Bir İstanbul masalı: İlkay Hakan’a, Pep Inzaghi’ye, Inter Manchester City’ye karşı!

Şampiyonlar Ligi’nde finalin adı belli oldu. Hakan Çalhanoğlu’nun formasını giydiği Inter, İlkay Gündoğan’lı Manchester City ile karşılaşacak. Dördüncü finaline çıkacak Pep Guardiola, ilk kez bu seviyeye gelen Simone Inzaghi ile kozlarını paylaşacak.

Spor 19 Mayıs 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
İstanbul'daki dev final, birçok benzerliğiyle dikkat çekiyor.

Avrupa futbolu adına sezonun en önemli maçı İstanbul’da oynanacak. Şampiyonlar Ligi finalinde Manchester City ve Inter, kozlarını Atatürk Olimpiyat Stadı’nda paylaşacak. Aynı stadyumda oynanan son final, futbol tarihinin en güzel, Şampiyonlar Ligi tarihinin en özel maçlarından biri olarak tarihe geçmişti. Milan ve Liverpool kozlarını paylaşmış, İngiliz ekibi 3-0 geriden dönmüş ve penaltılar sonucunda da zafere uzanmıştı.

Şampiyonlar Ligi finalinin ilk olarak 2020’de İstanbul’da oynanması planlanmış ancak pandemi nedeniyle Lizbon’a alınmıştı. 2021’de bir kez daha İstanbul’a verilen final bu kez de Türkiye’nin, İngiltere’nin kırmızı işaretli ülkeler listesinde olmasından kaynaklı olarak yine Portekiz’e taşınmıştı.

2023’teki finalin İstanbul’da oynanması için bir engel yok. Söz konusu maç -belki de kaderin cilvesi- 2020 ve 2021’in aksine bir İtalyan ve bir İngiliz’i karşı karşıya getiriyor; tıpkı 2005’te olduğu gibi. O sene kırmızı ağırlıklı renkleriyle dikkat çeken takımlar yerine bu kez mavi ağırlıklı takımlar finalde yer alıyor.

City, Madrid'i perişan etti! İstanbul'da Hakan Çalhanoğlu - İlkay Gündoğan finaliCity, Madrid’i perişan etti! İstanbul’da Hakan Çalhanoğlu – İlkay Gündoğan finali

İlkay, Hakan’a karşı

Finaldeki benzerliklerden bir diğeri Türk asıllı iki değerli orta sahanın kozlarını paylaşacak olması. Simone Inzaghi yönetiminde olağanüstü 6 numara performansları çıkaran Hakan Çalhanoğlu, Manchester City orta sahasının bel kemiklerinden İlkay Gündoğan’a karşı mücadele edecek. Inter’li Hakan ve City’li Gündoğan’ın Galatasaray taraftarı oldukları ve ileride yollarının tek günlük final seyahatinden öte futbol kariyerlerine devam etmek üzere Türkiye’ye düşmesi bekleniyor. Biri Türk Milli Takımını diğer Alman Milli Takımını seçen oyuncular, kariyerlerindeki ilk Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu için sahada olacak. Şayet Inter zafere uzanırsa Hakan, kupayı kazanan ilk milli futbolcu olarak tarihe geçecek.

Dünya İlkay Gündoğan'ı konuşuyor... 'Mütevazı lider'in öyküsüDünya İlkay Gündoğan’ı konuşuyor… ‘Mütevazı lider’in öyküsü

Pirlo’nun evinde büyük final

Zorlu mücadelenin adresi İtalyanlar için güzel anılar barındırmazken takımlar, 2005’teki finalde Milan forması giyen Andrea Pirlo’nun evinde sahne alacak. Pirlo, hayatındaki en acı futbol anılarından birini yaşadığı stadyumda takımı Karagümrük’le beraber iç saha maçlarını oynuyor. Milan’ın ezeli rakibi Inter, efsane Pirlo’nun takımıyla beraber yaşadığı kaderi yaşamamak için sahada olacak. O sezon Milan kadrosunda yer alan Simone Izanghi’nin kardeşi Filippo Inzaghi, Pirlo’yla beraber acı anıları yaşamıştı. O Simone Inzaghi ve öğrencileri, hem City hem Guardiola’nın Şampiyonlar Ligi hasretini pekiştirmek adına mücadele edecek.

Pirlo, buraların yabancısı değildi, şimdilerde ev sahibi.

Pep 12 sene sonra zafer peşinde

2009 ve 2011 yıllarında Barcelona ile Şampiyonlar Ligi zaferi yaşayan Pep Guardiola, 2021’e kadar turnuvada final dahi görememişti. Porto’daki mücadelede Chelsea’ye kaybeden City, yıllardır yapılan yatırımın karşılığını kupayla alamamıştı. Guardiola, kariyerindeki dördüncü finalde 3. şampiyonluğunu ararken, 7 sezondur bünyesinde bulunduğu kulübüne tarihindeki ilk zaferi yaşatmaya çalışacak. Guardiola yönetiminde City, bu sezon Şampiyonlar Ligi’nde hiç mağlup olmadı (7G, 5B). Pep, kariyerinde daha önce hiçbir Şampiyonlar Ligi sezonunu namağlup tamamlamadı. Kupayı kaldırmak isteyen City ve Guardiola, hocanın bu serisini de kırmak ve unutulmaz bir sezonu kusursuz şekilde kapatmak durumunda.

Pep, bireysel olarak 12 senelik hasretini dindirmek adına kulübede olacak.

İtalyanlar 11 – 14 İngilizler

Şampiyonlar Ligi tarihinde İtalyan takımları 10 kez zafere uzandı. Bu zaferlerden 3’ü Inter’e ait. Milano ekibi ilk ikisi 1964 ve 1965’te elde ettiği şampiyonlukların sonuncusuna 2010’da Jose Mourinho döneminde imza atmıştı. Inter o sene Bayern Münih’i Allianz Arena’daki finalde 2-0’la geçmişti. Şampiyonlar Ligi’nde Milan’ın 7, Juventus’un ise 2 zaferi var.

İngiliz takımları ise Avrupa’nın kulüpler düzeyindeki zirve turnuvasında 14 kez zafere uzandı. Bu başarılardan 6’sı Liverpool’a ait. Manchester United’ın 3, Chelsea ve Notthingham Forest’ın 2’şer kez kazandığı kupada Aston Villa 1 kez güldü. Manchester City tarihindeki ilk şampiyonluk için sahada olacak.

‘Hey Jude’, İstanbul’a gidiyoruz...‘Hey Jude’, İstanbul’a gidiyoruz…

Onca hatıradan geriye Carson kaldı

2005’teki finalden bugüne, tam 18 senelik sürecin eskitemediği ve değiştiremediği tek yüz ise kaleci Scott Carson. 37 yaşındaki kaleci, 2005’te Liverpool’un kadrosundaydı ve kupa sevinci yaşadı. Bir dönem Bursaspor forması da giyen Carson bu kez City kadrosunda İstanbul’a geliyor. Oyuncu kariyerindeki ikinci Şampiyonlar Ligi şampiyonluğunu arayacak.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.