CHP yeni anayasa çağrılarına kapıyı kapattı

CHP lideri Özel, iktidarın yeni anayasa çağrısına kapıları kapattı. Yargıtay ile AYM arasındaki krizi hatırlatan Özel, Meclis'in toplanmamasını eleştirdi ve "Seninle birlikte anayasayı çiğnemeye kalkarsam gözüm çıksın" dedi.

Siyaset 14 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

CHP Genel Başkanı Özgür Özel partisinin ilk grup toplantısında CHP 38. Olağan Kurultay’ını değerlendirdi. Kurultayın kaybedeni olmadığını söyleyen Özel önceki lider Kemal Kılıçdaroğlu’na kürsüden teşekkür etti. Kılıçdaroğlu’nun terör örgütü PKK’nın hedefi olduğunu ve Çubuk’ta uğradığı linç girişimini hatırlatan Özel, eski genel başkanın hem partide hem de kendilerinde çok büyük emeği olduğunu söyledi.

Özgür Özel, CHP lideri olarak ilk grup toplantısını yaptı.

Grup toplantısındaki konuşmasında ilk ziyaretini depremin yıktığı Hatay’a yaptığını belirten Özel Mustafa Kemal Atatürk’ün sözlerine atıf yaparak “Hatay benim de şahsi meselemdir” dedi. Deprem bölgesindeki kentler ve deprem nedeniyle yoğun göç alan belediyelerle ilgili düzenlemelerin hızla yapılması gerektiğini ifade eden Özel bir kanun teklifi hazırladıklarını da duyurdu.

Anayasa çağrılarına kapıyı kapattı

İktidarın yeni anayasa çıkışını da değerlendiren Özel kapıyı tamamen kapattı. AYM ile Yargıtay arasındaki krizle birlikte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın daha sık dile getirdiği anayasa değişikliğine dair Özel iktidarda anayasa değiştirecek sayı olmadığını söyledi. Özel “Seninle birlikte anayasayı çiğnemeye kalkarsam gözüm çıksın. Anayasalar uygulandıkça olgunlaşan önemli metinlerdir. Bu anayasa Erdoğan’a üretildiği için kriz üretmektedir. İki takımdan birinin başkanı ‘Maçı hakem olarak yöneteceğim’ derse buna kim inanır” dedi.

Özgür Özel’i vekiller ayakta alkışladı.

Örgüt denetiminde ön seçim yapılacak

Grup toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Özel 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimlerde belediye başkanı adaylarının ön seçimle belirlenip belirlenmeyeceğine dair bir soruya da yanıt verdi. Ön seçimden vazgeçtiğine dair söylentiler olduğunu aktaran Özel, bunları yalanladı ve milletvekili seçimlerinde kayıtsız şartsız ön seçim olacağını hatırlattı. Belediye seçimlerinde ise şu anda görevde olan başkanlar için anket yaptıracaklarını aktaran Özel, halkın memnuniyeti yüksek çıkarsa onları tekrar aday göstereceklerini belirtti. Aday belirlerken en çok örgüt denetiminde ön seçim üzerinde duracaklarını söyleyen Özel “Eğer örgütümüz ‘Burada ön seçim yapmayalım; tek bir aday var’ derse örneğin Manisa’nın Alaşehir’de demişlerdi, ‘bu diş hekimi arkadaşımızı ikna edersek kazanırız” diye” dedi. Özel “Örgütümüze güveneceğiz” sözünün örgüt denetiminde ön seçim anlamına geldiğini aktardı.

Özgür Özel’e CHP lideri olarak konuştuğu ilk grup toplantısında çiçek hediye edildi.

Aralık ayında örgüt denetiminde seçim yapılırsa dikkate alacakları noktanın sandıktan çıkan aday olacağını ifade eden Özel “‘Ön seçim yok, Özgür Özel ön seçimden vazgeçti’ beyanı tamamen asılsızdır” dedi. Aday belirlerken ön seçim YSK’nın takvimine göre yapılıyor ve Siyasi Partiler Kanunu’nun 37. maddesine göre düzenleniyor. Özel’in bahsettiği örgüt denetiminde ön seçim, CHP’nin kendi takvimini erkenden oluşturmak için yaptığı bir parti içi seçim.

Özgür Özel kürsüden Kılıçdaroğlu’na teşekkür etti, CHP’yi babaocağı olarak tarif etti.

Bahçeli’ye yanıt

Dün MHP lideri Devlet Bahçeli de partisinin grup toplantısında konuşmuş, AYM’nin “Sınır içinde ve sınır ötesinde başını ezdiklerimizin sırtını sıvazladığını” söylemiş, Yargıtay’a destek vermişti. Bahçeli’nin AYM ile sözleri sorulduğunda Özel, Bahçeli’nin yaşını ve tecrübesini hatırlatarak bu lafı duymanın kendisini memnun etmediğini söyledi. “Millet kelimesini tahrif edip ‘zillet’ demek milliyetçi partinin genel başkanına yakışmaz” diyen Özel benzer yarışmalara girebileceğini, kendisinin de bu konuda fena olmadığını söyledi, ama duyduğunda üzülecek yakıştırmalar yapmamak gerektiğini söyledi.

“Sayın Meral Akşener ile ittifak kapsamında bir görüşme olacak mı” sorusuna ise Özel “Yarın görüşme olduğu bilgisi doğru değil. Sayın Akşener ile çok güzel bir telefon görüşmesi yaptık. Elbette görüşeceğiz ama kararlaştırdığımız bir görüşme tarihi henüz yok” yanıtı verdi.

Akşener: Anayasa değişikliği yapılabilir ama önce var olanı uygulayınAkşener: Anayasa değişikliği yapılabilir ama önce var olanı uygulayın

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.