Togg’u aldı, daha bir ay kullanmadan üç katı fiyatla satmaya kalktı

Yerli elektrikli otomobil Togg almak için kuraya giren ve kazanan bir kişi 1 milyon 215 bin lira verip teslim aldığı aracını internetten 3,5 milyona satışa çıkardı. Oysa 6 ay dolmadan satmak yasak. Satıcı, RTÜK'te çalışan bir kişi çıktı. İşi de tehlikede.

Gündem 27 Mayıs 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Kur zammının ardından KDV artışının yansıtılmasıyla Togg'un standart versiyonu 5 günde 274 bin lira zamlanmış oldu.

Yerli üretim araba olan TOGG için ön siparişe başvuran ve otomobili almaya hak kazanan bir kişi, aracını ikinci el araç satılan ilan sitesine koydu. Satıcının aracı için istediği fiyat dudak uçuklatıcıydı, çünkü 1 milyon 215 bin liraya kısa süre önce aldığı aracına tam 3,5 milyon lira istiyordu.

Oysa Türkiye’de geçen yıl çıkan bir yasa nedeniyle sıfır kilometre araçların satın alma tarihinden 6 ay geçmedikçe ikinci elde satılması mümkün değil. Geçen yıl bu yasa, otomobil üreticileri ve ithalatçıları piyasaya yeterli otomobil süremediği, piyasaya çıkardıklarına ise yüksek enflasyon nedeniyle fiyat veremedikleri dönemde oluşan karaborsa piyasasını engellemek için çıkarılmıştı. Bu yasa öncesinde de bayiden herhangi bir markanın herhangi bir otomobilini teslim alacak kadar şanslı olanlar, bu araçları daha kapının önünde ciddi bir primle satabiliyordu. O yüzden otomobil bayileri bu spekülasyona girmeye başlamış, ikinci elde araç fiyatları tırmanmıştı.

Çıkan yasaya rağmen aynı karaborsa piyasasının oldukça nadir bulunan ve talebi yüksek olan Togg için de oluştuğu anlaşılıyor. TOGG, ön siparişle satışını yaptığı 20 bin araç için 177 bin 467 kişi başvurmuş,  noter huzurunda yapılan çekilişle belirlenen 20 bin kişi otomobillerini teslim almaya başlamıştı.

Keşke Togg bu kadar geç kalmasaydı…Keşke Togg bu kadar geç kalmasaydı…

Söz konusu Togg satış ilanını veren ve henüz kullanmadığı aracına üç kat yüksek fiyat isteyen kişinin kimliği de çok ilginç. Bu kişi, Yeni Şafak gazetesine göre Radyo Televizyon Üst Kurulu RTÜK’te ‘uzman’ olarak çalışan Sadık Canyurt. Bu kişi aynı zamanda KESK Konfederasyonu’na bağlı HaberSen adlı memur sendikasının şube başkanı.

Bu haberlerin duyulması sonrası RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin de Twitter üzerinden bir açıklama yaptı, Sadık Canyurt’u ‘Fiyat manipülasyonu’ yapmakla itham etti ve hakkında inceleme başlatıldığını duyurdu.

Arabam.Com adlı ikinci el satış sitesine verilen ilana herhangi bir kişinin başvurup başvurmadığı ve bu 3,5 milyon liralık fiyatı veren çıkıp çıkmadığı bilinmiyor. Ancak veren çıksa bile 6 ay geçmeden satış yasağı yüzünden araç zaten satılamayacaktı.

Depremi unuttular, Togg paylaşımı yaptılar: Vatandaşın ‘içme suyu isyanı’ gecikmediDepremi unuttular, Togg paylaşımı yaptılar: Vatandaşın ‘içme suyu isyanı’ gecikmedi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.