Wagner Bahmut’tan çekiliyor, yerine ordu gelecek

Ukrayna savaşının 456'ncı gününde Wagner, zafer ilan ettiği Bahmut'tan çekilerek, yerini Rus ordusuna bırakmaya başladı. Wagner lideri Yevgeni Prigozhin, savaşçılarına seslendiği konuşmada Rus ordusuyla dalga geçmeyi de unutmadı.

Dünya 26 Mayıs 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Wagner'in yöneticisi, 'Putin'in şefi' olarak da bilinen oligark Yevgeni Prigozhin. Fotoğraf: AA

Rus paralı asker şirketi Wagner’in lideri Yevgeni Prigozhin, hafta sonu yaptığı açıklamada 250 gündür çatışmaların odağında olan Bahmut’u tamamen ele geçirdiklerini bildirmişti. Prigozhin’in açıklamasını sırayla Kremlin ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in onaylamaları takip etmişti. Ancak Ukraynalı yetkililer, Bahmut’ta çatışmaların devam ettiğini söyleyerek Prigozhin’i yalanlamıştı.

Bununla birlikte Prigozhin, Wagner savaşçılarını 25 Mayıs’tan itibaren cepheden çekeceğini ve mevzilerini düzenli Rus ordusuna bırakacağını bildirmişti. Dediğini de yaptı. 1 Haziran’a kadar tüm mevziler Rus ordusuna teslim edilecek. Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı da Rusya’nın yavaş yavaş Wagner birlikleriyle yer değiştirdiğini doğruladı. Bununla birlikte Wagner savaşçılarının şehrin iç kısımlarında kalmaya devam ettiğini de sözlerine ekledi.

Orduya laf sokmayı da unutmadı

Putin’in özel yemeklerine ev sahipliği yaptığı için ‘Putin’in şefi’ olarak anılan Prigozhin, harabeye dönmüş kenti ziyareti sırasında tank mürettebatına ve diğer komutanlara yakında yeni emirler alacaklarını ve geri çekilmelerini söyledi.

“Mevzilerimizi, mühimmatımızı, erzağımız dahil her şeyi birliklere, yani Rus ordusuna teslim edeceğiz” diyen Prigozhin, ‘işler çok zorlaşırsa diye’ Wagner’e ait iki savaş uçağını da cephede bırakacaklarını söyleyerek orduyla alay etti.

Prigozhin ile başta Savunma Bakanı Sergey Şoygu olmak üzere Rus hükümeti arasında bir alıp verememe durumunun hakim olduğu söylenebilir. Wagner lideri hükümeti, kendilerini mühimmattan mahrum bırakmakla suçluyor. Wagner’in Bahmut savaşında 20 binden fazla adam kaybettiğini söyleyen Prigozhin, ‘Rus elitlerinin savaşı ciddiye almaması halinde 1917’dekine benzer bir devrim yaşanabileceğini’ vurgulamıştı.

Wagner şefi Prigozhin'den uyarı: Savaş ciddiye alınmazsa 1917'deki gibi devrim yaşanırWagner şefi Prigozhin’den uyarı: Savaş ciddiye alınmazsa 1917’deki gibi devrim yaşanır

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.