1948 Tantura Katliamı araştırmasında toplu mezar alanları ortaya çıktı

İsrail'in kuruluşu sırasında gerçekleşen 1948 savaşında İsrail güçleri tarafından bir Filistin köyünde gerçekleştirilen katliamla ilgili olarak araştırma yapıldı. Bu araştırmada sahil beldesinin topraklarının altında üç olası toplu mezar bulundu.

Dünya 26 Mayıs 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

Mısır, Ürdün, Suriye, Lübnan ve Irak kuvvetleri ile İsrail arasında gerçekleşen savaş sırasında 22-23 Mayıs 1948 gecesi yaklaşık 1.500 nüfuslu bir balıkçı köyü olan Tantura’da yaşayan erkekler Alexandroni Tugayı’na teslim olduktan sonra infaz edilmişti.

İsrail ve Filistin arasındaki sorunlar o günden bu yana hâlâ çözülemedi. Hatta son aylarda daha da şiddetlendiği söylenebilir. Tantura katliamı da hafızalarda yerini koruyan bir olay olmaya devam ediyor.

Araştırma kuruluşu Forensic Architecture tarafından yapılan yeni ve kapsamlı araştırmada, eski Tantura köyünde bir toplu mezar ile toplu mezar olduğu düşünülen iki yer daha bulundu. Merkezi Londra Goldsmiths Üniversitesi’nde bulunan Forensic Architecture, İngiliz mandası döneminden kalma kartografik verileri ve havadan fotoğrafları analiz etti, hayatta kalanların ve faillerin geçmişte ve bugün verdikleri ifadeler, İsrail ordusu kayıtlarıyla karşılaştırıldı.

İnfazların ve toplu mezarların muhtemelen bulunduğu yer ile var olan mezarların sınırları. Fotoğraf: Forensic Architecture

Elde edilen veriler, infazların ve toplu mezarların muhtemel yerlerini ve herhangi bir mezarın kazılmış veya kaldırılmış olup olmadığını gösterecek 3D modelleme oluşturmak için kullanıldı. Katliam sonrasında cesetlerin, şimdilerde Dor Plajı’nın otoparkı olarak kullanılan alana gömüldüğü tahmin ediliyor.

Rapor, İsrail devletinin kurulmasına giden süreçte 750,000 Filistinlinin evlerinden sürüldüğü ve çok sayıda katliamın gerçekleştirildiği Nakba’nın 75. yıldönümünün olduğu ayda yayımlandı.

Tantura raporu, Filistinliler tarafından yönetilen ve hukuki konulara odaklanan bir insan hakları grubu olan Adalah, Forensic Architecture ve Tantura Aile Komitesi işbirliğinde hazırlandı. Adalah, elindeki bulgulara dayanarak İsrail’de türünün ilk örneği olan ve hâlâ ülkede bulunan birkaç Tantura ailesi adına mezarlıkların sınırlarının belirlenmesi için yasal başvuruda bulundu.

İsrail tribününde Filistin bayrağı açtı, olay yarattıİsrail tribününde Filistin bayrağı açtı, olay yarattı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.