ABD enflasyonu düşük çıktı, altın fiyatları yükseldi

ABD nisan ayı tüketici enflasyonu yüzde 5 olan yıllık beklentinin çok az altında yüzde 4,9 oldu. Aylık bazda ise enflasyon beklentilere uygun olarak yüzde 0,4 geldi. Verinin açıklanmasının ardından ons altın 2,045 dolara, gram altın ise 1,284 liraya kadar çıktı ancak daha sonra geriledi.

Ekonomi 11 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı

ABD’de yıllık tüketici enflasyonu nisanda beklentilerin altında kalarak yüzde 4,9 oldu. Uzmanlar yüzde 5 düzeyinde yıllık enflasyon bekliyordu. Aylık tüketici enflasyonu ise yüzde 0,4 ile beklentilere paralel geldi. Veriler çekirdek enflasyonda ılımlı bir geri çekilmeye işaret ederken, manşet enflasyon beklentilere paralel gerçekleşti. Gıda ve enerji hariç tüketici fiyatları (çekirdek enflasyon) ise nisanda aylık olarak yüzde 0,4, yıllık olarak ise yüzde 5,5 oldu. Çekirdek enflasyonda ise aylık bazda beklenti yüzde 0,4, yıllık bazda ise beklenti yüzde 5,5 düzeyinde olmuştu.

Dün verinin açıklanmasının ardından doların zayıflayacağı öngörüsüyle “güvenli liman” olarak görülen altın fiyatları sert yükseldi. Veri açıklanmadan önce 2 bin 26 dolar seviyesinde seyreden altının ons fiyatı verinin ardından 2 bin 45 dolara kadar çıktı ancak akşam saatlerinde 2 bin 29 dolara kadar geriledi. Gram altın fiyatları ise 1,284 TL’ye kadar yükseldikten sonra 1,278 TL’ye düştü. Euro/dolar paritesi ise verinin açıklanmasının ardından artışa geçti. Parite 1,098 seviyesine kadar yükseldi, daha sonra 1,0975’e geriledi

Veri açıklanmadan önce 27 bin 715 dolar seviyesinde olan Bitcoin ise verinin açıklanmasının ardından 27 bin 900 dolar seviyesinin üzerine yükseldi ancak daha sonra 28 bin 104 dolara kadar düştü.

Faize fren öngörüsü altını tarihi zirveye taşıdıFaize fren öngörüsü altını tarihi zirveye taşıdı

Altın sertifikası olayı: Herkes makastan kaçmak isteyince…Altın sertifikası olayı: Herkes makastan kaçmak isteyince…

Enflasyondan kaçan Türkler altına sığındı, ilk çeyrekte 58 milyarlık alım yaptıEnflasyondan kaçan Türkler altına sığındı, ilk çeyrekte 58 milyarlık alım yaptı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.