Bir devrin sonu: Lyon’da Jean Michel Aulas dönemi bitti

Fransa’nın önde gelen takımlarından Lyon’un başkanlığını yapan Jean Michel Aulas, 36 senelik görevini noktaladığını açıkladı ve başkanlığı bıraktı.

Spor 9 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Lyon'un efsanevi başkanı görevinden ayrıldı.

Fransa’nın önde gelen takımlarından Lyon’un başkanlığını yapan Jean Michel Aulas, 36 senelik görevini noktaladığını açıkladı ve başkanlığı bıraktı. Jean-Michel Aulas, Temmuz 1987’de Lyon’un başkanı olduğunda şu anki Lyon kadrosundaki hiçbir futbolcu henüz doğmamıştı. Yukarıdaki bilgi, Aulas’ın ne kadar büyük bir iş yaptığını anlatmak için yeterli. İşte o Aulas, Temmuz 1987’de başladığı görevine dün itibarıyla son verdi. Jean Michel, artık Lyon’un onursal başkanı olacak.

Fenerbahçe gelecek sezon formada 5 yıldız olacak! Logo değiştiFenerbahçe gelecek sezon formada 5 yıldız olacak! Logo değişti

Aulas göreve başladığında Lyon Fransa 2. Ligi’nde mücadele ediyordu. Mart 1987 itibarıyla bir dönüşüm hazırlığı içine giren Lyon’da başkanlık değişimi süreci yaşanıyordu. Aulas, eski başkan Charles Mighirian’dan koltuğu temmuz ayında aldı. Lyon’u Ligue 1’in kalıcı takımlarından biri haline getirmek vizyonuyla yola çıkan Aulas’ın mirasını tarih yazdı.

Takım Aulas başkanlığındaki ikinci sezonunda şampiyon oldu ve 1989-90 sezonu itibarıyla Ligue 1’e döndü. 1997’de UEFA Intertoto Kupası’nı müzesine götüren takım tarihindeki ilk Avrupa zaferini yaşadı. Lyon, Aulas yönetimindeki ilk yerel kupasını kazanması için 2001 senesini beklemesi gerekti. 2000-01 sezonunda Lig Kupası’nı müzesine götüren Lyon, 2001-02 sezonuyla beraber tarihe geçecek bir seriye başladı.

Olaylı Superclasico’da River kazandı!Olaylı Superclasico’da River kazandı!

Üst üste 7 kez Ligue 1 zaferi yaşayan ekip yalnızca Fransa değil Avrupa futbol tarihine geçecek bir dominasyon kurdu. Göreve gelmeden önce tek bir şampiyonluğu bulunmayan takımı ülkenin en büyük gücü haline getiren Aulas sayesinde Lyon, zaferlerin son derece dengeli dağıldığı ligde bir anda en çok şampiyon olan kulüpler arasına girdi. Karim Benzema, Juninho, Michael Essien, Florent Malouda, Sidney Govou, Hatem Ben Arfa, Lisandro Lopez, Alexandre Lacazette gibi kariyerlerinin devamında dünya futboluna damga vuran yıldızları kadrosunda barındıran Lyon, Aulas’la beraber her anlamda saygın bir kulüp haline geldi.

Karim Benzema Instagram Hikaye üzerinden eski başkanına veda etti.

CEGID isimli şirketin kurucusu olan ve coşkulu bir iş insanı olarak futbola adımını atan Aulas, 1987’de yaptığı girişimi en başarılı adımı kılmayı başardı. Lyon, yalnızca Fransa’da değil Amerika’da da bir markaya dönüştü. Zira bugünlerde OL Reign, Amerika Kadınlar Futbol Ligi’nde mücadele etmekte. Bu girişim, Aulas’ın kadın futboluna ne kadar değer verdiğini kanıtlar nitelikte.

Fransa’yı değil Avrupa’yı domine ettiler

Lyon’un kadın futbol takımı da Aulas döneminde zirveye çıktı. Fransa’da tam 15 kez şampiyon olan ekip, bu süreçte 8 kez Kadınlar Şampiyonlar Ligi’ni kazandı. Erkek takımıyla yaşadığı 7 Ligue 1, 2 Fransa Kupası, 1 Fransa Lig Kupası ve 7 Süper Kupa zaferi yanında kadın takımıyla beraber elde edilenler Lyon’daki futbola bakış açısının 360 derece olduğunu kanıtladı.

Aulas, erkek takımının döneminde oynadığı 1744 maçta 881 kez sevinerek Fransız futbolu özelinde çıtayı ulaşılması oldukça güç bir noktaya koydu. Aulas kulübü Aralık 2022’de Amerikalı iş insanı John Textor’a satmıştı. 1998-2008 yılları arasında 10 senelik süreçte faaliyet gösteren ve G14 isimli Avrupa futbolunun önde gelen kulüplerini barındıran birliğe başkanlık eden Aulas’ın serveti 2017’de 600 milyon Euro’ya ulaşmıştı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.