Ön seçim zaferlerinin gölgesinde: Trump yine mahkemeye çıktı, ifade verdi

Eski ABD Başkanı Donald Trump, geçen yıl düzenli aralıklarla gittiği için alıştığı mahkeme salonlarına bir kez daha E. Jean Carroll sebebiyle gitti. New Hampshire zaferinden yalnızca bir gün mahkemeye çıkan Trump, beş dakikadan az ifade verdi.

Dünya 26 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
ABD'nin 45. Başkanı Donald Trump. / Fotoğraf: AA

Eski ABD Başkanı ve yaklaşan 2024 başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçilerin adayı olarak öne çıkan Donald Trump, geçen yıl başlayan mahkeme turuna bu yıl da kaldığı yerden devam ediyor. Üstelik geçen yıl başladığı yerden, yazar E. Jean Carroll’ın suçlamalarıyla.

Carroll, Trump’a açtığı ilk davada eski ABD başkanının kendisine 90’lı yıllarda cinsel tacizde bulunduğunu bildirmiş, mahkeme Carroll’un suçlamasını haklı bularak Trump’a 5 milyon dolar para cezası vermişti. Daha sonrasında Carroll, Trump’a bir dava açtı. Bu davanın sebebi Trump’ın 2019’da kendisine hakaret ettiği ve yazarı seçmenlerine hedef haline getirdiği yönündeydi. Mahkeme 6 Eylül 2023’te bir kez daha Carroll’ı haklı buldu. Şimdi geriye kalan tek şey Trump’ın Carroll’a ne kadar tazminat ödeyeceği. Carroll Trump’tan en az 10 milyon dolar istiyor.

Geçen hafta Trump’ın ödeyeceği tazminatın miktarını belirleyecek jürinin seçimi yapıldı. Seçimler epey ilginç ilerledi. Kimisi kararı etkilenmesin diye Trump’ın dava dosyalarını okumadığını söyledi. O haberimizi buradan okuyabilirsiniz.

Bu hafta ise Trump avukatıyla mahkemeye gelerek ifade verdi. Trump’ın ifadesi beş dakikadan az sürdü çünkü davanın yargıcı Lewis Kaplan birkaç defa Trump’a müdahale etmek zorunda kaldı. Kaplan Trump’tan mahkeme üslubunu bozmamasını isteyerek, siyasi yorumlardan ve önceki yargılamada jürinin aldığı karara aykırı tez ve ithamlarda bulunmaması gerektiğini hatırlattı.

Bu duruşmada yalnızca ödenecek tazminat belirleneceği için Trump’ın kendisini savunması yargıçlar için bir anlam ifade etmiyordu. Avukatı Alina Habba’nın sorularını yanıtlarken Carroll’u yalan söylemekle suçlayan Trump, “Ben yalnızca kendimi, ailemi ve başkanlık makamını savunmak istedim deyince Caroll’un avukatı araya girdi.

İfadesini verdikten sonra mahkeme salonunu terk eden Trump, “Bu Amerika değil, Amerika böyle bir yer değil” sözlerini dile getirdi. Yargıç Kaplan bugünkü oturumda kapanış konuşmalarının yapılacağını, sonrasında da yargıçların kendi aralarında kararı tartışacağını söyledi.

Trump geçen haftaki duruşmaya Iowa seçimlerinden hemen sonra çıkmıştı, bu duruşmaya ise New Hampshire’daki ön seçimlerden sonra. Her iki ön seçimi de önde bitiren liderin esas sorununun ön seçimler değil, mahkemeler olduğu belirtiliyor. Zira rakiplerinden geriye yalnızca eski Güney Caroline Valisi Nikki Haley kaldı ve Haley’yi ılımlı bulan Cumhuriyetçilerin ön seçimlerde ona oy vermesine pek olası bakılmıyor. Ilımlı Cumhuriyetçilerin ağırlıklı olduğu New Hampshire’da bile Haley liderliği Trump’a kaptırdı.

Trump adım adım Oval Ofis'e: New Hampshire ön seçimlerini de kazandıTrump adım adım Oval Ofis’e: New Hampshire ön seçimlerini de kazandı

Sürpriz karar: Ron DeSantis başkanlık yarışından çekildi, Trump'a desteğini açıkladıSürpriz karar: Ron DeSantis başkanlık yarışından çekildi, Trump’a desteğini açıkladı

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.