Türkiye’ye getirilen Gazzeli 26 hastaya kanser teşhisi kondu
Bir araştırma daha fazla kilo ve prostat kanseri arasında ilişki buldu. 17-30 yaş arası kilo almak özellikle risk yaratıyor.
İsveç’te 1963’ten 2014’e kadar 250 binden fazla erkeğin kilo alma verileri üzerinde yapılan bir araştırma, prostat kanseri ve fazla kilo arasında güçlü bir bağlantı olduğunu ortaya koydu. Buna göre 30 yaşına gelmeden yaklaşık 13 kilo alan erkeklerin ergenlik kilolarını koruyanlara göre yaşlılıkta prostat kanserinden ölme olasılığı yüzde 27 daha fazla.
Araştırma, 17-20 Mayıs tarihlerinde İrlanda’nın başkenti Dublin’de gerçekleştirilen “Avrupa Obezite Kongresi 2023”te sunuldu. Araştırmadan çıkan önemli bulgular şunlar: 17 ile 60 yaş arasında yılda en az yarım kilo alanların agresif prostat kanseri geliştirme riski yüzde 10 daha fazla ve bu kişiler yüzde 29 daha fazla ölümcül prostat kanserine yakalanıyor. Hızlı kilo almak da erkekleri benzer şekilde riske sokuyor. 17 ila 29 yaşları arasında 13 kilo alan bir erkekte agresif prostat kanseri riski yüzde 13 ve ölümcül prostat kanseri riski yüzde 27 artıyor.
Dünya Sağlık Örgütü GLOBOCAN 2020 raporuna göre, prostat kanseri tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de meme, akciğer, kolon-rektum kanserinden sonra en sık görülen dördüncü kanser türü. Türkiye’de 2020 yılında 19 bin 444 kişiye prostat kanseri tanısı konulmuş, 5 bin 464 kişi ise prostat kanserinden hayatını kaybetmiş.
Prostat kanserinin tam olarak sebebi bilinmese de araştırmacılara göre riski artıran bazı etkenler var:
Prostat kanseri erken aşamada genellikle herhangi bir belirtiye yol açmaz. Daha ilerlemiş prostat kanserleri bazen aşağıdaki gibi yakınmalara neden olabilir:
Prostat kanseri erken teşhis edildiğinde başarıyla tedavi edilebilen bir hastalık. Erken tanı için 50 yaşın üzerindeki erkekler yılda bir kez üroloji uzmanına muayene olmalı ve PSA adı verilen kan tetkikini yaptırmalı. Özellikle birinci derece akrabalarında prostat kanseri olanlar, daha yüksek risk taşıdığı için kontrollere 40 yaşında başlamalı.