PEN Rus yazarların panelini iptal edince, Masha Gessen istifa etti

Masha Gessen, PEN Amerika'nın çalışmalarına bağlı kaldıklarını, ancak grubun Ukraynalı yazarların itirazlarına cevaben Rus yazarların yer aldığı bir paneli iptal etmesinden sonra artık yönetim kurulunda kalamayacaklarını söyledi. Gessen, yönetim kurulundaki görevinden istifa etti.

Kültür Sanat 19 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Gessen, yönetim kurulundaki görevinden istifa etti ancak PEN üyesi olarak kalmaya devam edeceğini söyledi.

Rus-Amerikalı gazeteci yazar Masha Gessen, Ukraynalı katılımcıların itirazları üzerine geçen hafta Rus muhaliflerle bir etkinliği iptal ettikten sonra PEN Amerika’nın başkan yardımcılığından istifa etti. PEN Amerika’nın yıllık World Voices(Dünya Sesleri) festivali kapsamında geçtiğimiz hafta sonu Gessen,  muhalif iki Rus yazarın yer aldığı bir paneli yönetecekti.

Gessen, yayınladığı mesajda PEN’in çalışmalarına hala inandığını, ancak yanlış bir karar olduğunu düşündüğü bir duruma dahil olmamak için yönetim kurulundan istifa etmek zorunda kaldığını belirtti. Ayrıca PEN’in paneli iptal etme kararının kuruluşun değerlerine ihanet olduğunu ifade etti. Gessen istifa etti, ancak PEN üyesi olarak kalmaya devam edecek.

Eski Sovyetler Birliği’nden 1981’de genç bir göçmen olarak Amerika’ya gelen ve hem Rus hem de Amerikan vatandaşlığına sahip olan Gessen, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e karşı açık sözlü eleştirileriyle biliniyor. Gessen, şu anda Amerika’nın haftalık dergisi The New Yorker’da yazarlık yapıyor.

Sanatçılara yönelik boykotlar tartışılıyor

Rusya Ukrayna savaşının başlamasından sonra sanatçılara yönelik boykotlar, kültürel dünyada da tartışma konusu olmaya devam ediyor. Geçen bahardaki festivalde, PEN Ukrayna’nın başkanı olan yazar Andrey Kurkov yıllık Freedom to Write konuşmasını yapmış ve ardından Rus-Amerikalı yazar Gary Shteyngart ile bir sahne konuşması yapmıştı. Ancak festivalde Covid-19 nedeniyle alışılmışın dışında daha küçük bir etkinlik düzenlendiği için Rus yazarlar bulunmuyordu.

PEN ise yaptığı açıklamada Gessen’in istifa kararından üzüntü duyduklarını belirtip “Sayısız katkıları ve hizmeti için derin minnettarız” dedi.

1922 yılında kurulan ve edebiyat ve insan hakları arasındaki kesişimde durarak ifade özgürlüğünü korumayı hedefleyen PEN Amerika, ayrı bir panelde Ukraynalı yazarların çekilme tehdidinde bulunmasının ardından New York’taki bir edebiyat festivalinde bir etkinliği iptal ettiğini kabul etmesiyle tartışmalara yol açmıştı.

Timur Soykan'dan yeni roman: Türkiye'deki politik iklim, polisiye için çok elverişliTimur Soykan’dan yeni roman: Türkiye’deki politik iklim, polisiye için çok elverişli

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.