‘Sus payı’ davasının tarihi Trump’ı kızdırdı: İfade özgürlüğünün ihlali

ABD'nin eski Başkanı Donald Trump'ın 2016'da 'kampanya harcaması' olarak gösterdiği 'sus payı' harcamasına yönelik davanın 25 Mart 2024 tarihinde görülmesine karar verildi. Trump, o dönemde Cumhuriyetçilerin 2024 başkanlık seçimi için adayını belirleyeceğine dikkat çekti.

Dünya 25 Mayıs 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Trump, hakkındaki tüm suçlamaları reddetti.

ABD’nin eski Başkanı Donald Trump, eski erotik film yıldızı Stormy Daniels’a geçmişte yaşadıkları ilişkiyi ortaya çıkarmasın diye 2016 başkanlık seçimleri sırasında 300 bin dolar vermişti. Normal şartlarda suç olarak sayılmayacak durum, ödemenin ‘kampanya harcamaları’ arasında yer almasından dolayı vergi kaçakçılığı ve belgede sahtecilik gibi 34 suçtan yargılanmasına yol açtı. Davada Trump’ın suçlanabilmesi için Büyük Jüri’nin ‘evet’ demesi gerekiyordu. Şimdi Trump, davada suçlu bulunursa ABD’nin tutuklanan ilk eski başkanı olabilir.

Trump ilk ön duruşmada iddiaların hepsini reddederek, bunun solcuların 2024 seçimleri öncesi kendisine yönelik ‘kumpası’ olduğunu iddia etmişti. İkinci ön duruşma dün Manhattan mahkemesinde gerçekleşti. İlk duruşmaya bizzat katılan Trump bu seferkine Florida’daki malikanesinden video konferans aracılığıyla bağlandı.

Duruşmada Yargıç Juan Merchan, savcılığın davayla ilgili elinde bulunan delilleri Trump’ın avukatlarıyla paylaşacağını belirtti ve bu bilgilerin ne kadarının kamuya yansıtılabileceği hakkında bilgi verdi. Trump 2024 başkanlık seçimleri kampanyası çerçevesinde kendini kamuoyuna karşı savunabilecek. Ancak mahkemenin delillerin paylaşımıyla ilgili koyduğu kuralları ihlal etmesi halinde cezaya tabi tutulabilecek.

Bununla birlikte davanın 25 Mart 2024’te görülmesine, Trump’ın avukatlarının savunmasını bu yıl 29 Ağustos’a kadar yapmasına, savcıların da bu savunmayı 10 Ekim’e kadar cevaplamasına karar verdi. Yargıç, eski başkana birkaç hafta sürebileceği düşünülen duruşma boyunca programını boşaltmasını tavsiye etti. Ne var ki duruşma için seçilen tarih, Cumhuriyetçilerin aday gösterecekleri lideri belirlemek için yaptıkları ön seçimlere denk geliyor.

Trump duruşmada çok fazla konuşmasa da daha sonrasında kendisine ait Truth Social platformundan, ‘dava tarihindeki planlamanın yasal haklarının ve ifade özgürlüğünün ihlali’ olduğunu söyledi. “Bu tam da radikal sol Demokratların istediği şeydi” diye yazan Trump, seçime müdahalede bulunulduğunu iddia etti.

Trump duruşma sonrası solcuları hedef aldı: Seçime müdahale ediyorlarTrump duruşma sonrası solcuları hedef aldı: Seçime müdahale ediyorlar

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.