Bu da ABD’nin montaj polemiği: Trump, DeSantis’e sahte video ile hücum etti

Florida Valisi Ron DeSantis, Cumhuriyetçilerin başkan adayı yarışında eski ABD Başkanı Donald Trump'a rakip oldu. DeSanis, video ve Twitter'da Elon Musk'ın katıldığı sohbetle adaylığını duyururken, Trump, Twitter yayınına Hitler, şeytan ve George Soros'un katıldığı sahte videoyla cevap verdi.

Dünya 26 Mayıs 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
44 yaşındaki Ron DeSantis, Cumhuriyetçilerin Başkan Adaylığı yarışında yüzde 38'le Trump'ın 20 puan gerisinde.

ABD’de 2024 Başkanlık seçimi için adaylık yarışına Florida Valisi Ron DeSantis de katıldı. Cumhuriyetçi Parti’den aday olan ve yarışa giren DeSantis, adaylığını duyurmak için yayımladığı video mesajında, “Ben Ron DeSantis, muhteşem Amerikan geri dönüşümüzü yönetmek için başkan adayıyım” ifadesini kullandı.

Mesajında, sınır sorunları ve artan suç oranlarına işaret eden DeSantis, “Sınırımız bir felaket, suç şehirlerimizi istila ediyor, federal hükümet ailelerin geçimini zorlaştırıyor ve Başkan (Joe Biden) bocalıyor. Ancak düşüş bir seçimdir, başarıya ulaşılabilir ve özgürlük için savaşmaya değer” ifadelerini kullandı.

DeSantis adaylığını bu mesajla eş zamanlı olarak Twitter’ın CEO’su ve sahibi Elon Musk’la katıldığı Twitter Spaces canlı yayınında açıklayacaktı ancak tekrarlayan teknik aksaklıklar nedeniyle yarım saat gecikmeli başlayabildi. Musk, kesilmelerin, sohbete çok sayıda kişinin katılmasından kaynaklandığını savundu.

Trump, DeSantis’in adaylık lansmanına sahte videoyla cevap verdi.

Trump’tan Hitler’li sahte video

Bu sohbet eski ABD Başkanı ve Cumhuriyetçi Parti adaylığındaki rakibi Donald Trump’ın da tepkisini çekti. Trump, sahte bir video hazırladı ve sözkonusu Twitter Spaces yayınında George Soros, Adolf Hitler ve şeytanın yer aldığı şeklinde gösteren bir paylaşım yaptı.

Trump, bu paylaşımı kendi sosyal medyası Truth Social’daki sayfasında paylaştı.

Floridalı 44 yaşındaki siyasetçi DeSantis, Yale Üniversitesinde tarih, Harvard’da ise hukuk eğitimi aldı. DeSantis, Amerikan donanmasında hukuk danışmanı olarak çalıştı ve ardından genç yaşta siyasete atıldı. 2013’ten 2018’e kadar Temsilciler Meclisinde milletvekilliği yapan DeSantis, Donald Trump’a yakınlığıyla tanınan bir kişi. DeSantis, 2019’dan bu yana Florida Valisi olarak görev yaptığı süre boyunca da iç politikada muhafazakar seçmene hitap eden adımlarıyla öne çıktı.

Aşı zorunluluğu, kürtaj ve düzensiz göçmenlerin ülkeye gelişine sınırlamalar getiren yasa tasarılarına imza atan DeSantis, ünlü eğlence merkezi Walt Disney World’un özerkliğini feshetmesiyle gündeme gelmişti. DeSantis, son olarak Çinli kişi ve kuruluşların, eyalet içinde tarım arazi ve askeri tesislerin yakınından arazi satın almasını engelleyen yasa tasarısını onaylamıştı. Dış politikada ise Çin ve İran’a karşı daha sert politikaları savunan DeSantis, Rusya-Ukrayna savaşını “toprak anlaşmazlığı” şeklinde niteleyerek, kendi partisinden dahi milletvekillerinin tepkisini çekmişti.

Halihazırda anketlerde Donald Trump Cumhuriyetçi Parti’nin Cumhurbaşkanı adaylığı yarışında yüzde 58’le önde gidiyor. Ron DeSantis ise yüzde 38’le onu takip ediyor.

Trump yargılaması için kritik tarih

Trump’ı kızdıran tek şey Ron DeSantis’in adaylığı değil. Bir diğer konu, Donald Trump’ın porno yıldızı Stormy Daniels’a sus payı ödemesi nedeniyle New York’taki yargılanmasına başlanacak olan tarih. 25 Mart 2024’te başlayacak dava, Cumhuriyetçilerin başkanlık ön seçimlerinin tam ortasına ve ABD Başkanlık seçimine 8 aydan kısa bir süre kala başlamış olacak.

Trump ve DeSantis’in yanı sıra halihazırda Cumhuriyetçi Parti’den adaylıklarını duyuran isimler arasında eski ABD BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, genç multimilyoner Vivek Ramaswamy, iş insanı Perry Johnson, muhafazakar siyahi radyo sunucusu Larry Elder, Senatör Tim Scott ve siyasetçi Asa Hutchinson gibi isimler yer alıyor. 2024 başkanlık seçimleri için aday olması beklenen isimler arasında eski Başkan Yardımcısı Mike Pence de bulunuyor.

'Sus payı' davasının tarihi Trump'ı kızdırdı: İfade özgürlüğünün ihlali‘Sus payı’ davasının tarihi Trump’ı kızdırdı: İfade özgürlüğünün ihlali

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.