İstikâl Caddesi simgesine kavuşuyor: 123 yıllık Casa Botter kapılarını açıyor

İstiklâl', tarihi yapısına kavuşuyor. Yıllardır kaderine terk edilmiş durumda olan Botter apartmanı, kapsamlı bir restorasyon çalışmasının ardından Casa Botter Sanat ve Tasarım Merkezi ismiyle bugün açılıyor. Açılır açılmaz da önemli bir sergiye ev sahipliği yapmaya başlıyor.

Kültür Sanat 14 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Botter apartmanı 1901 yılında kullanıma açılmıştı.

İstiklal Caddesi simge yapısına kavuşuyor. Tarihi Botter apartmanı İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin restorasyonu sonrası bugün tüm ihtişamıyla kapılarını açıyor. İstanbul’un ilk art nouveau yapısı olma özelliği taşıyan Botter apartmanı, Casa Botter Sanat ve Tasarım Merkezi adıyla kent kültürüne katkı sağlayacak. İlklerin binasının heyecan verici dönüş hikâyesinden önce biraz da tarihi öneme sahip öyküsüne bakalım.

Artık varolmayan Karaköy’deki Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Camii, Yıldız Sarayı, Huber Köşkü, Yıldız Porselen Fabrikası gibi İstanbul’un anıtsal yapılarında imzası bulunan Raimondo d’Aronco’nun eseri olan Botter apartmanı uzun yıllar kaderine terk edilmiş durumdaydı.

123 yıldır İstiklal Caddesi’nde varolan Botter apartmanı, İstanbul’un ilk moda evi olarak açılmıştı. 2. Abdülhamit’in özel terzisi Hollandalı Jean Botter için yaptırılan apartmanın İstanbul’un ilk moda evi olmasının yanı sıra hem konut hem de iş merkezi olması itibarıyla da bir başka ilke imza atmış. ancak binanın sahip olduğu ilkler bunlarla sınırlı değil. İstanbul’da çelik konstrüksiyonun kullanıldığı ilk yapı olan Botter apartmanı, Pera Palas’tan sonra asansöre sahip ikinci binadır.

Çok fonksiyonlu bir yapıya dönüştürüldü

Böylesi tarihi ilklere sahip bir binanın kent hafızasındaki yerinin yıllardır yok sayılması nihayet son buldu. Botter apartmanı restorasyon sonra iddialı bir geri dönüşle karşımızda. Casa Botter Sanat ve Tasarım Merkezi çatısı altında gösterim merkezi, İstanbul Documenter Film Arşivi, Bilgi Belge Merkezi, konferans salonu, tasarım atölyeleri ve sanatçı ofisleri gibi farklı etkinlik alanları da yer alacak. Restorasyon sürecinde İBB Miras’ın “açık şantiye” ilkesiyle ziyarete açılarak Kara Surları, Bukoleon Sarayı, Anadolu-Rumeli Hisarları, Sen Piyer Han’da olduğu gibi binlerce İstanbulluyu ağırlayan tarihi yapı şimdi de sanatseverlerin uğrak bir merkezi olma iddiasında.

Casa Botter Sanat ve Tasarım Merkezi bugün ‘Düşler, Hakikatler’ ile ilk sergisini de ziyarete açıyor. 16 Temmuz tarihine kadar merkezde ziyaret edilebilecek olan Melike Bayık’ın kürasyonundaki sergide Larissa Araz, Mehtap Baydu, Sena Başöz, Orhan Cem Çetin, Cevdet Erek, Ulaş Eryavuz, Ece Gökalp, Berat Işık, Ali Miharbi, Studio Pinprick, Güneş Terkol, Erdem Varol Emir Yağmurca’nın eserleri yer alacak.

İstiklal Caddesi ‘turist istilasından’ kültür-sanatla kurtulacak

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.