Soylu’nın ‘dış güçler listesine’ Oy ve Ötesi de eklendi

İçişleri Bakanı Soylu dış güçler söylemini sürdürüyor. Sık sık seçimlere ABD ve Batı’nın müdahale ettiğini söyleyen Soylu, 'dış güçler' listesine Oy ve Ötesi'ni de aldı. Soylu, derneği İsveç’in finanse ettiğini ve seçimi karıştırmayı amaçladığını söyledi. Dernek ise Soylu’ya üstü kapalı yanıt verdi.

Siyaset 22 Mayıs 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu 14 Mayıs seçimlerine gidilen süreçte ‘dış güçler’ söylemini sık sık kullandı. Soylu, bir açıklamasında “14 Mayıs siyasi darbe girişimidir” dedi, bu sözle ABD’yi ve Batı’yı kastettiğini söyledi. Soylu başka bir konuşmasında da uluslararası basın kuruluşlarında yayınlanan bazı yazıların tek sebebinin “Amerika’nın planını uygulamak” olduğunu söyledi. Soylu son olarak, Konda Araştırma yöneticisi Bekir Ağırdır’ı hedef göstererek “Bu adam uluslararası sistemin Türkiye’deki etki ajanıdır. Bu adamlardan Türkiye yakasını kurtarmalıdır” dedi. Sandık güvenliği için kurulan Oy ve Ötesi de dün Soylu’nun dış güçler listesine girdi.

AK Parti’den İstanbul Milletvekili seçilen Soylu, Gaziosmanpaşa’da bulunan Gümüşhane Kelkit Çimenli Köyü Derneği’ni ziyaret etti.

‘Oy ve Ötesi orayı terörize ediyor’

Soylu, burada yaptığı konuşmada “Oy ve Ötesi Derneği’nin seçimlerde sandıkların etrafında ve sandık kurullarında olmalarının yasak olduğunu” söyledi. Soylu, şunları aktardı:

“Sandıklarda siyasi partilerin birer temsilcileri ve müşahitleri olabilir. Oy ve Ötesi diye bir dernek orada olamaz. Bu kadar açık ve net. Oraya giriyorlar ve orayı terörize ediyorlar, baskı kurmaya çalışıyorlar. Buna müsaade etmemek lazım. Bunu tüm Türkiye’de oy kullanılan okullardaki yöneticilere, ilçe seçim kurullarına, il seçim kurullarına söylüyorum.

İnce çekildi: Kılıçdaroğlu ‘Ruslar'ı, Erdoğan ise Kılıçdaroğlu’nu suçladıİnce çekildi: Kılıçdaroğlu ‘Ruslar’ı, Erdoğan ise Kılıçdaroğlu’nu suçladı

Bunların oraya girip sandıklarda oy kullanan insanlara baskı yapmaları seçim hukukuna aykırıdır. Bunlar polislere baskı yapıp, ‘Bu sandıklarla beraber biz gideceğiz’ diyorlar. Siz Gezici’siniz, biz sizi biliyoruz. Siz seçimi karıştırmak için oradasınız. Bu Oy ve Ötesi Derneği’ni İsveç devleti finanse ediyor. Para gönderiyor, niçin? Türkiye’deki seçimi karıştırabilmek için.

Bu kadar açık ve net. Ben sivil toplum örgütlerinden sorumluyum. Bunları tahkik ettik, denetledik ve bunlara dünyadan gelen paraları gördük. ABD’den, İsveç’ten gelen paraları gördük. Bunların işi gücü Tayyip Erdoğan gider de bu ülkede bir vesayet kurabilir miyiz? İsveç değil, ABD değil, o bastığınız dergiler değil, PKK değil, FETÖ değil, topunuz bir araya gelseniz gene yenileceksiniz. Sandık kurulu başkanlarına tekrar ifade ediyorum. geçen dönem bunları sınıflara alıp, bunlara gözlemci statüsü vermek yanlıştı. O zaman her dernek gelsin orada kendi adına bir görev edinsin. Bu son derece yanlıştır. Birçok yerde seçmeni taciz ettiler, birçok yerde kavga çıkardılar.

İnsanların oy kullanmalarını engellemek için çalıştılar. Bunların işi karıştırıcılıktır, kaostur ve bu kaosa da sandık kurulu başkanları, ilçe seçim kurulu ve il seçim kurulları müsaade etmemelidir. Seçim hukukunda bir dernek seçime müdahale edemez.”

Oy ve Ötesi’nden yanıt var

Oy ve Ötesi, Soylu’nun açıklamalarının ardından sosyal medya hesabından “28 Mayıs’ta gerçekleşecek seçim için hazırlıklarımız son hız devam ediyor” paylaşımı yaparak sandık başında olacağını bir kez daha duyurdu. Dernek paylaşımına “2014 yılında kurulmuş bir derneğin. Tarafsızız ve tüm siyasi partilerden bağımsızız. Şeffaf, adil, denetlenebilir seçimler için elini taşın altına koyan gönüllülerden oluşuyoruz. Gücümüzü 9 yıllık saha tecrübemizden, bilgimizi ve yetkimizi ise seçim mevzuatından alıyoruz” notunu ekledi.

Yurtdışında ikinci tur kuyruklarıYurtdışında ikinci tur kuyrukları

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.