Futbolcu haftada kaç kez seks yapmalı? Yılmaz Vural da bu tartışmaya girdi

Teknik direkör Yılmaz Vural'ın futbolcuların cinsel hayatlarına karıştığını söyledi. Sadece Vural değil dünyaca ünlü teknik direktörler Guardiola ve Conte de aynı şekilde davranıyor. Peki bilim bu konuda ne diyor? İşte yanıtı...

Spor 16 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Yılmaz Vural ve Vera Riberio'nun futbolcuların cinsel hayatı görüşleri konusunda farklı düşüncüleri var.

Sporda cinsellik ve seks hayatı, hep bir tartışma konusu oldu. Kimine göre seks yapmak performansı düşürüyordu kimine göreyse cinsel aktivite başarıyı tetikliyordu. Efsane boksör Muhammed Ali, çıkacağı maçlardan önceki 6 haftalık sürede herhangi bir cinsel faaliyette bulunmazdı. Amerikan futbolu oyuncusu Joe Namath ise maça çıkmadan önce daha iyi performans sergilemek için birçok kez cinsel ilişkide bulunduğunu söylüyordu.

Zirveden skandallara Arda Turan... O artık resmen teknik direktörZirveden skandallara Arda Turan… O artık resmen teknik direktör

Yılmaz Vural: Sakatlanma riski var

Bu tartışma deprem nedeniyle ligden çekilen Yeni Malatyaspor Teknik Direktörü Yılmaz Vural’ın Armağan Çağlayan’ın YouTube kanalına verdiği söyleşiyle tekrar gündeme geldi. 70 yaşındaki teknik direktör, “Eskiden futbolcular haftada bir cinsel ilişkiye girer, evine haftada bilmem kaç kere gider. Artık böyle şeyler kalmadı değil mi?” sorusuna şu yanıtı verdi: “Teknoloji bunları değiştirmedi. Seks yapma sayılarını değiştirmedi mesela. Fiziksel bir aktivite bu ama onun bir ölçüsü var. Antrenmanla vücutlarında zaten büyük bir hücre kaybı var, bir de siz bunu seks ile kaybediyorsunuz. Sperm de bir hücre sonuçta bunu da yerine koymak gerekiyor çünkü adale dayanıklılığını kaybediyor. Bunun belli günlerde olması lazım. Bir futbolcu istediği gün seks yapamaz, direnci kırılır çıktığı zaman sahaya sakatlanma riski olur. Maçtan sonra çok riskli maç akşamı çok riskli, onun için dinlendiğiniz bir günden sonra bu işleri yaparsanız sakatlanma riski ortadan kalkar.”

Guardiola ve Conte, oyuncuların cinsel hayat konusunda tavsiye bulunan antrenörlerden.

Guardiola ve Conte’den futbolcularına seks tavsiyeleri

Sadece Yılmaz Vural değil dünyaca ünle teknik direktörler de benzer fikirleri taşıyor. Mesela Pep Guardiola’ya göre seks gece yarısından önce yapılmalı. İspanyol teknik direktör ertesi gün izinli olsa bile gece yarısından sonra seksi futbolcularına yasaklıyordu. Bunun nedeni oyuncuların uyku düzeninin bozulmamasıydı. Guardiola, “Dünyanın en iyi futbolcularıyla böyle çalıştım. Bu sayede onların kas sakatlıklarını minimum düzeye indirdim” diyordu.

İtalyan teknik direktör Antonio Conte de futbolcuların cinsel hayatına karışan hocalardan. Futbolcularını fazla seks yapmamaları konusunda uyardığını söyleyen Antonio Conte’ye göre cinsel hayat futbolu etkiler. Conte, Fransız basınına yaptığı açıklamada şunları söylemişti: “Sezon devam ederken futbolcularıma seks süresini kısa tutmalarını, çok fazla seks yapmamalarını ve yapacakları zaman minimum efor harcamaları konusunda uyarırım. Yani seks yaparken partnerinizin üstte olmasını tercih etmelerini söylerim. Futbolcularıma ayrıca eşleriyle seks yapmalarını öneririm çünkü diğerleri daha fazla efor gerektiriyor.”

Vera Riberio’ya göre maçtan önce yapılan cinsel aktivite sporcunun iyi performans vermesini sağlıyor.

Vera Riberio: Maçtan önce seks yapın!

Teknik direktörler böyle düşünse de karşıt görüşte olanlar da var. Portekiz Milli Takımı’nın kaleci Rui Patricio’nun cinsel terapist olan eşi Vera Riberio, Katar’daki Dünya Kupası öncesi futbolcuların daha iyi performans göstermesi için maçtan kısa bir süre önce seks yapma ya da kendilerini tatmin etme tavsiyesinde bulundu. Vera Ribeiro, şunları söyledi: “Cinsel ilişkinin futbolcuların sahadaki performansını düşürdüğü düşüncesi yanlış. Aksine maçtan önce cinsel ilişkiye girmek futbolcuları psikolojik olarak rahatlatıp daha iyi performans göstermelerini sağlıyor.”

Hem medeniyet hem barbarlıkHem medeniyet hem barbarlık

Bilim ne diyor?

Maç performansına etki eden birçok faktör bulunuyor. Antrenman, düzenli ve kaliteli uyku, iyi beslenme, psikolojik durum gibi…

Cinsel aktivitenin harcattığı enerji miktarı, iki kat merdiveni dinlenmeden çıkmak kadar. Beş dakikalık sekste harcanan enerji, 25- 50 kalori. En agresif sekste ise 250 kalori yakılır. Bu, maç öncesi ısınmak için harcanan enerjinin bile altında kalıyor. Bununla birlikte, cinsel aktivite nedeniyle az uyku, sigara ve alkolün tüketilmesi performansa zarar veriyor. Maçtan hemen sonra kas lifleri yıpranmış, enerji rezervleri tükenmiş, yorgun futbolcuların vücutları toparlanmadan seks yapıp uykusuz kalması uzun süreli sakatlıklara davetiye çıkarabiliyor.

Ancak istisnai durumlar da mevcut ve genelleme yapmak doğru değil. Maçtan bir önceki gece yapılan seksin ertesi gün sahadaki performans üzerinde herhangi bir etkisi var mı? Araştırmalar, fizyolojik olarak saha içi performans üzerinde neredeyse hiç etkisi olmadığını gösteriyor.

Seks, erkeklerde testosteron üretimini artırıyor. Artan testosteron seviyeleri bacak ve kas gücünü güçlendirmeye yardımcı oluyor. Sadece erkekler değil kadınlarda da orgazm, belirli bir tür ağrı kesici etkiye sahip. Bu seksin kas ağrısını gevşetmeye ve hafifletmeye yardımcı olduğu anlamına geliyor.

Wojciech Szczesny kalbini tuttu! Geçmişten bu yana yürekleri ağza getiren futbolcularWojciech Szczesny kalbini tuttu! Geçmişten bu yana yürekleri ağza getiren futbolcular

Psikolojik etkiye gelince, bu konuda henüz çok fazla araştırma yapılmadı. Uzmanlar, büyük bir maçtan önce seks yapmanın kişiyi etkileyip etkilemeyeceği sorusunun yanıtının sporcuda olduğunu belirtiyor. Eğer kişi cinsel ilişki nedeniyle performansının düşeceğini düşünüyorsa bu gerçekleşiyor.

Yapılan çalışmalar, bir sporcunun büyük bir gün öncesinde gerginlik hissetmesi durumunda seksin kaygı düzeylerini önemli ölçüde azaltmaya yardımcı olabileceğine işaret ediyor. Rahatlamak için çok fazla çıkış yolu olmayan oyuncular gerginleşiyor ve iyi uyuyamıyor. Bu da sahada zihinsel yorgunluğa yol açıyor. Seks, rahatlamaya, zihni dağıtmaya ve iyi bir uyku çekmelerine yardımcı olabiliyor. Sonuç olarak seksin spora etkisi kişinin beyinde bitiyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.