Özel, CHP’nin kadın aday performansını ikiye katladığını söyledi: Hedef eşit temsil

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Eskişehir’de konuştu. CHP’nin bu seçimde kadın aday gösterme konusunda kendi performansını ikiye katladığını söyleyen Özel, “Bütün illerde, ilçe belediyelerinde çok iddialı kadın adaylarımız var” dedi.

Siyaset 8 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Kürsüde CHP lideri Özgür Özel ve yanında Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde ‘Annelere ve Kadınlara Saygı ve Şükran Anıtı’nın açılışı, Eskişehir’de yapıldı. Açılışa CHP Genel Başkanı Özgür Özel, CHP Genel Başkan Yardımcısı Aylin Nazlıaka, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ayşe Ünlüce ve Eskişehirliler katıldı.

Açılışta CHP’nin yeniden aday göstermediği Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, “Anıt, Büyükşehir Belediyemizin annelerimize ve bütün kadınlarımıza Saygı ve Şükran Anıtı. Ömür boyu bizden sonra da bu anıt bu meydanda çocuklarımıza, gelecek kuşaklara, annenin, kadının ne derece ünlü ne derece saygıya, sevgiye layık olduğunu ve biz erkekleri bir elmanın yarısına benzetirsek diğer yarısı da kadınlarımızdır. Bu heykelle birlikte Eskişehir’deki heykel sayısı da 100’ü geçiyor. İnşallah bizden sonra yetişen öğrenciler atölyelerde hala çalışıyorlar, çok güzel eserler meydana getirecekler” dedi.

Yeniden aday gösterilmeyen Yılmaz Büyükerşen: Üzülmedim ama kırıldımYeniden aday gösterilmeyen Yılmaz Büyükerşen: Üzülmedim ama kırıldım

Ardından kürsüye gelen CHP Genel Başkanı Özgür Özel ise konuşmasına tüm kadınların 8 Mart’ını kutlayarak başladı. Bu yerel seçimlerde, CHP’nin kadın aday gösterme konusunda kendi performansını ikiye katladığını söyleyen Özel, şunları kaydetti:

“Ama seçilecek yerden kadın aday noktasında çok iddialıyız. Bundan önce sadece Aydın Büyükşehir Belediye Başkanımız vardı. Tek kadın büyükşehir belediye başkanımızdı. Şu anda Eskişehir, Aydın, Tekirdağ, Kahramanmaraş ve Sakarya olmak üzere beş büyükşehir belediye başkanımızda kadın adaylarımız var. Her birisi birbirinden güçlü, birbirinden iddialı isimler. Bütün illerde, ilçe belediyelerinde çok iddialı kadın adaylarımız var. Cumhuriyet’in yüz akı kentlerden bir tanesi olan İzmir’imizde tamamı seçilecek yerden 9 kadın adayımız var. 1 milyona yakın nüfuslu üç ilçemizde İzmir’in en büyük dört ilçesinden üçünde kadın adaylarımız var. Özellikle yaptığımız ön seçimlerde artık kadın kotasını pencere usulü yani toplamda yüzde 30’la değil ilk üçte, ikinci üçte, üçüncü üçte diye pencere usulü kadın kotasını uyguladık. Bundan sonra hedefimiz eşit temsildir. Kadına seçme, seçilme hakkını dünyadaki bugün gelişmiş bütün ülkelerden kiminden 40 yıl, kiminden 30 yıl önce tanımış ve kadınların bu hakkı elde ettikleri, hak ettikleri bu topraklarda CHP er ya da genç ama cesaretle siyasette eşit temsili getirmek durumundadır. Bu konuda önemli adımlar atıyoruz. Çok önemli bir iddiamız var ve bundan sonra kadınların ve gençlerin siyasete doğrudan dahil oldukları ve cumhuriyetin esas teminatının bu olduğunu hepimizin gördüğü bir süreci yaşamak durumundayız.”

Eskişehir’in “Bir kent nasıl olmalı”nın tam karşılığı olduğunu ifade eden Özel, “Bir kere bir kentte kadınlar, erkekler bu kadar eşit ve bir arada olmalılar. İkincisi kentin nefes aldıran meydanları olmalı. O meydanlarda simgeleşmiş anıtlar olmalı. O meydanların ulaşımı, toplu ulaşımla sağlanmalı. Bir konuşmacının sözü kesilecekse hafif raylı sistem geçiyor diye kesilmeli. 8 Mart gibi bir günde sadece konuşulmamalı. Oraya bir simge de bırakılmalı. Bu Ulus Meydanı’nda Ulus Anıtı’nın hemen önüne annelerimize ve tüm kadınlarımıza minnet ifade eden böylesi bir anıtın kazandırılıyor olması da bugün için çok anlamlıdır. Bize böyle bir gün yaşattığınız için hepinize yürekten teşekkür ediyorum. Dayanışma duygularımla, eşitlik duygularımla Türkiye’deki tüm kadınları saygıyla selamlıyorum.” diye konuştu.

Özgür Özel, Köksal'ı düzeltmeye çalışıyor: Dün Afyon'da talihsiz bir süreç yaşandıÖzgür Özel, Köksal’ı düzeltmeye çalışıyor: Dün Afyon’da talihsiz bir süreç yaşandı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.