Acun Ilıcalı, ‘hayat dersimi’ aldım dedi ama o dersten bütünlemeye kaldı!

Survivor 2023'ün son bölümünde sunucu ve moderatör Acun Ilıcalı, yarışmacı Merve Yıldırım'ı diskalifiye etti. Bunu yaparken hayattan ders aldığını söyledi. Sosyal medyada diskalifiye kararı kadar Ilıcalı’nın üslubunu da tartışma konusu oldu. Ilıcalı psikolojik şiddet uygulamakla eleştirildi.

Kültür Sanat 12 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

2005 yılında televizyon ekranlarına gelen Survivor, o gün bu gündür yerli televizyonların en çok izlenen programlarından biri. Programda fiziksel performansa odaklanan yarışlar kadar yarışmacılar ve polemikler de ilgi çekiyor. Özellikle sosyal medya, programın her bölümünden bir gündem yaratmayı başarıyor. 

Ilıcalı’nın üslubu tartışma yarattı

Neyse ki program, sosyal medyanın bu isteğini karşılamak konusunda epey başarılı. TV8’de  yayınlanan Survivor 2023’ün son bölümünde de sosyal medyada çok konuşulan bir polemik yaşandı. Merve Yıldırım isimli yarışmacı diskalifiye edildi. Kazanmak, kaybetmek ve nadir de olsa diskalifiye haberleri yarışma programları için sıradan şeyler ancak bu kez durum başka. TV8’in sahibi ve Survivor’un sunucusu olan Acun Ilıcalı’nın yarışmacıyı diskalifiye ederken kullandığı üslup tartışma yarattı.

Ünlüler ve Gönüllüler’in yarıştığı yarışmada mücadele etmeyen Yıldırım, takım arkadaşlarının kaderiyle oynadığı gerekçesiyle yarışmadan diskalifiye edildi. Ancak yarışmacının diskalifiye edilmesinden çok moderatör ve sunucu Acun Ilıcalı’nın üslubu dikkat çekti. Acun Ilıcalı, Merve’ye “Sen şimdi bize kararını söyleyeceksin. Sen bu takımın bir parçası olarak arkadaşlarına destek olarak devam edecek misin, yoksa ben böyleyim devam ederim mi diyorsun?” dedi. 

Arkadaşlarıyla vedalaşmasına izin verilmedi

Ilıcalı çok öfkelenmiş olacak ki yarışmacıya “Arkandaki meşaleyi almana da gerek yok. Arkadaşlarınla vedalaşmadan adadan ayrılabilirsin” diyerek Merve Yıldırım’ı yarışmadan gönderdi.

 Tabii arada vites artırarak, “Bencil olmamak zorundasın, kendini düşünemezsin. Sen başkaları için bir şey yapan biri misin genelde nasıl birisisindir? Ben kendime ders vermeyi kaçırmışım” demeyi de ihmal etmedi. Ilıcalı, yaşanan bu olaydan kendisine bir hayat dersi çıkardığını söyledi.

Reality şovdan adalet beklentimiz yok ama…

Çok sayıda sosyal medya kullanıcısı Ilıcalı’nın yarışmacıya karşı olan tavrını eleştirdi. Ilıcalı’nın yarışmacıya olan tavrını çok sert bulanlar da vardı, diğer yarışmacılarla tavırlarını kıyaslayan da. Bir grup programın moderatörü ve suncusu Ilıcalı’nın yarışmacıya haksızlık yaptığını düşünüyordu. 

Gazete Duvar’dan Ümit Buget de konu hakkında İstanbul Bilgi Üniversitesi Medya Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Aylin Dağsalgüler’ün görüşlerini aktardı. Survivor izlemediğini belirten Dağsalgüler, bir reality şovdan adalet beklenmemesi gerektiğinin altını çiziyor. Ayrıca Acun Ilıcalı’nın yerli televizyonlarda örneklerini -maalesef- çok sık gördüğümüz bir davranışına dikkat çekiyor. “Ilıcalı programın moderatörü olarak ‘adalet’ sağlayan konumunda, ancak bir kadın yarışmacıya ‘mansplaining’ yapıyor” diyor. Bu arada Dağsalgüler, “Survivor’ın bu sezon reytinglerinin iyi gitmediğini de ekleyelim. Bitmek üzere olan sezonun son bir hamle ile sezon finalinde yüksek reyting alması için bir yarışmacının harcanması hiç de uzak bir ihtimal değil” hatırlatmasını da yapıyor.

Mansplaining bir psikolojik şiddet türü

Mansplaining, psikolojik şiddet türlerinden biri. Kavram Türkçede “erbilmişlik, erilleme, eril açıklama” şeklinde de kullanılsa da günlük hayatta orijinal versiyonu da söyleniyor. Ne anlama geliyor derseniz, Oxford Sözlüğü’nün tanımını şöyle bırakalım: “Bir erkeğin bir kadına herhangi bir şeyi ondan daha iyi bildiğini ve anladığını düşündüğünü gösterecek biçimde açıklama yapma pratiği.” 

Acun Ilıcalı dersini aldığını söylüyor. Acaba mansplaining konusunda da benzer bir adım atmak ister mi? Bu sorunun cevabını da başka bölümlerde izlemeyi umuyoruz.

 

Şarkılar seni söyler: Ne güzel bestecimizdin sen Melih KibarŞarkılar seni söyler: Ne güzel bestecimizdin sen Melih Kibar

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.