Hollywood grev hazırlığında

Hollywood'daki Amerika Yazarlar Birliği grev hazırlığında. Greve gitme kararını oylamaya sunan birlik, üyelerinden yüzde 98’lik destekle ‘greve evet’ kararı aldı. Yazarlar, istediklerini alamazsa 15 yıl sonra ilk defa greve çıkabilir. Grev dizi, film, talk showların akıbetini sektere uğratabilir.

Kültür Sanat 19 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Hollywood’un sevilen TV şovlarının ve filmlerinin arkasındaki yazarların çoğunu temsil eden Amerika Yazarlar Birliği, eğlence endüstrisini durma noktasına getirebilecek bir grev hazırlığında. Greve gitme kararını oylamaya sunan birlik, üyelerinden yüzde 98’lik ‘greve evet’ kararı aldı. Birlik, Sinema ve Televizyon Yapımcıları Birliği ile (AMPTP) yeni şartlarda anlaşma sağlanmazsa 15 yıl sonra yazar grevini başlatabilir.

Birliğin greve gitmesinin temel nedeni, Amerika Yazarlar Birliği (WGA) ve Sinema ve Televizyon Yapımcıları Birliği (AMPTP) arasındaki müzakerelerin her iki tarafı da memnun edecek şekilde ilerlememesi. Amerika Yazarlar Birliği’nin aralarında Disney, Netflix ve Warner Bros., Discovery dâhil  olduğu birçok Hollywood stüdyolarını temsil eden ticaret birliği olan Sinema ve Televizyon Yapımcıları Birliği ile olan sözleşmesi bu ay sonunda bitecek.

Görüşmeler devam ediyor

İki taraf arasında 20 Mart’ta başlayan görüşmelerden henüz bir karar çıkmadı. 17 Nisan’da WGA, üyelerinin yüzde 97,85’inin mayısın sonuna kadar herhangi bir anlaşmaya varılamaması halinde greve izin verilmesi yönünde oy kullandığını duyurdu. Yazarlar istedikleri maaş zammı kabul edilmez ve teklif edilen oran yeterli olmazsa iş bırakacaklar. Birlik ayrıca, emeklilik ve sağlık fonu gibi konularda da stüdyoların katkılarının artmasını talep ediyor.

Birliğin üyelerinin greve evet demesi, grevin başlamasının yüksek ihtimal olduğunu gösterse de 2017’de olduğu gibi son anda bir anlaşma sağlanıp yazarlar greve çıkmayabilir. Ancak Hollywood’daki yazarlar 2007’de 100 gün süren bir greve de gitmişti. O dönem sinema sektörü grev nedeniyle 2 milyar dolarlık bir kayıp yaşamıştı.

Televizyonlar olası grevden nasıl etkilecek?

Hollywood’un elinde bulundurduğu gücü düşününce akla gelen ilk sorulardan biri olası bir yazarlar grevinden diziler ve filmlerin nasıl  etkileneceği? Eğer yazarlar greve başlarlarsa bunun etkilerini ilk olarak gece talk şovlarında göreceğiz. Stephen Colbert, Jimmy Fallon, Jimmy Kimmel gibi isimlerin sunuculuğunu üstlendiği şovlara grev süresi muhtemel veda edilecek.  Ayrıca BC’nin mayıs ayında yapılması planlanan ‘Saturday Night Live’ şovu da sezonu kapatabilir. Haftalık diziler de stok bölümlerini bitirdikten sonra durma noktasına gelebilir. 

New York Times’a göre, yazarlar yaklaşık bir ay grevde kalırsa dizilerin bölümleri büyük olasılıkla tükenecek, ayrıca TV şovlarının sonbahar sezonlarının başlaması da gecikebilecek.

Bölüm stokları bitince dizilerin çekimleri durabilir

NBC’nin ‘Law & Order’ ve ABC’nin ‘Abbott Elementary’ gibi dizileri bölümleri çoktan hazırlanmış olduğu için sezonu tamamlayabilecek durumda ancak uzun süreli bir grev en nihayetinde tüm dizi bölüm stokların bitmesine de neden olabilir. Tabii sendikalı oyuncular yazarların grevine destek da olabilir. Bu da tamamlanmış senaryoların bile çekilemeyeceği anlamına geliyor. Hal böyle olursa işler iyice karışabilir. Lakin henüz oyuncular cephesinden yazar grevi lehine resmi bir açıklama olmadığı için durum belirsizliğini koruyor.

Wolverine'li 'Deadpool 3' Kasım 2024'te geliyorWolverine’li ‘Deadpool 3’ Kasım 2024’te geliyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.