İntihal suçlamasına gitarlı savunma: Ed Sheeran mahkemede gitar çaldı

Ed Sheeran'ın başı intihal suçlamasıyla dertte. Efsane müzisyen Martin Gaye'in şarkısından intihal yaptığı suçlamasıyla mahkemeye çıkan Sheeran duruşmada gitarıyla şarkısını çalarak intihal yapmadığını kanıtlamaya çalıştı. Ancak bilirkişi müzikolog Alexander Stewart aynı fikirde değil.

Kültür Sanat 29 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Ed Sheeran'ın yargılaması Manhattan'da sürüyor.

Ed Sheeran bir süredir intihal suçlamalarıyla karşı karşıya. Üstelik intihale konu olan şarkı efsanevi müzisyen Martin Gaye’e ait. Suçlamalar karşısında hakim karşısına çıkan Sheeran, kendisini elinde gitarla savunmayı tercih etti. Ünlü müzisyen perşembe günü kamuoyunun da yakından takip ettiği bir telif hakkı davasında duruşma salonuna gitarıyla geldi. Elindeki gitarıyla kendisini savunan Ed Sheeran hit haline gelen baladı ‘Thinking Out Loud’un Marvin Gaye’in ‘Let’s Get It On’ şarkısından farklı olduğunu göstermek için akorlarını çaldı. İntihal suçlamalarını bu yöntemle reddetti.

İntihal olduğu iddia edilen şarkı listelerde zirveye çıkmıştı

Ed Sheeran’ın intihalle suçlanan ‘Thinking out Loud’ şarkısı, yayınlandığı 2016’da İngiltere’de 1, Amerika Birleşik Devletleri’nde ise 2 numaraya kadar yükselmişti. Aynı sene yılın şarkısı dalında Grammy Ödülü kazanan şarkıya 2017’de, Martin Gaye’in şarkısı ‘Let’s Get it On’un ortak yazarı Ed Townsend’in ailesi tarafından dava açılmıştı. Davacı taraf Ed Sheeran’ın bestesindeki akor ilerleyişinin ‘Let’s Get It On’dan kopyalandığını savunarak telif hakkı ihlali davası açmıştı.

Sheeran, pazartesi günü Manhattan’daki Federal Bölge Mahkemesi’nde başlayan duruşmada, aralarında Ed Townsend’in kızı Kathryn Griffin Townsend’in de bulunduğu kendisini suçlayanların ifadesini dinledi. Duruşmanın perşembe günkü oturumunda ise görüşlerine bilirkişi olarak başvurulan müzikolog Alexander Stewart da Sheeran’ı zor durumda bırakacak açıklamalarda bulundu.

Stewart, “Hem ‘Thinking Out Loud’ hem de ‘Let’s Get It On’ neredeyse aynı dört akor kalıbı etrafında dönüyor” dedi ve ‘Thinking Out Loud’un ilk 24 saniyesinde Ed Sheeran’ın ikinci akoru çaldığında, bunun ‘Let’s Get It On’daki minör akorla benzer olduğunu savundu.

Telefon kayıtlarını da dinletti

Stewart’ın şarkı hakkındaki yorumlarının ardından kendini savunmaya başlayan Ed Sheeran, yaklaşık bir saat boyunca ifade verdi. Bu sürenin büyük bir bölümünü kariyerinin zorlu gençlik başlangıçlarından küresel yıldızlığa uzanan serüvenini anlatmaya ayıran Sheeran, akorları Stewart’ın iddia ettiği gibi çalmadığını söyleyerek mahkeme salonunda adeta bir canlı performans sergiledi.

Sheeran, ‘Thinking Out Loud’ bestesinin İngiltere’nin güneyindeki evinde Amy Wadge ile iki gün süren bir yazma seansı sırasında ortaya çıktığını savundu. Akşam yemeğinden önce başladıkları şarkıyı aynı günün gecesinde bitirdiklerini söyleyen Sheeran, parçayı cep telefonuna da kaydettiklerini; bitmiş versiyonun ise birkaç gün sonra bir stüdyoda seslendirdikleri belirtti. Sheeran, şarkının büyükannesi ve büyükbabası arasında gözlemlediği onlarca yıllık sevgiden esinlendiğini de sözlerine ekledi. Duruşma pazartesi günü New York’ta devam edecek.

New York Filarmoni Orkestrası’ndan baton diplomasisi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.