Demirören Ziraat Bankası’na borcunun yüzde 3.2’sini ödemiş

 Ziraat Bankası, Demirören'den yapılandırma sonrası 895 milyon dolara ulaşan alacağının yalnızca 586 milyon liralık bölümünü tahsil edebildi

Ekonomi 29 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Ziraat Bankası, Demirören Holding’in kullandığı ve ödemediği kredilerle ilgili olarak sürdürdüğü ‘ölüm sessizliğini’ nihayet bozdu. Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar’ın yaptığı açıklamayla, Demirören Holding’in Doğan Medya Grubu’nu satın almak için, 2018’de Ziraat Bankası’ndan kullandığı 895 milyon dolarlık kredi borcunun yalnızca yüzde 3,2’sini ödediği ortaya çıktı. CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel’in sorusunu yanıtlayan Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, “Aksama yaşanması durumunda her türlü aksiyon hızlıca alınacaktır” dedi. Sertel ise Çakar’ın yanıtına, “Israrla yıllardır bu rezaleti açıklayamadılar, şimdi de ‘aksiyon alacağız’ diyorlar. Gasp edilen kamu kaynaklarının hesabını soracağız” sözleriyle tepki gösterdi. Sertel, “Çiftçi Ziraat Bankası’ndan kullandığı krediyi çeşitli sebeplerle ödeyemediği zaman onun traktörüne, tarlasına el koyan banka, Demirören’e gelince sus pus. Neden sus pus?” dedi.

Doğan Medya Grubu’nu satın almak amacıyla 2018’de Ziraat Bankası’ndan 800 milyon dolarlık kredi kullanan Demirören Holding’in borcunun 895 milyon dolara ulaştığı ve kredi borcu için firmayla Ziraat Bankası arasında yeniden yapılandırma anlaşması imzaladığı ortaya çıkmıştı.

Ziraat Bankası ile ilgili Sayıştay raporuna göre; 22 Şubat 2022’de imzalanan yeni sözleşmeyle 895,6 milyon dolar borç, yüzde 4 faizle 14 yıl vadeli olarak yeniden yapılandırılmıştı.

Borçlu Demirören, İstiklal’deki AVM’sini Denizbank’a devretti

‘Ticari sır’ deniyordu

Yapılandırmayla birlikte borcun tutarı 1 milyar dolar geçti. Borçla ilgili, “ticari sır” olduğu gerekçesiyle bugüne kadar açıklama yapmayan Ziraat Bankası’ndan   Demirören Holding’in borcu ile ilgili ilk kez resmi bir açıklama geldi.

TBMM KİT Komisyonu Üyesi CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel’in sorusunu yazılı olarak yanıtlayan Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, tüm alacakların yeniden yapılandırmaya esas alındığını belirterek, yapılandırma tarihinden itibaren firmadan toplam 586 milyon 221 bin 750 TL tahsil edildiğini açıkladı. Demirören Holding’in borcu bugünkü döviz kuruyla 17 milyar TL’ye ulaşırken, firma bankaya olan borcunun yalnızca yüzde 3,2’sini ödemiş oldu.

Sayıştay’ın Ziraat Bankası raporundan Demirören kredisi çıktı: Demirören bütün sermayesini kaybetti, borcunu ödeyemiyor, Ziraat yine de borcu yeniden yapılandırıp faizi düşürdü

“Her türlü aksiyon hızlıca alınacaktır”

Genel Müdür Çakar, Bankacılık Kanunu gereği, borçluların geri ödeme yükümlülüklerini yerine getirebilmelerine ve istihdama katkıda bulunmaya devam etmelerine imkan verilmesini sağlamak amacıyla yeniden yapılandırmaya tabi tutulabileceklerine dikkati çekti.kar, “Söz konusu kredi yakinen takip edilmekte olup, yapılandırma koşulları çerçevesinde tahsil ve tasfiye edilmesine çalışılacak, yapılandırma koşullarında aksama yaşanması durumunda her türlü aksiyon hızlıca alınacaktır” dedi.

Borç teminatsız kalmıştı

Ziraat Bankası, Demirören Holding’e krediyi Kemer Country arazisini teminat alarak kullandırmıştı. Ancak kısa süre sonra arazinin imar izni olmadığı ortaya çıkınca. Ziraat Bankası kredisi teminatsız kalmıştı. Bunun üzerine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı arazilerin imar planında değişikliğe giderek inşat yapılmasının önünü açmış ve krediyi tekrar teminatlı hale getirmişti.

Demirören Medya’nın çöküşü sürüyor, Hürriyet ve Kanal D binaları da Ziraat Bankası’nın oldu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.