NBA’de sanki pandemi sezonu… Bu kez balon yok, salon var!

Pandeki sezonunda NBA maçları balonda oynattı ve Los Angeles Lakers, Denver Nuggets, Miami Heats ve Boston Celtics Konferans Finali'ne kaldı. Bundan 2 yıl sonra aynı senaryo gerçekleşti ama bu kez balonda değil taraftarlarla dolu salonda...

Spor 16 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
NBA'de konferans finalleri 2020'yi hatırlatıyor.

Pandemi, her spor organizasyonunu olduğu gibi NBA’i de vurmuş 2019-20 sezonu Orlando’daki Disneyland’de oluşturulan bir bubble yani balonda bitirilmişti. Los Angeles Lakers, tarihindeki 17. şampiyonluğa finalde Miami Heat’i geçerek ulaşmıştı.

Bazı NBA yorumcuları, pandemi sezonunda Lakers’ın kazandığı şampiyonluğun diğerlerine nazaran daha kolay olduğu düşüncesindeydi. Cünkü bazı takımlardaki oyuncular balonun içine girmeyi reddetmişti. Balondaki 8 maçın ardından play-off başlamış, ilk kez 8. ve 9. bitirenler arasında oynanan play-in karşılaşmaları oynanmıştı. Pandemi sezonunda play-off sonunda Batı Konferansı’nda Los Angeles Lakers’la Denver Nuggets Doğu Konferansı’ndaysa Miami Heats ile Boston Celtics finale çıktı. Bu dört takım arasında Los Angeles Lakers, LeBron James ve Anthony Davis önderliğinde mutlu sona ulaşıp 10 sene sonra şampiyonluk sevinci yaşadı.

NBA’de son konferans finalisti Boston CelticsNBA’de son konferans finalisti Boston Celtics

Aynı takımlar finalde

Aradan iki yıl geçtikten sonra bu kez balonda değil hınca hınç dolu salonlarda yapılan play-off maçları sonunda aynı 4 takım Konferans finallerine yükseldi. Tarih tekerrür eder mi bilinmez ama takımların son durumlarını incelemekte fayda var…

Ja Morant akıllanmıyorJa Morant akıllanmıyor

2-10’dan tarih yazmaya

Denver Nuggets, her geçen sezon ilmek ilmek işlediği kadrosunu en iyi haline belki de bu sezon getirdi. Bunla doğru orantılı olarak sezonu lider bitirip önce Minnesota Timberwolves’u ardından Phoenix Suns’ı elediler. Play-offlar süresince en etkili oyunculardan Nikola Jokic, Bubble’dan bu yana aldığı iki MVP ödülünün yanına bir de takım başarısı eklemek ve şampiyonluk yaşamak istiyor. Ancak bu o kadar da kolay olmayacak.

Sezona 2 galibiyet 10 mağlubiyetle başlayan Lakers’ın play-off yapma ihtimali o dönemlerde istatistik şirketleri tarafından 1000’de 3 olarak görünüyordu. Takım, sezon ortasında yaptığı takaslarla güç kazandı. LeBron ve Davis sağlıklarına kavuştu. Uzun süre 13. sıraya demir atan takım yükselişe geçip 7. sıradan play-offa girdi. Önce Memphis’i ardından son şampiyon Warriors’ı saha avantajı olmayan serilerde geçen Lakers’ın hedefi tarih yazma yürüyüşüne devam etme amacında.

Lakers 3 sene önce Denver’ı elerken sert savunma yapan Dwight Howard, Javale Mcgee gibi uzunlarının Nikola Jokic’i yıldırmaları ön plana çıkmıştı. Bu play-offların şu ana kadarki en iyi savunma oyuncusu olarak dikkat çeken Anthony Davis, bu görevi üstlenecek. Ne kadar başarılı olacağı serinin kaderini çizecek. Rakımı 2000’i bulan Denver şehri, Lakers adına geçen iki seriye göre ayrı bir sınav teşkil edecek. Serinin ilk maçı salıyı çarşambaya bağlayan gece 3.30’da Denver’ın evinde oynanacak.

8. sıradan bir ilke doğru

Miami Heat sezon boyunca yaşadığı iniş çıkışlarla dikkat çekti. Takım play-in maçında son çeyrekte Chicago’ya karşı da zorlanıyordu ancak kendilerini bir şekilde 8. sıradan play-offa attılar. Heat, ilk turda şampiyonluğun en büyük adaylarından Milwaukee Bucks’ı sert savunması sayesinde eledi. Jimmy Butler normal sezonda hiç 40 sayıyı geçmemişken Bucks serisinin 2 maçında 56 ve 42 sayıyla oynadı.

Yarı finalde New York Knicks’le eşleşti. Erik Spoelstra’nın savunma şemaları Julius Randle’ı düzenden çıkardı. Jalen Brunson seri boyunca direnç gösterse Miami işi 6 maçta bitirdi.

Boston ilk turda Atlanta’yı 6 maçta geçti. İnişli çıkışlı görüntüsüyle dikkat çeken takımın aynı sıkıntıları Philadelphia serisinde devam etti. İlk maçı kaybeden Boston sonraki iki maçı kazanarak seride öne geçti. Sonraki iki maçı kaybeden Celtics konferans finalini tehlikeye attı ancak psikolojik olarak toparlanan ve 6. maçın son çeyreğiyle serinin iplerini alan Jayson Tatum’ın etkisiyle 4-3’le Miami’nin rakibi oldu.

Play-offta kalan takımlar göz önüne alındığında en tecrübeli koç olan Erik Spoelstra, çaylak Joe Mazzulla ile karşılaşacak. Jimmy Butler ve Jayson Tatum’ın eşleşmesi merakla beklenecek. Seride ilk maç çarşambayı perşembeye bağlayan gece 3.30’da oynanacak.

Telekom'da Ankara havası çalıyor! Erdem Can başarının sırrını anlattıTelekom’da Ankara havası çalıyor! Erdem Can başarının sırrını anlattı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.