Pentagon, Ukrayna’ya gönderdiği yardımları 3 milyar dolar fazla hesaplamış

Pentagon'un Ukrayna'ya gönderdiği silahların değerinin en az 3 milyar dolar fazla hesaplandığı fark edildi. Bu hata sayesinde Kiev hükümetinin, ABD'den savaşın devam edebilmesi için para isteme ihtiyacı ortadan kalkabilir.

Dünya 20 Mayıs 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Ukrayna Ordusu'nun 57. Tugay Topçu Alayı cephe hattı Donetsk Oblastı'nda hazırlıklarını sürdürüyor. Fotoğraf: AA

ABD, Rusya’nın geçen yıl başlayan işgal faaliyetlerinden beri Ukrayna’yı her alanda desteğini gösteriyor. ABD’nin şimdiye kadar Ukrayna’da gönderdiği askeri desteğin işgalden bu yana 36.9 milyar dolar olduğu bildiriliyordu. Ancak Pentagon’un hesabının fazla olduğu öğrenildi.

Bir senato yetkilisiyle savunma yetkilisi, yaptığı açıklamada Pentagon’un hesabının 3 milyar dolar fazla olduğunu, dolayısıyla Kiev’e daha fazla silah göndermelerinin yolunun açılacağını söyledi.

İngiliz haber ajansı Reuters’a konuşan savunma yetkililerinden biri söz konusu hatanın kongreye bildirileceğini aktardı. Yapılan hatanın muhasebede silah yardımını değerlendirmek için silahların satın alınarak amortismana tabi tutulduğu zamanki değerinin değil de yenileme maliyetinin dikkate alınmasından kaynaklandığı fark edildi.

Pentagon hatanın fark edilmesinden bu yana muhasebe kayıtlarının doğru olduğunu belirtti. Bununla birlikte gözden kaçırılan başka bir şeyin olup olmadığından emin olmak için geçmiş yardımlar tek tek gözden geçiriliyor. Yetkililer, bu hata sayesinde Ukrayna için ayrılan bütçede 2.7 milyar kaldığını belirtiyor. Bu paranın da Ukrayna için harcanması konusu kongrede tartışılacak.

Öte yandan Pentagon yetkilileri, yanlış hesaplamaların Ukrayna’yı gönderilebilecek fazladan bir silahtan mahrum bırakmadığını çünkü bu silahların muhasebe kayıtlarına göre değil, bizzat Pentagon’un cephaneliğinde bulunan silahlara göre sağlandığını söyledi.

Ukrayna savaşının 449'uncu günü: Zelenski G7'ye bizzat katılabilir, Rusya'dan Leviathan filminin yapımcısına tutuklama kararıUkrayna savaşının 449’uncu günü: Zelenski G7’ye bizzat katılabilir, Rusya’dan Leviathan filminin yapımcısına tutuklama kararı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.