Çin’de şike skandalı! Takımlar diskalifiye oldu koçlara ceza yağdı…

Çin Basketbol Ligi, NBA’de miadını dolduran yıldızların veya kendini Avrupa’ya atmaya çalışan bazı oyuncuların gündeme geldiği bir lig. İlk olarak Jimmer Fredette ve Stephon Marbury gibi kolej veya NBA yıldızlarının gidişiyle göz önüne gelen lig, son günlerde şike skandalıyla sarsıldı.

Spor 18 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Çin Ligi'nde şike skandalı!

Basketbolda şike denince akla genelde alt ligler veya amatör seviyeler gelir. Üst seviye bir ligde hele de o ligin play-off seviyesinde şike olması, işte bu biraz enteresan ve basına yansıyan bir durum oluyor. Hele de o şikeyi yapan takımlarda eski NBA oyuncuları oynuyorsa, Amerikan basını böyle haberleri asla kaçırmıyor.

İşte bu skandal diye nitelendirilebilecek haber dün gün içinde basına yansıdı. Kadrosunda Eric Bledsoe ve Michael Beasley gibi eski NBA yıldızlarını barındıran Shangai Sharks, play-off mücadelesinde Jiangsu Dragons’la karşı karşıya geldi. Dragons, maçın bitimine iki dakikadan az bir süre kala 100-96 öndeydi. Sharks bu andan itibaren bir seri yakaladı ve maçı 108-104 seriyi de 2-1 kazanarak çeyrek finallere yükseldi. Söz konusu bölümde Dragons, üst üste beş top kaybı yaptı.

Bu andan itibaren olayla alakalı inceleme başlatan lig yönetimi maçta şike yapıldığını tespit etti. Şikenin tespit edilmesinin ardından Sharks koçu Li Chunjiang ağır para cezasının yanı sıra 5 sene boyunca ligden men edildi. Dragons koçu Li Nan ise yine ağır para cezası alırken bunun yanında 3 sene boyunca basketboldan uzaklaştırma cezası aldı. Bu isimlerin yanı sıra Sharks genel menajeri Jiang Yusheng ve Dragons genel menajeri Shi Linjie de sırasıyla 3 ve 5 yıllık cezalara çarptırıldı. Cezaların açıklanmasının ardından bir kesim taraftar, sosyal medya üzerinden cezaların çok daha ağır olması gerektiğini vurguladı.

Bireysel cezaların yanı sıra iki takım da ligden ihraç edildi ve bu sezon oynadıkları maçlar silindi. Öte yandan her iki takıma da 5 milyon Çin Yeni (727,135 Amerikan Doları) para cezası kesildi. Böylelikle söz konusu serinin kazananıyla eşleşecek olan Shenzhen Leopards ekibi direkt olarak adını yarı finale yazdırdı.

Kentucky mahsulleri Sacramento Kings adına feneri yaktıKentucky mahsulleri Sacramento Kings adına feneri yaktı

Sharks’ın ilk vukuatı şike değil

Shangai Sharks’ın son günlerde gündeme geldiği tek konu şike değil. Belki de onlarla alakalı en büyük haber şike ancak, benzerini NBA’de Dallas Mavericks’in yaşadığı bir şeyi yaşadılar.

Dallas, sezonun son maçında önemli oyuncularını oynatmayıp draftta iyi bir seçim yapmak için tanking yapmıştı. Bunun ardından NBA yönetimi Dallas’a 750 bin dolar ceza kesmişti. Sharks da eski NBA yıldızı Eric Bledsoe’nun dört maçlık cezası olması nedeniyle, halihazırda devam eden serinin ikinci maçında Dragons’a karşı ikinci yarıyı neredeyse vitesi boşa alarak oynadı. Maçta “erken pes ettikleri” gerekçesiyle lig tarafından Weibo üzerinden uyarı bile aldı. Sharks’ın amacı, Bledsoe’nun cezasının 3 maçlık bölümünü Dragons serisinde çekmesi ve bir sonraki eşleşmede en fazla bir maç kaçırması için serinin uzamasını sağlamaktı.

Kısacası Sharks, ayarlanmış üçüncü maç galibiyeti öncesinde bir sonraki eşleşmenin de hesaplarını yapmaya başlamıştı.

Avrupa'nın en büyüğü FenerbahçeAvrupa’nın en büyüğü Fenerbahçe

Lige bakış

Çin Ligi, fiziksel açıdan zorlayıcılıktan uzak olması nedeniyle zaten halihazırda önyargıyla bakılan bir ligdi. Söz konusu olay basketbol camiasının lige bakışını daha da olumsuz yönde etkileyecektir. Zaten lig, NBA’de oynayacak yeterliliğe sahip olmayan veya NBA’de yıllarca oynayıp fiziksel açıdan orada devam etme durumu bulunmayan oyuncuların tercih ettiği bir lig olarak biliniyordu. Orada bir sezon geçirmiş oyuncuya dahi fiziksel açıdan önyargıyla bakılıyordu. İlk olarak Jimmer Fredette ve Stephon Marbury gibi Amerikalı skorerler Çin Ligi’nin adını bilhassa sosyal medyada duyurmuşlar, ligi adeta kendi kişisel şovlarının birer arenasına çevirmişlerdi. Amerikalı oyuncuların yaklaşımı hem para kazanabildikleri hem de yıldızı oldukları bir ligde bulunmaktı. Ancak iki eski NBA oyuncusunu kadrosunda barındıran bir takımın böyle bir skandala imza atması Çin Ligi’ne bakışı nasıl etkiler, zamanla göreceğiz.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.