Zirveden skandallara Arda Turan… O artık resmen teknik direktör

Arda Turan'ın peri masalı gibi başlayan kariyeri gerek saha içi gerekse saha dışında skandallarla büyük yara aldı. TFF 1. Lig'den Süper Lig'e çıkma mücadelesi veren Eyüpspor teknik direktörlüğe Arda Turan'ı getirdi. Bakalım Arda Turan kaybettiği itibarını kazanabilecek mi?

Spor 15 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Arda Turan, Eyüpspor'un başında ilk sınavını Göztepe'ye karşı verecek.

Arda Turan futbolculuk döneminin son dönemlerinde büyük yara almasına karşın Türk futbol tarihinin en kariyerli futbolcusu. Galatasaray, Atletico Madrid, Barcelona ve Başakşehir formalarını giyen Arda Turan kariyeri boyunca 2 UEFA Süper Kupası, 1 UEFA Avrupa Ligi, 2 La Liga, 3 İspanya Kral Kupası, 2 İspanya Süper Kupası, 1 Süper Lig, 1 Türkiye Kupası ve 1 Türkiye Süper Kupası şampiyonluğu kazandı. Kariyerinin sonunda futboldan çok saha dışında yaptıklarıyla gündem olan Arda Turan, yeşil zeminden uzak kalamadı ve Eyüpspor’la teknik direktörlük konusunda anlaştı. Arda Turan yeni takımının başında ilk antrenmana çıktı ve Göztepe karşılaşmasında teknik direktörlük siftahını yapacak.

“Bir ekol hocası olmak istiyorum”

12 Eylül 2022’de altyapısından yetiştiği Galatasaray’da futbolu bırakan Arda Turan teknik direktör olmak için UEFA B/A Antrenörlük Eğitim Kursu Programı’na katıldı. Turan, o dönem yaptığı açıklamada “Bir ekol hocası olmak istiyorum. Guardiola’nın Barcelona’ya getirdiğini Galatasaray’a getirmek istiyorum. Hedefi olan, bir projesi olan bir takımla başlayabilirim” demişti. O takım Eyüpspor oldu.

Camp Nou mabedinde bir Türk: Simge SağınCamp Nou mabedinde bir Türk: Simge Sağın

Bayrampaşa’dan Galatasaray’a…

30 Ocak 1987’de İstanbul Bayrampaşa’da doğan Arda Turan, Türk futbolunda en çok tartışılan figürlerden biri. Kariyer başlangıcında herkesin sevgisini kazanan Arda Turan futbola Bayrampaşa Altıntepsi’de başladı. 1 Temmuz 2003’te Galatasaray altyapısına transfer oldu. Sarı-kırmızılı formayla ilk resmi maçına 22 Ocak 2005’te Bursaspor’a karşı oynanan Türkiye Kupası üçüncü tur maçında çıktı. Süper Lig kariyerindeki ilk sınavını ise 28 Mayıs 2005 tarihinde Denizlispor karşısında verdi. 2005-06 sezonunun devre arasında gelişmesi için Manisaspor’a kiralandı.

Arda Turan başarılı performansıyla Galatasaray’da kaptanlığa kadar yükseldi.

Mlada Boleslav maçıyla başlayan çıkış

Sezon sonunda Galatasaray’a dönen oyuncu için 2006 ağustosunda Mlada Boleslav ile oynanan Şampiyonlar Ligi 3. ön eleme turu karşılaşması dönüm noktası oldu. Arda Turan 5-2 biten maçta 2 gol atıp 1 asist yaptı. Galatasaray’da yükseliş devri başladı. 2004-05 sezonunda Türkiye Kupası, 2007-08 sezonunda Süper Lig ve 2008 yılında Türkiye Süper Kupası şampiyonlukları yaşadı. Kaptanlığa kadar yükseldi.

Arda Turan çok sempatik görünse bile o zaman da agresif bir yapısı vardı. 22 Kasım 2006’da Galatasaray’ın Bordeaux ile oynadığı Şampiyonlar Ligi maçında rakip takım oyuncusuna kafa attı, kırmızı kart gördü. 12 Nisan 2009’da 4 kırmızı kartın çıktığı ve golsüz tamamlanan olaylı Galatasaray – Fenerbahçe derbisinde rakip takım oyuncusu Semih Şentürk’e yumruk attı. 2009-10 sezonunu son günlerinde Galatasaray’daki takım arkadaşı Caner Erkin ile kavga etti. Kavgada Caner Erkin’in dudağı patladı.

Jorge Jesus’a dair birkaç kelâm… Bu topraklar ‘yabancı’ sevmezJorge Jesus’a dair birkaç kelâm… Bu topraklar ‘yabancı’ sevmez

Herkesin gurur duyduğu Arda!

Yeteneği o kadar büyüktü ki bu agresifliği o kadar göze batmıyordu. 2011 yılının Ağustos ayında, 12 milyon euro bonservis ücreti karşılığında İspanyol kulübü Atletico Madrid’e transfer olduğunda herkes sevindi. Madrid’de özelillikle Diego Simone göreve geldikten sonra takımın değişmez oyuncusu oldu. Madrid takımında bir çok başarıya imza attı.

Hakeme krampon attı

İspanya’da da agresifliği sürdü. 28 Ocak 2015’te Atletico Madrid’in Barcelona ile oynadığı İspanya Kral Kupası çeyrek final rövanş karşılaşmasında bir pozisyonda faul bekledi. Hakemin düdük çalmamasına oldukça sinirlenen Arda Turan ayağından çıkan kramponunu eline aldı ve yardımcı hakemin olduğu bölüme doğru fırlattı. Hakem ona sarı kart gösterdi.

Arda Turan, Lionel Messi ve Neymar ile takım arkadaşı oldu.

Barcelonalı Arda Turan

2015 yazında artık o Barcelonalı Arda Turan’dı. Lionel Messi ve Neymar gibi isimlerle takım arkadaşı olmuştu. Katalan takımı, onun için bonuslarla beraber 41 milyon euro bonservis vermişti. Türkiye’de herkes Arda Turan ile gurur duyuyordu. Televizyonlardaki reklamların değişmez ismi olmuştu.

Nefret edilen figür Arda Turan!

Türk futbolunun en kariyerli futbolcusu için düşüş Euro 2016’da başladı. Milli Takım Teknik Direktörü Fatih Terim ile kavga ettiler. Euro 2016’nın hüsranla bitmesinin ardından Milli Takım’daki primler nedeniyle çıkan kavgayı yazan gazeteci Bilal Meşe’yi Makedonya ile yapılan hazırlık maçından sonra dönerken darp etmeye çalıştı. Daha sonra basın toplantısı düzenleyerek Milli Takım’ı bıraktığını açıkladı. Barcelona’da işler istediği gibi gitmiyordu. Takımdan tamamen kopmuştu. Bir zamanlar herkesin sevgisini kazanan Arda Turan artık nefret objesi haline gelmişti.

Türkiye’ye dönüş Başakşehir’e

Barcelona onu tamamen gözden çıkardı. Turan, 2017-18 sezonunun ikinci yarısından itibaren iki buçuk sezon kiralık olarak İstanbul Başakşehir takımına transfer oldu. Artık yeşil zeminde yaptıklarıyla değil saha dışında yaptıklarıyla gündemdeydi.

Arda Turan, şarkıcı Berkay ile yaşadığı kavganın ardından hapis cezası aldı.

Skandal üstüne skandal

2017-18 sezonunun 32. haftasında Medipol Başakşehir’in Demir Grup Sivasspor ile oynadığı maçta hakemlere saldırdı. 10 maç ceza aldı. Ama esas skandal Ekim 2018’de patladı. Eşi hamile olan Arda Turan, Emirgan’da bir eğlence mekanında şarkıcı Berkay Şahin’le kavga etti. Berkay’ın eşi Özlem Ada Şahin, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Berkay’ın burnunda 15 kırık olduğunu ve gerekli hukuksal işlemlerin başlatıldığını açıkladı. Ayrıca Arda Turan, Berkay’ın peşinden hastaneye gitmiş ve çıkardığı silah ateş almıştı. İstanbul 41. Asliye Ceza Mahkemesi, Arda Turan’ı 2 yıl 8 ay 15 gün hapis cezasına çarptırdı, hükmün açıklanması geri bırakıldı.

Arda Turan, 2016’da kavga ettiği Fatih Terim’in elini öperek 2019’da barıştı.

Terim’in elini öptü, Galatasaray’a döndü

Arda Turan, Başakşehir’de oynarken kasım 2019’da Galatasaray maçında yaptığı hareketle bir kez daha gündemdeydi. Euro 2016’da kavga ettiği dönemin Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim’in yanına gidip elini öptü. Başakşehir 2020 yazında Arda Turan’ın sözleşmesini karşılıklı olarak feshederken Terim ile barışması ona Galatasaray yolunu açtı. Ancak bu transfer zor oldu. Dönemin Galatasaray Başkanı Mustafa Cengiz ve Fatih Terim arasında Arda Turan konusunda kamuoyuna yapılan açıklamalara yansıyan bir rahatsızlık yaşandı. Galatasaray’a döndükten sonra yeşil sahada beklenen katkıyı yapamadı. Ve 2022’de sözleşmesi yenilenmeyince futbolu bıraktı. Galatasaray Sportif AŞ Başkanvekili Erden Timur’a yaptığı transferlerde ilişkileriyle yardımcı olduğu basına yansıdı. Ama onun amacı teknik direktör olmaktı. Eyüpspor ile bu fırsatı yakaladı. Bakalım Türk futbol tarihinin en kariyerli oyuncusunun teknik direktörlük hayatı nasıl olacak? Bunu zaman gösterecek.

Hem medeniyet hem barbarlıkHem medeniyet hem barbarlık

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.