‘Denizden babanız çıksa’ bir düşünün!

Baba, bir kadın için erkek olmaya dair ilk şablon, diğer tüm erkekleri  ölçeceği bir standart. 30 yaşın üzerindeki bir kadınla asla çıkmayan bir baba figürü kadına 'değerli olabilmesi için genç olması gerektiğini' düşündürüyor. 

26 Ocak 2024
Araştırmalar bir babanın, kızının öz saygısını, öz imajını, güvenini ve erkeklere dair görüşlerini şekillendirdiğini gösteriyor.

En sonunda Mehmet Ali Erbil’in kızı isyan etti. Yasmin Erbil, “Bana babalık yaptığını düşünmüyorum, yaram var ve asla kapanmayacak. Çok fazla kadınların olması, etrafında genç kızlar olması halen beni yaralıyor, aşabildiğimi söyleyemem” ifadelerini kullanarak babasının ilişki yaşantısından kaynaklanan duygusal zorluklarına vurgu yaptı.

Babalık konusundaki beklentilerini karşılamayan Mehmet Ali Erbil’e yönelik eleştirilerinde Yasmin Erbil, “Bazen benden bile küçük olduğunu duyduğum olunca rahatsız ediyor. İnsan rahatsız oluyor, artık 27 oldum 25 yaşında bir kız duyunca rahatsız olduğum oluyor” şeklinde konuştu.

Aynı durum Acun’un kızları için de geçerli değil mi. Şeyma Subaşı Acun’un en büyük kızı ile yaşıt, son sevgilisi onlardan bir sekiz yaş daha küçük.

Acun Ilıcalı ve sevgilisi Çağla Altunkaya (solda) Ilıcalı’nın kızıyla yaşıt olan eski eşi Şeyma Subaşı (sağda)

Sadece ünlüler mi? Bana gelen maillerden birinde kendisinin en yakın sınıf arkadaşı ile evlenen babasına karşı duygularını yönetemeyen danışanım var. Düşünsenize bir hafta sonu erkekleri çekiştirdiğiniz kız arkadaşınız diğer hafta sonu sizin üvey anneniz oluveriyor.

Bu kızlar ne yapsın, babaları yani “beyaz atlı prensleri” genç prenseslerden hoşlanıyorsa denilebilir ancak işler öyle yürümüyor. Babanın kızının yaşında biriyle çıkması kızını ürkütebiliyor. Kızının stresli olmasına, hatta depresyona girmesine ve kaygı atağı yaşamasına neden olabiliyor.

Bu sıkıntı sadece babanın yeni genç aşkı ile rekabetten dolayı ortaya çıkmıyor. Biraz da babanın kadınlara bakış açısı tetikliyor. 30 yaşın üzerindeki bir kadınla asla çıkmayan bir baba figürü bir kadının değerli olabilmesi için genç olması gerektiğini düşündürüyor. Bu konu hem kendi kızında kadının değeri konusunda hayal kırıklığı yaratıyor, hem de 30’una yaklaşan kendi kızına “artık evde kaldın” fikrini veriyor.

İşin daha abartı boyutu da var. Kim Kardashian’ının iki küçük kızkardeşi dünyaca ünlü güzeller güzeli model Kendall Jenner ve kendi makyaj imparatorluğunu kuran Kylie Jenner’ın babaları Olimpiyat Şampiyonu Bruce Jenner 65 yaşından sonra kadın oldu ve adını da Caitlyn yaptı. Makyaj önerilerini kızından aldığını söylüyor. Şimdi bu kızkardeşlerden biri neden evliliğe karşı, diğeri de evlenmeden 20 yaşında anne oldu biraz anlaşılıyor.

Uzun yıllar boyunca romantik ilişki seçimlerinde odak noktası esas olarak anneler ve onların çocuklarının fiziksel, duygusal ve ruhsal sağlıklarını nasıl etkiledikleriydi. Babanın ebeveynlik rolü uzun süre bu denklemin dışında tutuldu. Ancak son araştırmalar bir babanın, kızının öz saygısını, öz imajını, güvenini ve erkeklere dair görüşlerini şekillendirdiğini gösteriyor. Bir kızın babasıyla olan ilişkisi onun güvenme yeteneğini, onaylanma ihtiyacını ve kendine olan inancını belirleyebiliyor. Aşk hayatını da.

Tüm araştırmalardan net bir şekilde çıkan şey, babaların önemli olduğu.  Babasıyla tatmin edici bir ilişkisi olan kız çocuğu, babasıyla sorunlu ya da mesafeli ilişkisi olan kız çocuğuna göre genellikle daha güvenilir, daha emniyetli ve romantik ilişkilerinde daha tatmin oluyor. Babalarıyla anlamlı, rahat, sohbete dayalı ilişkiler kurarak büyüyen kadınlar, kiminle çıkacakları ve evlenecekleri konusunda daha iyi seçimler yapıyor.

Ne yazık ki bunun tersi de doğru. Kadınlar babaları tarafından onaylanıp kabul edilmedikçe, kendilerine olan saygıları düşük olabiliyor ve hayatlarında kötü seçimler yapabiliyorlar. Muhtaç, yapışkan, sürekli ilişkiyle meşgul tipler olabiliyorlar ve her zaman sevgililerinin bağlılığını teste tabi tutabiliyorlar. 

Duygusal olarak erişilemeyen bir babayla büyüyen kadınlar genellikle korku ve güvensizlik içinde yaşayan kaygılı bir bağlanma stili geliştiriyor, erkeklerle nasıl sağlıklı bir şekilde etkileşim kuracağını öğrenemeyebiliyor.

Örneğin yaşlı bir kişiyle ilişki içinde olmak kendilerini koruyacak biri varmış gibi hissetmelerine neden olabiliyor. Bilinçli ya da bilinçaltı olarak hiç göremedikleri sevginin özlemini çekebiliyorlar. Bu nedenle zengin, gösterişli, kendine güvenen veya kontrolü elinde tutan yaşlı bir erkek arayabiliyorlar. Sevgiyi elde etmenin yolunun cinsellikten geçtiğini düşünebiliyorlar.

Yasmin Erbil babası Mehmet Ali Erbil’le ilgili yarası olduğunu söyledi: “Bana babalık yaptığını düşünmüyorum”

Burada bir döngü de başlıyor. Bu kadınlar babasının aynı kusurlarına sahip romantik partnerler arayarak kötü muamele döngüsünü devam ettirebiliyor. Araştırması bile var.

Baba, bir kadın için erkek olmanın ne demek olduğuna dair ilk şablon ve ister olumlu ister olumsuz olsun, diğer tüm erkekleri ölçüleceği standart. Yanlış dirhemle, doğru ölçü olmaz demişler. Bu durumda manyak mıknatısıyım diye kendinize kızmayın. Ayrıca güvensiz bağlanma sorunları olan kişilerin öz saygıları genellikle düşük olduğundan bu kadınlar aynı zamanda sevilmediklerini hissettikleri, yalnız kalmaktan korktukları ve “daha iyisini hak ettiklerini düşünmedikleri” için uygun olmayan eşleri de seçebiliyor.

Bir babanın varlığının ya da yokluğunun, sıcaklığının ya da soğukluğunun sevme ve sevilme şeklimizi nasıl şekillendirdiği önemli. Demek bir randevuda her şey fıstık gibi pürüzsüz gidiyorken karşınızdaki erkek bifteği orta pişmiş sipariş ettiğinde, a tıpkı babam gibi derseniz, aman dikkat. Bir düşünün, belki bu bir farkındalık anıdır!

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.