14 Mayıs seçimlerine yurt dışındaki seçmenden rekor ilgi: Şimdiden 1 milyon 700 bin oldu

Türkiye’nin heyecanla beklediği seçimler için yurt dışında oy kullanan seçmen sayısı 1 milyon 693 bin 67 oldu. Rekor katılımın olduğu seçimlerde yurt dışı temsilciliklerinde oy kullanmak için bugün son gün. Gümrüklerde ise 14 Mayıs’a kadar oy kullanılabilecek.

Siyaset 9 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı

Yüksek Seçim Kurulu’ndan (YSK) edinilen bilgiye göre, gümrük kapılarında ve yurt dışı temsilciliklerde 27 Nisan’da başlayan oy verme işlemi kapsamında temsilciliklerde 1 milyon 578 bin 259, gümrüklerde ise 114 bin 808 seçmen oy kullandı. Yurt dışında yaşayan seçmenler yurt dışı temsilciliklerinde günlerdir uzun kuyruklar oluşturuyor.

Kayıtlı seçmenin yüzde 5,3’ü yurt dışında ikamet ettiğinden bu oylar kritik önemde. Yurt dışında, kayıtlı 3 milyon 416 bin 98 seçmen bulunuyor. Yurt dışında ilk kez oy kullanacak seçmen sayısı ise 277 bin 646. Seçmenler için 73 ülkedeki 156 yurt dışı temsilciliğinde sandık kurulları oluşturdu.

14 Mayıs seçimleri için şu ülkelerde oy verme işlemi sona erdi:

“Polonya, İsviçre, İsveç, Finlandiya, Litvanya, Estonya, Belçika, Hollanda, Bosna Hersek, Karadağ, Kuzey Makedonya, Kosova, Sırbistan, Bulgaristan, İtalya, Malta, İspanya, Portekiz, Yunanistan, Çekya, Slovakya, Macaristan, Cezayir, Rusya, İsrail, İran, Azerbaycan, Lübnan, Özbekistan, Pakistan, Kazakistan, Kırgızistan, Çin”

Seçime yurt dışından katılımın artmasının anlamıSeçime yurt dışından katılımın artmasının anlamı

Geri kalan ülkelerde de oy verme işlemi bugün sona erecek, gümrüklerde ise 14 Mayıs saat 17.00’ye kadar devam edecek.

Yurt dışında kullanılan oylar, Türkiye’de oy verme işleminin tamamlanmasının ardından diğer oylarla birlikte açılacak. Oyların sayım ve dökümleri Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu Başkanlığının nezaretinde yapılacak.

Katılım 2018 seçimlerine şimdiden 350 bin fark arttı

2018 seçimlerinde  yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı 1 milyon 358 bin 584 kişi sandığa gitmişti.Katılım oranı yaklaşık yüzde 50 olmuştu.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde Recep Tayyip Erdoğan 59.4, Muharrem İnce 25.8, Selahattin Demirtaş 11.1, Meral Akşener 3, Temel Karamollaoğlu 0.6, Doğu Perinçek 0.2 oranında oy almıştı. 2018’deki adaylardan dördünün partisi bu seçimlerde Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekliyor. Bu dört aday 2018’de yüzde 40.5 oy almıştı.

AK Parti lehine usulsüzlükler tespit edildi

Öte yandan yurt dışı temsilciliklerinde oy kullanma işlemleri sırasında çeşitli usulsüzlükler de yaşandı. Yurtdışında yaşayan seçmenler oy kullanmaya devam ederken Avusturya ve Almanya ve Hollanda’da yaşanan usulsüzlükler tespit edilmişti. Avustralya’nın Sidney kentindeki 26 No’lu sandıkta, milletvekili seçimi için henüz kullanılmamış oy pusulasında AK Parti’ye “evet” mührü basıldığı ortaya çıkmıştı.

Bir diğer usulsüzlük ise seçmen yoğunluğunun en fazla olduğu Almanya’da yaşandı. Yurt içinde Rize’ye kayıtlı Hasan Kiraz adlı seçmen,  oyunu Stuttgart-13E numaralı sandıkta kullanırken CHP’li görevliler tarafından fark edildi. CHP sandık görevlisi ve müşahitlerinin itirazına AK Parti ve MHP’liler karşı çıktı. Ancak CHP’lilerin bastırması sonucu bu kullanılan oyla ilgili tutanak tutuldu. Zarf sayım tutanağında oy kullanan seçmen sayısının 402, sandıktan çıkan zarf sayısının 403 olduğu yazıldı.

Yurtdışında seçime katılım şimdiden 2018'i geride bıraktıYurtdışında seçime katılım şimdiden 2018’i geride bıraktı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.