Yapay zeka ve Twitter’ın onaylı hesabı bir araya gelince ortalık karıştı

ABD'de Pentagon ve Beyaz Saray'da patlama olduğuna dair yapay zekâ tarafından üretilen görseller, Twitter'da onaylı hesaplar tarafından yayılınca kaos oldu. Russia Today'in resmi hesabından yaydığı haber, ABD'de borsalarda dalgalanma yarattı.

Bilim Teknoloji 23 Mayıs 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Dikkatli inceleyince Beyaz Saray diye paylaşılan yapının gerçek Beyaz Saray'a benzemediği görülüyor.

Twitter’da, Elon Musk’ın satın alması sonrası değişen kuralların en çarpıcı olanı onaylı hesap olarak adlandırılan ‘Mavi Tik’in parayla satılması olurken, bu değişiklik beklendiği gibi dezenformasyonu tetikledi.

Son örnek, dün hem Twitter’ı hem borsaları karıştırdı. 

Yapay zekâ tarafından oluşturulmuş görsellerle ABD’de Pentagon ve Beyaz Saray’da patlama meydana geldiğine dair haberler Twitter üzerinden yayıldı.

Bunun doğru olup olmadığını ortalama bir kullanıcının anlaması, haberi paylaşan hesabın onaylı olmasıyla daha da zorlaştı. BloombergFeed adlı mavi tikli, onaylı hesap bu haberi paylaşırken, bu kez Rusya Today’in resmi Twitter hesabı bu bilgiyi yayarak büyük bir telaşa yol açtı.

Bu haberin doğruluğu ihtimali, kısa süre içinde borsada önemli bir düşüşe ve kaosa sebep oldu.

Yapay zekâ tarafından oluşturulan görselleri dikkatli izleyince, Beyaz Saray diye paylaşılanın yapının gerçekteki hali olmadığı belli olsa da yalan haber yapmak istediğini elde etmişti.

Sözkonusu dezenformasyonu yayan Twitter hesabı askıya alınırken, bu hesabın arkasında kimin olduğu bilinmiyor.

Bloomberg Feed adlı Twitter hesabı, fake ama para verip mavi tikini almış. Haberi ilk ortaya atan hesap bu oldu ve daha sonra Twitter tarafından kapatıldı.

Çok sayıda mavi tikli onaylanmış hesap tarafından yayılan görseller öyle ses getirdi ki, Hindistan’ın önde gelen televizyon kanallarından Republic TV, sahte görüntüyü yayınlayarak ve Rus haber kuruluşu RT’nin de haberi paylaşmasına atıfta bulunarak bir patlamanın gerçekleştiğini bildirdi. Daha sonra olayın gerçekleşmediği anlaşılınca kurumlar haberlerini geri çekti.

ABD borsası bu olaylar yaşanırken gözle görülür bir düşüş yaşadı. Dow Jones ABD saatiyle, saat 10.06 ile 10.10 arasında yaklaşık 80 puan düştü ve 10.13’te tamamen toparlandı. Benzer şekilde, S&P 500 de saat 10.06’da yüzde 0,02 artıştan saat 10.09’da yüzde 0,15 düşüşe geçti. Saat 10.11’de endeks tekrar artıya geçti.

Twitter’ın parayla satılan mavi tik politikasında bu gibi durumların da yarattığı kaos sonrası nasıl bir tavır takınacağı merak konusu.

Parasını ödeyip 'mavi tik' aldılar, vali adına hesap açıp okulları tatil ettiler!Parasını ödeyip ‘mavi tik’ aldılar, vali adına hesap açıp okulları tatil ettiler!

Twitter kurucusundan Musk'a: Twitter için en iyisi olduğunu kanıtlayamadıTwitter kurucusundan Musk’a: Twitter için en iyisi olduğunu kanıtlayamadı

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.