Kolombiya’da gündem 18 gün önceki uçak kazasında kaybolan çocuklar: Başkan sağ bulundular dedi, sonra tweetini sildi

Kolombiya'da 18 gün önce düşen uçakta üç yetişkin hayatını kaybetti. Enkaz alanında bulunamayan 11 aylık bebek ile 4, 9 ve 13 yaşındaki çocukları arama çalışmaları başlatıldı. Devlet Başkanı Gustavo Petro, çocukların canlı bulunduğunu söylese de medya onu yalanladı.

Dünya 19 Mayıs 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro'nun çocukların sağ bulunduğuna yönelik açıklamaları tartışmalara yol açtı. Fotoğraf: Black Stone DNA/Twitter

Kolombiya’nın Amazonas eyaletindeki Araracuara ile Guaviare eyaletindeki San Jose del Guaviare kentleri arasında yedi kişiyi taşıyan Cessna 206 tipi uçak, 1 Mayıs günü motor arızası nedeniyle acil durum alarmı vermişti. İki pilot ve çocukların annesinin ölü bedenleri uçağın içinde bulunurken 4, 9 ve 13 yaşlarındaki çocuklar ile 11 aylık bir bebek enkaz çevresinde bulunamamıştı. Bu da yetkililere çocukların kazadan sağ kurtulduklarını düşündürüyordu.

Kurtarma çalışmalarını koordine eden sivil havacılık yetkililerinden alınan ilk bilgilerde çocukların enkaz haline gelen uçaktan kaçtığı ve yardım bulabilmek için yağmur ormanlarının içine girdikleri yer aldı. Ordu ve hava kuvvetlerine ait uçak ve helikopterlerin destek verdiği eğitimli köpeklerin de kullanıldığı kurtarma faaliyetlerinde çocukların yediği düşünülen meyve artıkları ve bitkilerden yapılmış barınaklar bulunmuştu.

Devlet Başkanı Gustavo Petro, çarşamba günü yaptığı açıklamada söz konusu dört çocuğun 17 gün sonra canlı olarak bulunduğunu söyledi. Petro’nun iddiasına göre ordu mensupları, itfaiyeciler ve sivil havacılık yetkilileri Caqueta eyaletinde kalan sık ormanlarda çocukları buldu.

Öte yandan askeri kaynaklardan konuya ilişkin henüz bir açıklama gelmedi. Yerel medyanın da çocukların henüz bulunamadığı yönündeki haberleri, vatandaşların Petro’nun tweetinin altına, “Medya mı yalan söylüyor yoksa sen mi?”, “Çocukların kurtarıldığını gösteren bir fotoğraf var mı?” ve “Başkana bu bilgiyi kim verdi? Medya çocukların henüz bulunamadığını, sadece hayatta olduklarını gösteren işaretler olduğunu söylüyor. Lütfen bu konu hakkında açıklamada bulunun” diye yazdı.

Daha sonra tweetini silen Gustavo, bilgiyi çocuk esirgeme kurumundan aldığını ancak teyit edemediğini söyledi. Halkı umutlandırdığı için özür dileyen Gustavo, “Şu anda çocukları sağ bulmaktan daha önem verdiğimiz bir şey yok” vurgusunda bulundu.

Hindistan felaketi yaşıyor: Etnik şiddet, batan tekne ve düşen uçakta toplam 79 kişi öldüHindistan felaketi yaşıyor: Etnik şiddet, batan tekne ve düşen uçakta toplam 79 kişi öldü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.