada görüşmede Türkiye-Rusya ilişkilerini geliştirecek adımlarla, Ukrayna-Rusya savaşına dair gelişmelerin ele alındığı belirtilerek, “Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede, Karadeniz Tahıl Girişimi’nin yeniden uzatılmasıyla ilgili müspet tutumu dolayısıyla Rusya Devlet Başkanı Putin’e teşekkür etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışmaların bir an önce müzakereler yoluyla sona erdirilmesine önem verdiklerini ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Soçi’de mutabık kaldıkları ekonomik iş birliği temelinde yeni adımlar atabileceklerini belirtti” dendi.

Türkiye’nin açıklamasında, iki ülke arasındaki önemli gündem maddesi olan Suriye, İran, Rusya’nın katılımıyla yapılacak ve Türkiye-Suriye yumuşaması gündemli Dörtlü Zirve konusundan hiç söz edilmedi.

Dörtlü zirve ertelendi

Türkiye-Suriye arasındaki normalleşmenin önemli bir adımı olarak görülen ve İran ile Rusya’nın da katılacağı Dörtlü Zirve, 15-16 Mart’ta gerçekleştirilecekti ancak tarih yaklaşırken zirvenin hazırlıkların tamamlanması için ertelendiği açıklanmıştı.

Kremlin’in açıklamasında Suriye detayı

Aynı telefon konuşmasına ilişkin Kremlin’den yapılan açıklamada ise tahıl anlaşması ve Moskova-Ankara ilişkilerine ek olarak Suriye konusunun da görüşüldüğü belirtildi. Görüşmenin Ankara-Şam ilişkilerinde normalleşme adımlarının öneminin vurgulandığı kısım için, “Suriye konusu ele alındı. Türkiye-Suriye ilişkilerinin normalleştirilmesi sürecinin sürdürülmesinin önemi vurgulandı. Türkiye Cumhurbaşkanı, bu konuda Rusya’nın yapıcı arabuluculuk rolüne vurgu yaptı” denildi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.