Rusya: Türk Akım ve Mavi Akım’ın güvenliğini sağlayan gemiye saldırı düzenlendi

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın Karadeniz'de Rusya'ya ait Ivan Hurs gemisine insansız botlarla saldırı girişiminde bulunduğunu, ancak saldırının başarıyla püskürtüldüğünü açıkladı.

Dünya 25 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Mavi Akım ve Türk Akımı koruyan İvan Hurs gemisine saldırı anları.

Rusya Savunma Bakanlığı, İstanbul Boğazı’nın 140 kilometre kuzeydoğusunda sabah saatlerinde Ukrayna’ya ait üç insansız deniz aracının, Türk Akımı ve Mavi Akım doğalgaz boru hatlarının güvenliğini sağlamak için Türkiye’nin münhasır ekonomik bölgesinde bulunan İvan Hurs gemisine başarısız bir saldırı girişimi gerçekleştirdiğini bildirdi.

Açıklamaya göre saldırıdan hasar almayan gemi, insansız deniz araçlarının üçünü de imha ederek, görevine kaldığı yerden devam etti. Yetkililer, geçen yıl Kuzey Akım’a yönelik saldırının ardından bu tür tesislerin korunmasına yönelik tedbirlerin artırıldığını açıkladı.

Öte yandan Türkiye’nin Dışişleri ve Savunma Bakanlığı’ndan konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı.

Bir keşif gemisi olan İvan Hurs, iletişim ve filo kontrolü sağlamak, telsiz keşfi yapmak amacıyla tasarlandı.

Rusya’nın Kuzey Akım ve Kuzey Akım 2 boru hatlarında geçen yıl 26 Eylül’de patlamalar meydana gelmişti. Patlamaların ardından Rusya ile Almanya’yı Baltık Denizi üzerinden birbirine bağlayan boru hatlarında büyük hasar yaşanmıştı. Daha önce bir benzerine rastlanılmadığı belirtilen kazada onarımın ne kadar süreceği belirsizliğini koruyor.

Rusya bu saldırılar için Ukrayna ve İngiltere’yi suçlarken, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde 28 Mart’ta yapılan oylamada Rusya’nın Kuzey Akım’daki patlamanın soruşturulması talebi, 12 çekimser oy ile reddedilmişti.

Rusya'dan yeni tehdit: NATO nükleer çatışmanın imkânsız olduğuna inanmakta yanılıyorRusya’dan yeni tehdit: NATO nükleer çatışmanın imkânsız olduğuna inanmakta yanılıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.