Oğan Erdoğan’ı seçti, muhalefetten tepki yağdı, Özdağ dümeni ‘Millet’e kırdı

İkinci turda Cumhur İttifakı’nın adayı Tayyip Erdoğan’ı destekleyeceğini açıklayan Sinan Oğan’a üst üste tepkiler var. Sinan Oğan’a ilk tepkiler daha önce birlikte siyaset yaptığı MHP’li arkadaşlarından geldi.

Siyaset 23 Mayıs 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Sinan Oğan 'Erdoğan' dedi.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda yüzde 5.2 oranında oy alarak üçüncü olan ATA İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan 2. turda Cumhur İttifakı’nın adayı Tayyip Erdoğan’ı destekleyeceğini açıkladı. Ankara’da basının karşısına çıkan Sinan Oğan “Bu müzakere ve istişareler tabandan gelen mesajlar neticesinde seçimlerin ikinci turunda Cumhur İttifakı adayı sayın Recep Tayyip Erdoğan’ı destekleyeceğimizi beyan ediyorum. Bize oy veren seçmenleri de Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ı desteklemelerini talep ediyorum” dedi.

‘İnşallah böyledir’

Sinan Oğan’ın Erdoğan’a destek kararı almasının ardından tepkiler de art arda geldi.
İhraç edildiği MHP’den kendisine “Mezar soyguncusu” denilen Sinan Oğan’ın Erdoğan’ı destekleme kararını açıklamasını ardından 10Haber’e konuşan MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman, “Cumhurbaşkanının tasarrufudur. Prensipler çerçevesinde anlaşıldığı, pazarlık olmadığı söylenmiştir. Biz beyana itibar ederiz. İnşallah böyledir. Hayır olsun diyoruz” dedi.

‘Cehennemin kapılarını açtın’

Sinan Oğan’a cumhurbaşkanı adayı olması için imza sürecinden itibaren destek olan ülkücü hareketin önemli isimlerinden eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Atila Kaya da tepki gösterdi. Atila Kaya sosyal medya hesabından “Ben, ‘cehennemin kapılarını kapayasın’ diye imza vermiştim; ‘cehenneme odun taşıyasın’ diye değil! Arzuladığın ikbali ‘tek adam’ın iradesinden devşirebileceğini umuyorsan; eklemlenmeye çalıştığın geleneği hiç tanıyamamışsın demektir” diye yazdı.

Özdağ: Bizi bağlamaz

ATA İttifakı’nın en önemli unsuru olan Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ da Sinan Oğan’ın kararından sonra hızlı bir şekilde açıklama yaptı. Özdağ, “Sayın Sinan Oğan’ın açıklaması sadece kendi politik tercihidir. Bu açıklama Zafer Partisi’ni temsil etmemekte ve bağlamamaktadır. Zafer Partisi adına açıklama yarın saat 11.00’de benim tarafımdan yapılacaktır” dedi.

Özdağ teklifini iletti, Millet İttifakı düşünecek

Öte yandan; cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ dün yeniden bir araya geldi.

Görüşmenin ardından Twitter hesabından bir açıklama yapan Ümit Özdağ, şunları kaydetti:

“Atatürk çizgisinde Türk Milliyetçiliği zemininde kurulan Zafer Partisi’nin Genel Başkanı olarak, kuruluş ilkelerini koruma (Anayasa 1-4 Md. Ve 66 Md.) ve terörle etkin mücadele için gerekenlerin yapılması, 13 milyon sığınmacının geri dönmesinin sağlanması ile ilgili şartları içeren, Türkiye Cumhuriyetini daha ileri taşıma gayesiyle oluşturduğumuz mutabakat metnini, iş birliği esasları çerçevesinde CHP Genel Başkanı Sn. Kemal Kılıçdaroğlu’na sundum. Millet ittifakı paydaşlarının onayını alması gerektiğini ifade etti. Kendisi, yarın saat 11.00’de yapacağım basın toplantısına kadar, Millet İttifakının umarım olumlu cevabını iletecek. Büyük Türk Milleti’ne arz ederim.”

Kılıçdaroğlu’ndan sert tepki

Sinan Oğan’a en sert tepkiyi gösteren isim ise Millet İttifakı’nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu oldu. Kılıçdaroğlu Sosyal medya hesabından “Kimin bu güzel vatandan kimin bu güzel vatanı satandan yana olduğu belli! Biz bu ülkeyi terörden ve mültecilerden kurtarmaya geliyoruz. Bu bir referandumdur; artık kimse kimseyi kandıramayacak. Sandığa gelmeyen 8 milyon vatandaşımızı ve tüm gençlerimizi sandığa çağırıyorum” diye yazdı.

Öte yandan yakın dönemde CHP’den Ak Parti’ye geçen İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi ise Sinan Oğan’ın Erdoğan’ı desteklemesini olumlu bularak “Milli cepheye hoş geldin Sinan Oğan” diyerek tebrik etti.

Kılıçdaroğlu akşam saatlerinde yine isim vermeden konuya değindi ve Oğan’ın o meşhur sloganını kullanarak bir paylaşım yaptı:

“İkinci turda kimseyi manipüle edemeyecekler. Tüm maskeler düştü, her şey gün gibi ortada. Gençler, kendilerini sahte muhalifle manipüle eden Erdoğan’ın hesabını kesecek. Cehennemin kapılarını kimin kapayacağı da artık netleşmiştir. Seçim sıfırdan başlamıştır. Haydi Sandığa!”

Oğan’a eski dostundan ağır sözler

MHP’nin 24, 25 ve 26. Dönem Kayseri Milletvekili ve Eski Türk Tarih Kurumu Başkanı Yusuf Halaçoğlu, eski arkadaşı Sinan Oğan’ın Cumhurbaşkanı ikinci tur seçiminde Cumhur İttifakı adayı Recep Tayyip Erdoğan’ı destekleme kararını açıklamasının ardından sitem dolu bir mesaj paylaştı.

Oğan için imza çağrısında bulunduğunu hatırlatan Halaçoğlu, “Madem bir tarafı destekleyecektin neden cumhurbaşkanı adayı oldun?” diyerek sitem etti.

Halaçoğlu paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

“Kendisine imza verilmesini istedim, milliyetçiler ortada kalmasın diye. Ama o maalesef, dini siyasete alet edenleri, Hüda-Par’ı tercih etti. Ne yazık ki senin için imza çağrısında bulunmuştum. Madem bir tarafı destekleyecektin neden cumhurbaşkanı adayı oldun? Konu adaylar değildi konu denetlenemeyen, yasamanın, yürütmenin, yargının tek elde toplanıp toplanmamasıydı. Konu dürüstçe sözünde durmaktı. Konu bozuk düzenin sona ermeseydi. Konu Türk Milleti’nin ve devletinin bekası idi. Demografik yapının bozulmaması idi. Tarih acımasızdır.”

Yavaş: Endişeye gerek yok. Biz buradayız

Sinan Oğan’ın ikinci tur için Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı desteklediğini açıklamasının ardından Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Yardımcısı adayı ve ABB Başkanı Mansur Yavaş’tan dikkat çeken bir paylaşım geldi. 14 Mayıs öncesi mitinglerinden oluşan bir kolajı paylaşan Yavaş, “Endişeye gerek yok, biz varız, buradayız” notunu düştü.

Yavaş, bu paylaşımını Twitter sayfasına sabitledi.

https://twitter.com/mansuryavas23/status/1660665839257829376

 

14 Mayıs cumhurbaşkanlığı seçimlerinde eli hem Cumhur İttifakı’na hem de Millet İttifakı’na oy vermeye gitmeyen “Atatürkçü milliyetçiler”in adayı olarak öne çıkan Sinan Oğan, kendi siyasi hayatı ve muhtemelen ülkenin siyasi kaderi açısından da kritik bir karar aldı. Sosyal medyada Oğan’ın yakın dönem söylemleriyle çeliştiği için yoğun tepki alan bu karar, Oğan’ın siyasi geçmişinin ve çelişkilerinin bir kez daha masaya yatırılmasına da neden oldu.

OnHaber sizin için tartışmaların odağındaki Sinan Oğan’ın kimi zaman zigzaglar, kimi zaman u dönüşleriyle dolu yolculuğunu derledi. Hazırladığımız Sinan Oğan portresini bu linkten okuyabilirsiniz.

Sinan Oğan: ‘Cehennemin kapılarını kapatacak’ adaydan Hüda-Par'ın 'yanına giden' adamaSinan Oğan: ‘Cehennemin kapılarını kapatacak’ adaydan Hüda-Par’ın ‘yanına giden’ adama

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.