BBC kafayı taktı: Musk’ın satın alması sonrası Twitter’da Rusya ve Çin propagandası
Twitter CEO'su Elon Musk, medya kuruluşlarının söz konusu platformda paylaştıkları haber başına takipçilerinden ücret alabileceklerini duyurdu. Musk, bunun hem kamu hem de medya kuruluşları için kazanç olacağını söyledi.
Twitter’ı geçen sene 44 milyar dolara satın alan ABD’li milyarder Elon Musk, platformda uygulamaya sokulacak yeni özelliği duyurdu. Bu ay kullanıma sunulacağı söylenilen özelliğe göre, medya kuruluşları ve diğer yayıncılar, takipçilerinden yayınladıkları içeriklere ulaşabilmeleri için abonelik sistemi uygulayabilecek. Bu sistemi uygulayan yayıncılar, abone olmayan takipçilerinden de ara sıra okumak istedikleri makaleler için ücret alabilecek. Ancak bu, belli bir medya kuruluşundan ara sıra makale okumak isteyen kullanıcılar için geçerli olacak, bu nedenle her makalenin aylık abonelikten daha yüksek ücretli olacağı düşünülmüyor.
Musk cuma günü yaptığı açıklamada Twitter’ın ilk 12 ay bu abonelik sisteminden kesinti yapmayacağını belirtmekle birlikte, bir yılın sonunda şirketin içerik aboneliklerinden yüzde 10’luk bir kesinti yapacağını aktardı. Bu aboneliklerde uzun metin ve video hizmeti sunulabilecek.
Ancak ödemeler nasıl yapılacak, sadece medya kuruluşları mı yoksa herkesin mi bu özellikte faydalanacağı henüz bilinmiyor. Musk daha detayları açıklamadı.
Rolling out next month, this platform will allow media publishers to charge users on a per article basis with one click.
This enables users who would not sign up for a monthly subscription to pay a higher per article price for when they want to read an occasional article.…
— Elon Musk (@elonmusk) April 29, 2023
Musk’ın açıkladığı sistemi uygulayan bir başka sosyal medya sitesi var aslında. OnlyFans adlı sitede kimi yayıncılar kendilerine abone topluyor ve onlara özgü içerikler paylaşıyor, bu yolla da ciddi para kazanıyorlar. Ancak bu içeriklerin ezici bir çoğunluğu pornografik içerikler.
ABD’li milyarderin sosyal medya şirketinin başına geçmesinin ardından sitede trol hesap ve saldırgan paylaşımlarda artış yaşandı. Bu da reklamverenleri siteden uzaklaşmaya itti. Musk ise sitenin gelirlerini artırmak için birtakım değişikliklere gitti. Önce 7,500 Twitter çalışanını 1,500’e düşüren Musk, daha sonra da mavi tiki Twitter Blue kullanıcılarına özel hale getirdi. Gerçi daha sonra bu kararında ufak bir değişiklik yaptı ve en az 1 milyon takipçisi olan hesaplara mavi tiklerini ücretsiz olarak geri vermeye başladı.
Öte yandan hem işgücündeki düşüş hem de mavi tik sorunu, Avrupa Birliği (AB) tarafında moderasyon standartlarında düşüş yaşanacağı endişesi başlattı. Hatta bu kapsamda Twitter, AB’nin dijital platformları izlemeye yönelik yeni düzenlemelerine hazır olmadığı konusunda uyarıldı.
AB’nin yeni katı kuralları arasında dezenformasyon, kadın düşmanlığı, çocuklara yönelik zarar zarar verici paylaşımlar ve seçim manipülasyonu gibi içerikler için büyük platformların yıllık risk değerlendirmeleri yapması konusunda bir madde yer alıyor. Bu riskleri azaltmak için uygulamaya konulacak moderasyon sistemleri ise AB tarafından kontrol edilecek.