13 yıl sonra İran Cumhurbaşkanı, Esad’la bir arada

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın davetiyle İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Şam'a gitti ve ve bu 13 yıl aradan sonra İran'dan Cumhurbaşkanı düzeyinde Şam'a yapılan ilk ziyaret oldu. 

Dünya 5 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
13 yıl sonra gerçekleştirilen ilk Cumhurbaşkanı ziyaretinde, iki ülkeden heyetler İki ülkeden heyetler Reisi ve Esad liderliğinde bir araya geldi. (Kaynak: İran Cumhurbaşkanlığı)

2011’de başlayan Suriye iç savaşından beri kesilen ilişkiler, birer birer normale dönmeye başlıyor. Son örnek olarak İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın davetine icabet etti ve beraberindeki heyetle Şam’a bir ziyaret gerçekleştirdi. 

Halk Sarayı’nda Suriye lideri Esad tarafından resmi törenle karşılanan Cumhurbaşkanı Reisi’ye, Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Savunma Bakanı Muhammed Rıza Aştiyani, Petrol Bakanı Cevad Ovci, İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı İsa Zarepur ile Yol ve Şehircilik Bakanı Mihrdad Bezrpaş eşlik etti.

Görüşme maratonunda ekonomik bağları güçlendirmek amacıyla petrol ve diğer sektörlerde bir dizi uzun vadeli işbirliği anlaşması imzalanırken, Esad, İran’la köklü ilişiklere sahip olduklarını belirterek, Tahran yönetiminin yaklaşık 13 yıldır devam eden Suriye krizinde kendilerine her türlü desteği verdiğini kaydederken, Tahran’la ilişkileri daha da ilerletmek istediklerini söyledi.

İran devlet televizyonu, Reisi’nin Esad ile görüşmesinde bölgesel ve küresel gelişmelerin Tahran-Şam arasındaki dostane ilişkileri etkilemediğini vurgulayarak, Esad yönetiminin yanında durduklarını kaydetti.

Êsad ayrıca, ülkede barış ve kalıcı güvenliğin sağlanması için İran’ın etkili varlığına ihtiyaç olduğunu belirtti.

Suriye’ye Cumhurbaşkanı seviyesindeki son İran ziyareti, Ekim 2010’da eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad tarafından yapılmıştı.

Suriye ile normalleşmede yeni adım: Çavuşoğlu dörtlü zirve için tarih verdiSuriye ile normalleşmede yeni adım: Çavuşoğlu dörtlü zirve için tarih verdi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.