10 ilde kongreler sürerken Kılıçdaroğlu, gözlerin çevrildiği İstanbul’daydı

CHP’de ekim sonuna kadar tamamlanması planlanan il kongreleri hızla devam ediyor. Dün 10 ilde daha kongre yapıldı. Özgür Özel’in konuşma yaptığı Manisa kongresinde değişimciler kazanırken, Kılıçdaroğlu İstanbul’a çıkarma yaptı.

Siyaset 25 Eylül 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

CHP’de ekim sonuna kadar tamamlanması planlanan kongre takvimi çerçevesinde 22 il başkanı seçildi. Genel başkanlık yarışında delege sayısı bakımından İstanbul, Ankara ve İzmir büyük önem taşıyor. 1370 kurultay delegesinin 324’ü bu üç ilde bulunuyor. Kongrelerini tamamlayan Ankara ve İzmir kongrelerini Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekleyen listeler kazandı. İstanbul’da il başkanı 8 Ekim’de seçilecek.

Kasım ayının ilk haftası yapılması beklenen 38. Olağan Kurultay’ın tarihi salı günü Parti Meclisi’nde (PM) kesinleşecek.

CHP’de şu ana kadar Ankara ve İzmir başta olmak üzere Amasya, Ardahan, Artvin, Batman, Bingöl, Bursa, Elazığ, Gümüşhane, Isparta, Karaman, Konya, Muş, Niğde, Rize,Hatay, Mersin, Siirt, Kayseri, Hakkari ve Şanlıurfa olmak üzere 22  ilin il başkanı seçildi.

Dün 10 il daha kongresini tamamlayarak yeni il başkanlarını. Bu illerden Manisa, Genel Başkan Özgür Özel’in memleketi olması bakımından önem taşıyor. Kongrede Özel’in desteklediği bir liste de bulunuyordu.

CHP’de 13 ilin rengi belli oldu: İbre Kılıçdaroğlu’ndan yanaCHP’de 13 ilin rengi belli oldu: İbre Kılıçdaroğlu’ndan yana

Aksaray’da mevcut il başkanı Avukat Bilal Özdemir kongredeki tek aday.

Balıkesir’de eski il başkanı Serkan Sarı’nın milletvekili seçilmesinin ardından başkanlığa vekalet eden Erden Köybaşı ile birlikte İrfan Barış, Ömür Boyuer ve Uğur Çelikbaş listelerinin yarışacağı kongre büyük bir çekişmeye sahne oldu.

Denizli’de CHP İl Başkanlığı için halen bu görevde bulunan Ali Osman Horzum ile Denizli CHP’de ilk kadın aday olan Ayşe Hazer yarıştı.

Edirne’de ise kongreye tek adayla gidiliyor. Erdal Akgün’ün “Beni destekleyen delegeler tehdit ediliyor” diyerek adaylıktan çekilmesi üzerine Edirne il başkanlığı için Samet Kahraman tek aday olarak delegenin karşısına çıktı.

Genel başkan adaylarında Örsan Öymen, Eskişehir kongresinde bir konuşma yaptı.

Eskişehir’de il başkanlığı için Talat Yalaz ile Figen Kahya yarışacak. CHP’nin 633 il kongre delegesinin kullanacağı oy ile yeni il başkanı belirlenecek. Şubat 2020’deki kongrede il başkanı seçilen Recep Taşel, aday olmayacağını duyurmuştu. Adaylığını ilan eden İl Başkan Yardımcısı Erdal Çakıcıer ise birkaç gün önce adaylıktan çekilmişti.

CHP genel başkanlığına adaylığını açıklayan parti üyesi Örsan Kunter Öymen, Eskişehir kongresinde yaptığı konuşmada “Cumhuriyet Halk Partisi’ne sahip çıkmak için genel başkan da dahil olmak üzere yönetim kademesindeki herkes eleştirilebilir. Bizim bu feodal anlayıştan kurtulmamız gerekiyor” dedi.

Eskişehir’de Divan Başkanlığını CHP Genel Başkan Yardımcısı Dinçer’in yaptığı kongrede “Çarşaf liste” yöntemi kabul edildi. Protokol konuşmalarının ardından seçime geçildi.

Figen Kahya ile Talat Yalaz’ın il başkanlığına aday olduğu kongrede, delegenin 317 oyunu alan Yalaz yeni il başkanı seçildi. Figen Kahya ise 254 oyda kaldı.

Gaziantep’de Av. Ulaş Şarklı, mevcut başkan Karaca Bozgeyik ve Reis Reisoğlu’nun yarışacağı ilk kongresinde 611 delege oy kullandı.

Kars’ta il başkanlığında ikinci sıra milletvekili adayı olan Onur Uludaşdemir ile Gençlik Kolları İl Başkanı Nevruz Ediz Yantemur yarıştı. CHP Kars İl Başkanlığı’na adaylıkları konuşulan Yantemur’u milletvekili İnan Akgün Alp’in desteklediği, Uludaşdemir’i de mevcut yönetim ile muhalif CHP’lilerin desteklediği ifade edildi. Kars’taki yarışı Onur Uludaşdemir kazandı. Ulaşdemir, değişim tartışmalarına karşın Kılıçdaroğlu’na açıktan destek veren isimlerdendi.

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, “Herkes kurultaydaki sonuca saygı gösterecek” dedi.

Malatya’da mevcut il başkanı Barış Yıldız ve Yunus Gök yarıştı. Malatya kongresinde konuşan CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, “Şunu söylüyorlar ‘Genel Başkan kazanırsa şu olur, değişimciler kazanırsa bu olur.’ Hayır arkadaşlar herkes kurultaydaki sonuca saygı gösterecek. Kurultaydan çıkan arkadaşımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün koltuğunda oturacak. Biz saygı duyacağız” değerlendirmesini yaptı.

Malatya’da değişimcilerin desteklediği Barış Yıldız İl başkanı oldu.

CHP Genel Başkan adayı Özgür Özel memleketi Manisa’da kongreye katılarak bir konuşma yaptı.

CHP Manisa 38. Olağan İl Kongreresi’nde atanarak göreve gelen mevcut İl Başkanı Ali Kuyumcu aday olmazken başkanlık yarışı, CHP Manisa İl Başkanlığı görevinden istifa ederek milletvekili aday adayı olan Semih Balaban ile Ferdi Zeyrek arasında geçti.

Değişim mottosuyla adaylığını açıklayan Zeyrek’i geçtiğimiz haftalarda CHP Genel Başkan adayı olduğunu açıklayan CHP Grup Başkanı ve Manisa Milletvekili Özgür Özel’in desteklediği ifade edildi.

İzmir kongresinde yaşanan ‘blok liste’ ‘çarşaf liste’ krizi ve kavgasının ardından Manisa’daki kongrenin hangi usulde yapılacağı merak konusu olurken yapılan oylamada oyçokluğuyla kongrenin ‘blok liste’ yöntemiyle yapılmasına karar verildi. Karar aşamasında lehte ve aleyhte söz istenmemesi ve oylamanın gerilimsiz geçmesi dikkat çekti.

CHP genel başkan adayı olan CHP Grup Başkanı Özgür Özel, CHP Manisa İl Kongresi’nde; kendisine yönelik ön seçim eleştirileriyle ilgili, “Türkiye’de bir yerde yapılıyorsa, Özgür Özel kalkacak ve gidecek, orada ön seçime girecek demişim. Büyük bir samimiyetle söylüyorum ki, yapılmayan ön seçimlerin, bu kardeşiniz faili değildir, mağdurudur arkadaşlar. Ön seçimden taviz vermemeliyiz arkadaşlar” dedi.

Özel: Ben bu takımı şampiyon yaparım

Seçimlerin ardından partinin hiçbir şey yokmuş gibi davranmasının seçmende büyük bir duygusal kopuşa neden olduğunu kaydeden Özel, “Öyle bir şeyi görüyorum ki eğer biz sağlıklı bir itirazı, sağlıklı bir öz eleştiriyi, yeni bir yol yürüyüşü sağlamazsak, hep birlikte önümüzdeki yerel seçimlerde büyük bir tehlike ile karşı karşıyayız” diye konuştu.

Özel devamında şunları söyledi:

“Bir itiraz, yenileniş ve yeni bir yol yürüyüşe ihtiyaç vardır. Ben evladınız olarak, Özgür Özel olarak şunu söyledim. Kaybeden takımda santrfor olarak oynayacağıma, kazanan takımda her mevkiye talibim dedim… Özgür, sen çok oynadın, kaleye geç kaleye. Orta saha, orta saha. Biraz dinlen yedek otur, yedek kulübesi. Artık oynama top topla, top toplamaya da razıyım. Ama diyorsanız ki, Özgür biz sana inanıyor ve güveniyoruz, geç takımın başına. Ben bu takımı şampiyon yaparım arkadaşlar.”

Manisa’da Özgür Özel’in adayı kazandı

CHP Manisa İl Kongresi’nin net sonuçları belli oldu. İki başkan adayının yarıştığı kongrede, CHP Manisa’nın yeni il başkanı değişimcilerin desteklediği Ferdi Zeybek oldu. Zeybek seçimi 342 oy ile kazandı.

Mevcut İl Başkanı Semih Balaban ise 256 oyda kaldı.

Manisa Milletvekili olan Özel, kongrenin açılışında Manisa’nın evladı olduğunu vurguladı, “Sizin evladınız bu yola çıktı, bu yolculuğa çıktı. Bu evladınıza ‘Özgür, arkandayız’ diyorsanız, ben yola çıkıyorum. Ben sizi seviyorum, size güveniyorum, size inanıyorum. Sizinle birlikte bu partiyi ayağa kaldıracağıma, ben başaracağıma, başaracağımıza sonuna kadar inanıyorum” dedi.

Bir diğer genel başkan adayı İlhan Cihaner de kongrede konuşma yaptı. Cihaner, CHP’yi devrimci bir tutumla, cesaretle yeniden kurmak zorunda olduklarını belirterek, “Şu anda bir vekalet savaşı yürütülüyor. Bir tarafta İBB’nin etrafında toplanan ve bugünkü sorunların tamamından sorumlu olan, tamamının altında imzası olan bir yapı var. Öbür tarafta da hâlâ iktidarını devam ettirmek isteyen ‘Genel Merkez’ diye bir yapı var” dedi.

CHP Tokat İl Başkanlığı 38. Olağan Kongresinde beş aday seçimlere girecek. Çağdaş Kurtgöz, Feramus Şahin, Ender Ergün, Merdan Eroğlu ve Mustafa Duran Tokat İl Başkanlığı için aday oldular.

Kılıçdaroğlu’ndan İstanbul sürprizi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun dün sabah saatlerinde sürpriz bir hamle yaparak İstanbul’a geldi.

İstanbul Havalimanı’na gelen Kemal Kılıçdaroğlu’nu burada çok sayıda il, ilçe yöneticisi ve partili karşıladı.

Kılıçdaroğlu’nu karşılamaya gidenler arasında bir isim ise dikkat çekti. ‘Değişimcilerin adayı’ olduğu öne sürülen İstanbul il Başkanı adayı Özgür Çelik de Kılıçdaroğlu’nu karşılayanlar arasında yer aldı.

Kılıçdaroğlu’nun İstanbul ziyaretinde birkaç temasta bulunacağı ve akşam saatlerinde İstanbul’dan ayrılacağı öğrenildi.

Sultanbeyli’deki temaslar sırasında Kılıçdaroğlu’nun yanında yer alan İmamoğlu’nun alışık olduğunun aksine yüzünün asık olduğu gözlemlendi.

Bir yanında İmamoğlu, bir yanında Kaftancıoğlu

Kılıçdaroğlu’nun görüşmeleri basına kapalı şekilde yapıldı.

Sonrasında ise Kılıçdaroğlu, İstanbul Sultanbeyli’de Mimar Sinan Mahallesinde yaşayan kadınlarla bir araya geldi.

Kadınların sorunlarını ve taleplerini dinleyen CHP lideri Kılıçdaroğlu, çözüm önerilerini anlattı.

Kılıçdaroğlu’na İstanbul Büyükşehir Başkanı Ekrem İmamoğlu ve CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da eşlik etti.

Öte yandan Kılıçdaroğlu’nun yapacağı temasların ardından işaret edeceği adayın ise pazartesi ya da salı İstanbul İl Başkanlığı’nda açıklama yapması bekleniyor.

İstanbul için sayılı gün kaldı

CHP’de gözler 8 Ekim’de yapılacak İstanbul İl Kongresi’ne çevrildi. En çok delegeye sahip ilde örgütün yeni başkanının belirleneceği kongre öncesi ilk aday Özgür Çelik oldu. İstanbul’a gelen CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun işaret edeceği ismin ise pazartesi ya da salı günü belli olması bekleniyor. CHP Genel Merkezi tarafından desteklendiğini belirten Cemal Canpolat ise Cumhuriyet’e yaptığı açıklamada, 26 Eylül’de adaylığını duyuracağını söyledi.

CHP'de Özgür Özel resmen aday olduCHP’de Özgür Özel resmen aday oldu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.