Hem dipte hem zirvede hep başarılı bir hikaye: Okan Buruk

Galatasaray Teknik Direktörü Okan Buruk, Başakşehir'den sonra sarı kırmızılılarla ikinci şampiyonluğuna yürüyor. Buruk, zirveye oynayan takımlardan önce küçük bütçeli takımlarla da çok başarılı oldu.

Spor 10 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Okan Buruk, sıkıntılı başlayan kariyerinde "Her yerde kazanan teknik direktör" unvanını kazandı.

Seviye fark etmeksizin nereye giderse gitsin başarılı olan teknik direktörler özeldir. Kimisi Avrupa’nın beş büyük liginde, kimisi Asya’da, kimisi Güney Amerika’da benzer senaryolara rastlamak mümkün. Ülkemizde de son dönemde bu nitelikteki örnek, Galatasaray’la lig şampiyonluğuna son derece yakın olan Okan Buruk. Ancak Buruk’un kariyeri gül bahçesinde başlamadı…

Oyunculuk kariyerine kazandığı 16 kupayla beraber 2010 yılında son veren Buruk, teknik direktörlük macerasına Elazığ’da başladı. Şimdilerde gittiği her yerde başarılı olarak görülen Okan Buruk, ilk sezonunda küme düşme üzüntüsü yaşadı. Ertesi sezonu Gaziantep’le geçiren ve ligi 10. bitiren Buruk, 2015-16’daki kısa Sivas macerasında dibi gördü. Burada 2 galibiyet, 2 beraberlik, 7 yenilgi alan genç teknik direktör, ertesi sezon Göztepe’yle TFF 1. Lig’de mücadele etti.

Icardi atıyor, Galatasaray şampiyonluk şarkıları söylüyorIcardi atıyor, Galatasaray şampiyonluk şarkıları söylüyor

Ege havası yaradı

Okan Buruk’un kendini Türk futboluna teknik direktör olarak kanıtladığı yer Akhisarspor oldu. 2016-17 sezonunun bitimine 9 hafta kala göreve gelen Buruk, 9 maçta 7 galibiyet elde etti. 2017-18 sezonunun sonuysa Buruk’un teknik direktörlük kariyerindeki ilk kupayı getirdi. Akhisar, tarihindeki ilk Türkiye Kupası zaferini, finalde Fenerbahçe’yi mağlup ederek yaşadı.

Buruk sezon sonunda Akhisar’daki görevinden ayrıldı. 2018-19 sezonunun 6. haftasında düşme hattındaki Rizespor’un başına geçti. İlk maçında geçen sezonun kupa finalinde mağlup ettiği Fenerbahçe’yi 3-0’la geçti. Ligin ilk yarısında küme düşmesine kesin gözüyle bakılan takımı toparladı. Rizespor, sezonu 11. sırada bitirirken Okan Buruk büyük övgü aldı.

Akhisar’la tarihi başarı, Buruk’un kariyerinde dönüm noktası oldu.

Başakşehir’e şampiyonluk kupasını getirdi

Abdullah Avcı yönetiminde geçen toplam 10 sezondan sonra Başakşehir kan değişimine gitti. 2018-19 sezonunun son haftasında Galatasaray’a kaptırılan şampiyonluk Avcı döneminin sonunu getirdi. Akhisar’la kupa kazanan Okan Buruk artık Başakşehir’in yeni teknik direktörüydü. Türk futbolunda görülmeyecek bir istikrarın üzerine gerçekleşen değişimin hoca üzerinde yaratacağı baskı nasıl bir sonuç verecek, merak konusuydu. Başakşehir sezon ilk iki maçını kaybederek başladı.

Daha sonraki 16 maçının hiçbirinde yenilgi yüzü görmeyen İstanbul ekibi bir anda şampiyonluğun en büyük adaylarından birine dönüştü. Başakşehir, pandeminin hızlarını kesmesine izin vermedi ve Abdullah Avcı döneminde defalarca yaklaştığı şampiyonluğa Okan Buruk’un ilk sezonunda uzandı. Uzun süreli görevde kalan teknik direktörün üzerine takımın başına geçerek farklı bir meydan okumayla kariyerine devam eden Buruk, bunun altından hakkıyla kalktı.

Ertesi sezon Şampiyonlar Ligi’nde olmanın da yarattığı fikstür yoğunluğu takımı kötü etkiledi. Okan Buruk, 15. haftada takımla son maçına çıktı. Burada çocuğunun geçirdiği hastalık görevi bırakmasında önemli rol oynadı. 1.5 seneyi dahi bulmayan bu birliktelik, iki taraf için de ilkleri temsil etti. Teknik direktör olarak ilk kez Süper Lig kupası kaldırmayı başaran Buruk için bir sonraki durağın İstanbul’un devlerinden biri olacağı açıktı.

Okan Buruk, Şampiyonlar Ligi sahnesine Başakşehir’le beraber çıktı.

Yuvaya, Galatasaray’a döndü

Galatasaray’da Haziran 2022’de başkan seçilen Dursun Özbek yönetiminin ilk yaptığı işlerden biri Okan Buruk’u takımın başına getirmek oldu. Bir sezonu boş geçen hocanın ismi Fenerbahçe’ye varana kadar birçok takımla anılmıştı. Ancak hoca futbola başladığı yuvaya dönmeyi beklemişti. Galatasaray yaz boyunca transfer şov yaptı. Kadro Dries Mertens, Mauro Icardi, Lucas Torreira, Sergio Oliveira gibi dünya yıldızlarıyla doldu. Buruk’un bu kadroyla şampiyonluk dışında elde edeceği her sonuç başarısızlık olacaktı. İşte bu baskıyla başlayan sezon, üçüncü forvet olarak görünen Bafetimbi Gomis’in son dakika golleriyle ayakta kaldı.

Uyum dalgasını atlatan ekip, 11. haftada Alanyaspor’la berabere kaldıktan sonra 14 maç üst üste kazandı. Serinin ortasındaki Dünya Kupası ritmi bozamadı. Sarı-kırmızılılar devre arasında Nicolo Zaniolo’yu da kadrosuna kattı. Buruk için artık kadronun kalitesi baskı değil elini rahatlatma unsuruydu. 15. haftada zirveye çıkan Galatasaray arkasına bakmadı.

Galatasaray ilk turda bitirdiGalatasaray ilk turda bitirdi

31. haftada Karagümrük ve 32. haftada Beşiktaş’a karşı tökezleyen Galatasaray en yakın rakibi Fenerbahçe’ye fırsat verdi. Ancak sarı-lacivertliler evlerine İstanbulspor ve deplasmanda Giresunspor’a puan kaybederek bu şansı geri çevirdi. Son olarak 50 bin kişinin desteğiyle Başakşehir’i 1-0’la geçen Okan Buruk’un öğrencileri, ligdeki son 4 maçlık bölüme 5 puanlık avantajla girdi.

Buruk, dikenlerle başlayan kariyerinde güllerin kokusunu hissetmeyi, başarılarıyla taraftarları sevindirmeyi alışkanlık haline getirdi. Galatasaray, son olarak 2018-19 sezonunda ulaştığı mutlu sona artık oldukça yakın. Birkaç hafta uzaklıkta görünen şampiyonluk Buruk için ilk olmayacak. Ancak en değer verdiği Ali Yiğit Buruk’un da desteklediği, futbolculuk döneminin büyük kısmının geçtiği, sayısız başarı kazandığı ve ismini çatısı altında büyüttüğü Galatasaray’la yaşayacağı ilk şampiyonluk, belki de kariyerinin en özeli olacak.

Okan Buruk, takımını şampiyonluğa taşımanın eşiğinde.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.