Erdoğan’den esnafa özel seçim hamlesi: ÖTV’siz araç yenileme

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ticari taşımacılıkta araç yenileyene ÖTV muafiyeti müjdesi, DEVA Partisi Genel Başkanı Babacan’ı da sevindirdi. Babacan, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Arkadaşlar bir vaadimiz daha hayata geçti. Yapamadıklarını düşününce devede kulak ama takdir ediyoruz" dedi.

Ekonomi 25 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen mitinginde vatandaşlara hitap etti. ( Mehmet Emin Mengüarslan - Anadolu Ajansı )

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dün Siro Batarya Geliştirme ve Üretim Kampüsü’nün temel atma töreni için geldiği Gemlik’te, tören öncesi 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda otobüs üzerinden halka yaptığı konuşmada bu kez esnafa özel tüketim vergisi (ÖTV)  üzerinden yeni bir seçim hamlesi yaptı.

Ticari araçlarını yenilemek isteyen esnafa bir müjdesi olduğunu dile getiren Erdoğan, şunları söyledi:
“Ben bay bay Kemal gibi konuşmuyorum. O bu tür müjdeleri de verir ama hepsi palavra, palavra, palavra. Şehir içi taksi, dolmuş, minibüs, midibüs, otobüs, çekici işletmeciliği, kamyonla ticari yük taşımacılığı yapan esnaflarımız aynı cins taşıtlarını yenilerken ÖTV ödemeyecek. Detaylar Hazine ve Maliye Bakanı tarafından ayrıca açıklanacak. İnşallah yeni Meclis faaliyete geçtiğinde ilk yapacağımız yasal düzenlemelerden biri bu olacak.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan resmi Twitter hesabından “ÖTV muafiyeti uygulaması esnafımıza hayırlı olsun” notuyla yaptığı paylaşımla ticari aracını yenilemek isteyen esnaftan ÖTV alınmayacağını duyurdu.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan da Erdoğan’ın tweet’ini alıntılayarak Twitter hesabından paylaşım yaptı. Babacan paylaşımda şöyle dedi:

“Arkadaşlar bir vaadimiz daha hayata geçti. Yapamadıklarını düşününce devede kulak ama takdir ediyoruz. Bunlardan memnun olduğunuzu biliyorum, düşünün ki bizim eylem planlarımızdaki tüm maddeler gerçekleşirse nasıl olur? Hepimiz mutlu oluruz değil mi? Biraz daha sabır.”

Evde üretip, internette satanın muafiyeti de artıyor

Erdoğan halka yaptığı konuşmada evlerde imal ettikleri ürünleri internette ve benzeri platformlarda satanların mevcut 320 bin lira olan muafiyet sınırının da 700 bin liraya çıkartılacağını belirterek, şunları söyledi:

“Yine geçtiğimiz yıllarda, yaptığımız bir düzenlemeyle basit usulde vergilendirilen esnaflarımızın kazançlarını gelir vergisinden istisna tutmuştuk. Yani berber, terzi, bakkal, manav, kasap, taksici, dolmuşçu, servisçi gibi esnaflarımızdan gelir vergisi almayarak dünyada eşi benzeri olmayan bir düzenleme yapmıştık. Hali hazırda 837 bin esnafımız hem gelir vergisi muafiyetinden yararlanıyor hem de KDV ödemiyor. Bu yıl basit usule tabi olma hadlerini yeniden düzenledik, böylece mevcut hadleri aştığı için gerçek usulde vergilendirmeye geçmesi gereken esnaflarımızın basit usulden yararlanmaya devam etmelerini sağlıyoruz. Ayrıca basit usul dışında kalan 13 büyükşehrimizdeki 80 bin pazarcı esnafımızın kazançlarını da bu istisna uygulamasına dahil ediyoruz. Yeni uygulamanın büyük şehirlerdeki pazarcı esnafımıza hayırlı olmasını diliyorum.”

Otomotivdeki daralmayı ÖTV düzenlemesi engelleyemediOtomotivdeki daralmayı ÖTV düzenlemesi engelleyemedi

Nebati’den detay açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı ÖTV düzenlemesi kapsamında, ticari taksilerden ÖTV oranı yüzde 45 ila 80 aralığında olan ve motor silindir hacmi 1600 santimetreküpü geçmeyen binek otomobillerin ÖTV muafiyeti kapsamına alınacağını belirtti. Ancak muafiyetten yararlanabilmek için yenileme sırasında aynı cins taşıtların satın alınması gerekiyor.

TESK: Ekonomiyi canlandırmak için ÖTV ve KDV düşürülsünTESK: Ekonomiyi canlandırmak için ÖTV ve KDV düşürülsün

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.