Olay yeri Amsterdam: Trende antisemit sloganlar atan 154 taraftar tutuklandı

Amsterdam'da Ajax'la deplasmanda oynayacakları maç için trenle şehre gelmekte olan AZ Alkmaar taraftarlarından 154 kişi antisemitik tezahüratları nedeniyle tutuklandı. Hollanda'daki antisemit olayları inceleyenlere göre Amsterdam polisinin olay yerinde tutuklama yapması bir ilk.

Dünya 9 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Tutuklanan AZ Alkmaar taraftarları, Ajax deplasmanına gidiyordu.

Hollanda’da Amsterdam polisi, tren yolculuğuyla maça giden ve bu sırada toplu halde antisemit sloganlar atan 154 futbol taraftarını tutukladıklarını duyurdu. 

Amsterdam’a arabayla 40 dakika uzaklıktaki bir kasabanın takımı olan AZ Alkmaar’ın taraftarları, kökleri Yahudi bölgesine dayanan Amsterdam’ın Ajax takımıyla oynanacak maç için şehre geliyorlardı.

Cumartesi günü gerçekleşen olay Ajax’a yönelik ilk vaka değil ancan antisemitizmle mücadele eden Hollandalı kuruluş İsrail Bilgi ve Belgeleme Merkezi’nin direktörü (CIDI) Naomis Mestrum’a göre polisin tavrı söz konusu olunca bir ilk. Mestrum, polisin ilk kez olay anında harekete geçip tutuklama yaptığını söylüyor: “Genellikle daha sonra suç duyurusunda bulunuruz.” dedi.

Taraftarları tutuklanan AZ Alkmaar kulübü de bu tutumu kınadı ve “Kulüp, kışkırtıcı davranışları ve ayrımcılığı şiddetle kınamakta ve kendilerini suçlu gösterenlerle arasına kesin bir mesafe koymaktadır” denildi. Müsabaka 0-0 sona erdi.

Ajax bir Yahudi kulübü olarak kurulmamasına rağmen, kulübe bu noktadan hareketle yapılan saldırılar sürüyor. CIDI Direktörü Mestrum, antisemitik olayların Hollanda’da artış gösterdiğini söylerken, 2021’de online taciz hariç 183 vaka kaydettiğini ve bunun bir önceki yıla göre yüzde 36’lık bir artış olduğunu söyledi. Dünya Yahudi Kongresi’ne göre 17 milyon nüfuslu ülkede yaklaşık 30 bin Yahudi yaşıyor ve bu topluluk Amsterdam’da yoğunlaşıyor.

Ajax, Stuttugart'tan yönetici transfer ettiAjax, Stuttugart’tan yönetici transfer etti

Soykırımda yaşadıklarını kitap ve film yerine TikTok'ta anlatıyorSoykırımda yaşadıklarını kitap ve film yerine TikTok’ta anlatıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.