12 kez üst üste faiz artıran İngiltere, enflasyonu dizginlemeyi başardı

Yüzde 10'un üzerine yükselen enflasyonu düşürmek için üst üste 12 kez faiz artırarak politika faizini yüzde 4,5'le 2008'den bu yana en yüksek seviyeye çıkaran İngiltere, enflasyonla mücadelede başarılı oldu. Ülkede yıllık enflasyon nisanda 1,4 puan düşerek yüzde 8,7 ile yeniden tek haneye geriledi.

Ekonomi 25 Mayıs 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

Yüzde 10’un üzerine yükselen enflasyonu düşürmek için üst üste 12 kez faiz artırarak politika faizini yüzde 4,5’le 2008’den bu yana en yüksek seviyeye çıkaran İngiltere Merkez Bankası, enflasyonla mücadelede başarılı oldu. Ülkede yıllık enflasyon nisanda mart ayına göre 1,4 puan düşerek yüzde 8,7 ile bir yılın en düşük seviyesine geriledi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi yüzde 8,2 olduğu halde bu, aynı zamanda enflasyonda 30 yılın en sert düşüşü olarak kaydedildi.

Nisanda yıllık tüketici fiyatları endeksinde (TÜFE) yaşanan düşüşte geçen yıl hızla artan enerji fiyatlarının yarattığı baz etkisi etkili oldu. Diğer taraftan çekirdek enflasyon da beklenmedik bir şekilde yüzde 6,2’den yüzde 6,8’e yükseldi. Enflasyon beklentileri aşsa da nisan ayında yeniden tek haneye dönmüş oldu. Mart ayında ülkede yıllık enflasyon yüzde 10,1 olarak kaydedilmişti. Aylık olarak bakıldığında ise İngiltere’de enflasyon nisanda yüzde 1,2 arttı. Bu veriye ilişkin beklenti yüzde 0,7 artması yönündeydi.

Verilere ilişkin ilk değerlendirmelere göre, beklentiyi aşan TÜFE rakamı İngiltere Merkez Bankası’nın sıkılaştırma döngüsünü yaz aylarına uzatacağını öngören piyasa beklentilerini kuvvetlendirebilir. İngiltere Merkez Bankası Başkanı Andrew Bailey’in son mesajları para politikasında gerçek zamanlı hareket tarzının önemine vurgu yapmıştı. İngiliz parlamentosunda vekillerden oluşan komisyonun sorularını yanıtlayan Bailey, ülkede enflasyonun yüksek seyretmesine ilişkin olarak, “Çok büyük şoklar karşısında para politikasını nasıl işlediğimize dair çok büyük dersler olduğunu düşünüyorum” dedi.

IMF'den Avrupa ve İngiltere Merkez Bankası'na faiz uyarısıIMF’den Avrupa ve İngiltere Merkez Bankası’na faiz uyarısı

Hunt: Gıda enflasyonu endişe verici şekilde yüksek

İngiltere Maliye Bakanı Jeremy Hunt, enflasyonun nisanda yüzde 8,7’ye gerilemesine rağmen gıda enflasyonunun “endişe verici” şekilde yüksek olduğunu belirtti. Hunt, dün açıklanan enflasyon verilerine ilişkin değerlendirmesinde, enflasyonu düşürmek için doğru yolda olduklarını fakat rehavete kapılmamak gerektiğini ifade etti. Nisanda enflasyonun yüzde 8,7’ye indiğini ve bunun bir yıldan uzun süredir görülen en düşük seviye olduğunu kaydeden Hunt, “Hâlâ yapılacak iş var, özellikle gıda fiyatlarında. Gıda fiyatları hâlâ hızla yükseliyor ve gıda enflasyonu endişe verici şekilde yüksek seviyede” diye konuştu. Hunt, hükümetin enflasyonu yarı yarıya azaltmak için net bir planı olduğunu aktardı.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ise Twitter hesabından paylaştığı videoda, göreve geldiğinde enflasyonu yarı yarıya azaltacağına yönelik söz verdiğini anımsatarak, “Bugün, enflasyonun düştüğüne yönelik cesaret verici haberleri aldık ancak enflasyon hâlâ çok yüksek. Bugünkü veriler hâlâ yapılacak çok iş olmasına rağmen planın işe yaradığını gösteriyor” dedi.

İngiltere’de enflasyon çift hane geldi, faiz artışı beklentisi hızlandıİngiltere’de enflasyon çift hane geldi, faiz artışı beklentisi hızlandı

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.