Kılıçdaroğlu ve Özdağ protokol yazıyor: 7 maddede uzlaşmışlar

Zafer Partisi'nden dün akşam saatlerinde yapılan açıklamaya göre Özdağ bugünkü karar açıklamasını Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte yapacak. 7 maddelik mutabakat metninde her iki lider de uzlaştı. Zafer Partisi göç ve güvenlik politikalarında etkin rol alacak.

Siyaset 24 Mayıs 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Ümit Özdağ

Zafer Partisi’nden dün akşam saatlerinde önemli bir açıklama yapıldı.  Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ bugün saat 11’de partisinin kararını açıklayacağı basın açıklamasını Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte yapacağını açıkladı.

Zafer Partisi’nin sosyal medya hesabından “Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu ile Genel Başkanımız Prof. Dr. Ümit Özdağ, yarın (24 Mayıs Çarşamba) saat 11.00’de Zafer Partisi Genel Merkezi’nde ortak basın toplantısı düzenleyecektir” ifadeleri kullanıldı.

7 maddelik mutabakat metni

Sözcü gazetesi yazarı İsmail Saymaz da  Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ile Kemal Kılıçdaroğlu’nun görüştüğünü ve yedi maddelik mutabakat metni konusunda anlaştığını,  Zafer Partisi’nden iki ismin etkin göç ve güvenlik politikaları konusunda etkin rol alacağını söyledi.
Saymaz’ın anlaşıldığını söylediği maddeler şöyle:

1. Anayasanın ilk 4 maddesi değişmeyecek

2. Anayasanın 66. maddesi aynen korunacak

3. 1924 Anayasasına bağlı kalınacak

4. Sığınmacılar 1 yıl içerisinde gönderilecek

5. Terörle etkin mücadele yapılacak

6. Yolsuzlukla etkin mücadele yapılacak

7. Kamudaki atamalarda liyakat esasına göre hareket edilecek

14 Mayıs’tan sonra kritik parti oldu

Siyasilerin Türkiye’nin en kritik seçimi olarak nitelendirdiği 14 Mayıs seçimlerinden cumhurbaşkanı için sonuç çıkmadı. Seçim ikinci tura kaldı ve 28 Mayıs’ta vatandaşlar yeniden sandık başına gidecek. Öte yandan bu seçimde dikkat çeken bir olay yaşandı. ATA İttifakı’nın cumhurbaşkanı Sinan Oğan yüzde 5,17 oranında oy alarak ikinci tura dair kilit isimlerden biri haline geldi. ATA İttifakı milliyetçi görüş ve genellikle de mülteci politikaları üzerinde görüşler beyan ediyordu. ATA İttifakı’nda yer alan partiler ise Zafer Partisi, Adalet Partisi, Ülkem Partisi ve Türkiye İttifakı Partisi’ydi. Ancak önceki gün Sinan Oğan’ın desteğini Cumhur İttifakı’na vereceğini beyan etmesiyle ittifak da dağıldı ve Adalet Partisi Millet İttifakı’nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu’na destek vereceklerini ilan etti.

Önceki gün Zafer Partisi bir açıklama yaparak “Ata İttifakı, ortak karar alma ve hareket etme tercihlerinden vazgeçmiştir. Bugünden itibaren, taraflar sadece kendi adlarına karar alacaktır. Bu sebeple Zafer Partisi’nin kararını, Genel Başkanımız Prof. Dr. Ümit Özdağ, yarın saat 11.00’de düzenleyeceği basın toplantısında açıklayacaktır” demişti.

Ümit Özdağ ile Buman Kurtulmuş, 22 Mayıs’taki toplantı sonrası kameraların karşısına geçti.

Özdağ ise bu sırada hem Kılıçdaroğlu ile hem de AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş ile görüştü ancak net bir karar açıklamadı. Ayrıca Sinan Oğan’ın kararına ilişkin de Özdağ, Sinan Oğan’ın açıklamasının sadece kendi politik tercihi olduğunu belirtti bu açıklamanın da Zafer Partisi’ni temsil etmediğini duyurdu.

Ümit Özdağ ile Kemal Kılıçdaroğlu 22 Mayıs’ta toplantı gerçekleştirdi.

Dün kimi destekleyeceğini açıklaması beklenen Özdağ, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmelerinde ciddi bir mesafe kaydettiklerini ancak görüşmelerin henüz sonuçlanmadığını belirtti. Kılıçdaroğlu’nun Hatay’dan dönmesi üzerine bir toplantı daha yapacaklarını aktaran Özdağ, ilk toplantıda mülteciler ve terör örgütleri, Anayasa’nın ilk dört maddesi gibi konularda konuştuklarını anlattı. Görüşmelerin ilerlediğini ancak nihayete ermediğini, nihayete erdiğinde ise toplantının ertesi günü saat 11.00’de Kılıçdaroğlu ile açıklama yapmayı planladıklarını ifade etti.

Basın açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Özdağ, Sinan Oğan’ın kararını bekleyip beklemediklerine dair bir soruya ise “Biz Sinan Bey ile yola çıkarken cehennemin kapılarını kapatmak için yola çıktık, biz cehennemin kapılarını kapatmaya hala çalışıyoruz” yanıtını verdi.

Öte yandan Suriyelilere ilişkin bir soruya da yanıt veren Özdağ, belediyelere kayyum atanmasına ilişkin de konuştu. Özdağ, “Gönüllü değil gerekirse zorla 1 sene içerisinde uluslararası hukuka uygun olarak. Keza Türkiye’nin güvenliği açısından terörle mücadelede Türk devletinin hukukun içerisinde terörle ilintili yerel yöneticilerin yerine devlet görevlilerini kayyum olarak ataması imkanının her zaman olması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

Kılıçdaroğlu ve Özdağ protokol yazıyor: 7 maddede uzlaşmışlarKılıçdaroğlu ve Özdağ protokol yazıyor: 7 maddede uzlaşmışlar

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.