25 gündür kayıplar: Kaza yapan Kolombiya uçağındaki dört çocukla ilgili yeni izlere rastlandı

Kolombiya'da ay başında düşen uçakta annelerini kaybeden 4, 9, 13 yaşındaki çocuklarla 11 aylık bebek 25 gündür kayıp. Kazanın ardından ormana girerek yardım aradıkları düşünülen çocuklardan hâlâ haber alınamadı ancak geride bıraktıkları eşyalar umutları taze tutuyor.

Dünya 26 Mayıs 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Kolombiya'daki uçak kazasından sağ kurtulan çocukların akıbeti henüz bilinmiyor.

Kolombiya’nın Amazonas eyaletindeki Araracuara ile Guaviare eyaletindeki San Jose del Guaviare kentleri arasında yedi kişiyi taşıyan Cessna 206 tipi uçak, 1 Mayıs günü motor arızası nedeniyle acil durum alarmı vermişti. İki pilot ve çocukların annesinin ölü bedenleri uçağın içinde bulunurken 4, 9 ve 13 yaşlarındaki çocuklar ile 11 aylık bir bebek enkaz çevresinde bulunamamıştı. Bu da yetkililere çocukların kazadan sağ kurtulduklarını düşündürüyordu.

Kurtarma çalışmalarını koordine eden sivil havacılık yetkililerinden alınan bilgilerde çocukların enkaz haline gelen uçaktan kaçtığı ve yardım bulabilmek için ormanın içine girdikleri belirtildi Ordu ve hava kuvvetlerine ait uçak ve helikopterlerin destek verdiği eğitimli köpeklerin de kullanıldığı kurtarma faaliyetlerinde çocukların yediği düşünülen meyve artıkları ve bitkilerden yapılmış barınaklar bulunmuştu.

Devlet Başkanı Gustavo Petro, geçen hafta çarşamba günü attığı bir tweette söz konusu dört çocuğun canlı olarak bulunduğunu söyleyerek bir heyecan yaratmıştı. Ancak hem medya Petro’yu yalanlamış hem de aramayı gerçekleştiren ekiplerden konuyla ilgili bir açıklama gelmemişti. Zaten Petro da daha sonra bir yanlış anlaşılma olduğunu söyleyerek tweetini silmişti.

Öte yandan kayıp çocukların mensubu olduğu Huitoto yerlileri, meyveleri tanımaları ve ormanda nasıl hayatta kalabileceklerini az çok bilmeleri sebebiyle çocukların hayatta kalacağına inanıyorlar. Çocuklar bulunamasa da dün onlara ait olduğu düşünülen bazı eşyalar ormanın iki farklı noktasında bulundu.

Geçen hafta çocuklar ait olduğu düşünülen su şişesi, makas, saç tokası ve yarım yenmiş meyveler bulunmuştu. Bunlar çocukların kesin olarak hayatta olduğunu göstermese de uzmanları umutlandıran asıl mesele ormandaki minik ayak izleriydi.

Yeni ipuçlarını ise bir yerli kadın enkaz alanından 500 metre uzakta buldu. Kadın kirli bir bebek bezi, yeşil havlu ve ayakkabı buldu. Araştırma ekibi ise başka bir noktada yine bebek bezi, cep telefonu kabı ve geçen hafta bulunan su şişesine uyan pembe bir kapak buldu. Ancak bu eşyaların yeni değil, 3 ila 8 Mayıs tarihleri arasında bırakıldığı tahmin ediliyor.

Öte yandan Huitotolar umutlarını taze tutarak arama faaliyetlerine katılıyor. Çocukların büyükannesi tarafından Huitoto dilinde söylenen ‘Olduğunuz yerde kalın’ sözleri de helikopterlerle ormanın üzerinden hayatta olduğuna inanılan çocuklara dinletiliyor.

Kolombiya'da gündem 18 gün önceki uçak kazasında kaybolan çocuklar: Başkan sağ bulundular dedi, sonra tweetini sildiKolombiya’da gündem 18 gün önceki uçak kazasında kaybolan çocuklar: Başkan sağ bulundular dedi, sonra tweetini sildi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.