Agatha Christie romanları yayıncısı tarafından sansürlendi

Agatha Christie'nin günümüzde de ilgiyle okunan kurgusal karakteri müfettiş Hercule Poirot'ya sansür geldi. Harper Collins Yayınevi, Christie'nin 33 romanındaki bazı ifadeleri, 'modern okur tarafından saldırgan veya ırkçı bulunduğu için kaldırdığını ya da değiştirdiğini' açıkladı.

Kültür Sanat 28 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Peter Ustinov, Hercule Poirot karakterine hayat veren ünlü isimlerden biriydi.

Agatha Christie’nin ünlü kurgu karakterleri Hercule Poirot ve Jane Marple’ın maceraları yeni bir editoryal süzgeçten geçerek okurla buluşacak. Christie romanlarının telif hakkı sahibi Harper Collins, saldırgan nitelik taşıyan ifadelerin kitapların yeni baskılarında yer almayacağını duyurdu.

Buna göre Belçikalı dedektif Hercule Poirot’nun maceralarında farklı toplumlara yönelik rahatsız edici ifadeler değiştirildi. Benzer bir akıbet, Christie’nin 12 romanını yazdığı amatör dedektif Jane Marple karakteri için de geçerli olacak.

“Modern okur saldırgan buluyor”

Harper Collins, Agatha Christie romanlarının yeni baskılarındaki düzenlemeler konusunda bir açıklama da yaptı. Modern okurun saldırgan bulduğu ifadeleri kaldırdıklarını ya da başka kelimelerle değiştirdiklerini belirten Harper Collins yetkilileri, tüm yeni baskıların bu şekilde satışa çıkacağını duyurdu.

Örneğin yeni baskılarda ‘yerli’ ifadesi yer almayacak. ‘Yerli’ kelimesi yerine artık ‘yerel’ tercih edilecek. Bunun dışında Yahudi ve Çingene gibi etnisite belirten kelimeler de ‘Doğulu’ olarak değiştirildi.

Roald Dahl ve Ian Fleming de güncellendi

Agatha Christie, romanları yayıncısı tarafından değiştirilen tek yazar değil. Yakın dönemde Roald Dahl ve Ian Fleming’in kitapları da benzer bir kaderi yaşamıştı. Dahl ve Fleming’in kitaplarında yer alan cinsiyetçi ve ırkçı ifadelerin ‘modern okuru rahatsız etmemesi’ için kaldırıldığı açıklanmıştı.

İlk macerasına 1920 yılında başlamıştı

Agatha Christie’nin çok sevilen ve defalarca sinemaya da uyarlanan kurgusal karakteri dedektif Hercule Poirot’nun maceraları 1920 yılında başlamıştı. Seri, Christie’nin ölümünden bir yıl önce, 1975’te sona ermişti. 55 yıl boyunca dünyanın farklı coğrafyalarında maceralara atılan Hercule Poirot’yu beyazperdede Albert Finney, Peter Ustinov, Ian Holm, Tony Randall, Alfred Molina ve David Suchet gibi oyuncular canlandırmıştı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.