Kılıçdaroğlu’na SMS yasağı geldi, ‘Elden ele’ yöntemi başlatıldı

Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun önceki gün kredi kartı borçlarıyla ilgili vatandaşa SMS göndermesi sonrası BTK seçim döneminde SMS'le propaganda yasağını hatırladı, Kılıçdaroğlu yeni SMS atamayınca çektiği videonun elden ele paylaşılmasını istedi.

Siyaset 27 Mayıs 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun önceki gün cep telefonlarına kısa mesajla, yani SMS yoluyla siyasi propaganda yapması ortalığı karıştırdı. Dün de bir SMS göndermek isteyen Kılıçdaroğlu Bilgi Teknolojileri Kurumu BTK tarafından engellendi. Bu engel üzerine Kılıçdaroğlu, çektiği videonun vatandaşlar tarafından elden ele paylaşılmasını istedi.

Seçim döneminde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun da vatandaşa SMS göndererek siyasi propaganda yaptığı biliniyor. Bu zincire Kemal Kılıçdaroğlu’nun da eklenmesi BTK’nın aklına mevcut yasal düzenlemeyi getirdi. BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, bütün cep telefonu operatörlerine dün bir yazı göndererek bu tür siyasi propaganda SMS’lerinin yasayla yasaklandığını hatırlattı.

Operatörlere ‘iptal’ uyarısı

Yazıda, Yüksek Seçim Kurulu’nun 15 Mart 2023 tarihli kararında yer alan, “Vatandaşların elektronik posta adreslerine, taşınabilir ya da sabit telefonlarına görüntülü, sesli veya yazılı mesaj göndermek suretiyle propaganda yapılmasının yasak olduğu” hükmüne atıf yapıldı.

GSM operatörlerinin mevzuata harfiyen uyması istenerek “Şirketinizce ilgili mevzuata aykırı bir SMS gönderiminin yapıldığı veya arama yaptırıldığının tespit edilmesi halinde ilgili mevzuat çerçevesinde yetkilendirme iptali dahil kurumumuzca gerekli tüm işlemlerin yapılacağı hususunda bilgilerinizi ve gereğini önemle rica ederim” denildi.

Sosyal medyada da bu yasağa büyük tepki vardı. 13 Mayıs’a kadar vekil adayı olan bakanlardan kendilerine gelen SMS’lerin ekran görüntüsünü paylaşan birçok sosyal medya kullanıcısı, ortadaki çelişkiye dikkat çekti.

‘Onların yasakları varsa benim de halkım var’

Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter hesabından yaptığı açıklamada BTK’ye tepki gösterdi.

Yurttaşlara gönderilmesi planlanan mesajın, BTK tarafından engellendiğini belirten Kılıçdaroğlu, paylaştığı videoya “Erdoğan’ın zulmü ve yasakları varsa, benim de vicdanına güvendiğim halkım var. Beni ister sevin ister sevmeyin, ama bu videomu herkese yayın, gösterin, anlatın. EYT’den hakkını alamayanların ve sebebi ne olursa olsun bu ülkede mağduriyet yaşayan kim varsa hakkını geri vereceğim!” notunu düştü.

Engellenen mesajı okudu

Kılıçdaroğlu videoda şunları kaydetti:

“Meydanlarda, televizyonlarda, gazetelerde uygulanan ambargolarla milletimize ulaşmamız engelleniyor. Bugün EYT konusunda yapacaklarımızı anlatmak için kısa bir mesaj gönderdik. Ancak BTK, bu kısa mesajımızı engelledi. Halkımızla buluşmamıza, size sesimizi duyurmamıza tahammül edemiyorlar. O mesajda şunu söylemiştim, EYT’deki çifte standart sona erecek. 8 Eylül 1999’da sigortalı olan emekliliğe hak kazanıyor ama bir gün sonrasında sigortalı olan tam 17 yıl sonra emekli olabiliyor. EYT’deki bu adaletsizliği bitireceğim. Vatanını seven sandığa gelsin.”

Kılıçdaroğlu videonun devamında “Bu videoyu izleyen herkesten bir istirhamım var” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu videonun altına videoyu indirebileceğiniz bir link bırakacağım. Şimdi herkes tüm rehberine bu videoyu göndersin. Saray’a inat tüm milletimize ulaşacağız. Unutmayın, birleşe birleşe kazanacağız.”

‘Gazetecilere de SMS atamıyorum’

Yaklaşık 1 saat sonra konuya ilişkin yeni bir paylaşım yapan Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı ve Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bu kez GSM operatörleri tarafından sansüre maruz kaldığını belirtti ve Twitter hesabından yaptığı açıklamada kendisine uygulanan yeni sansürü anlattı. “Sürekli iftiralar, yalkanlar, sandıklarda tuhaflıklar, montaj videolar, ayrıca mobil ekranlarımızı yasaklamalar…” ifadelerini kullanan CHP lideri, şöyle devam etti:

“Şimdi de gazetecilere programımızı duyuracağım mesajı atamıyorum. Telekomünikasyon şirketleri gazetecilere SMS atmamı engelliyor. Soruyorum Erdoğan, seçime mi girmeyeyim? Bu mu istediğin? Türkiye’de seçim yapılamıyor. Korkak bu adam korkak. Ne istiyorsun bu ülkeden korkak adam!”

Terör suçlamalarına isyan etti

Cumhur İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Tayyip Erdoğan ile Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu arasındaki “terör” tartışması, seçime günler kala daha da sertleşti.

Erdoğan’ın 14 Mayıs öncesinde miting alanlarında izlettiği Kılıçdaroğlu’nun seçim videosuna PKK yöneticilerinin eklendiği video için “ama montaj, ama şu, ama bu” demesiyle başlayan montaj tartışması, dün de devam etti.

Erdoğan’ın “montaj” itirafından sonra “Kandil yöneticileriyle görüştüğüne dair kasetler var” iddiasında bulunmasına Kılıçdaroğlu’ndan çok sert yanıt geldi.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘kaset’ iddialarına ilişkin sosyal medya hesabı Twitter’dan yanıt verdi.

‘Yalanların durmuyor. Müfterisin!’

Kılıçdaroğlu, söz konusu paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

“Benim Kandil’deki teröristlerle görüştüğüme dair kasetler olduğunu söyledin. Ey Erdoğan, sen nasıl bir Müslümansın! Böyle bir görüşmeye dair elinde uydurma ve montaj olmayan gerçek bir kaset var da bunu yayınlayamıyorsan sen büyük bir yalancısın, müfterisin demektir.”

Samimi bir Müslüman olarak inandığım bütün mukaddesler üzerine yemin ediyorum. Hem vallahi hem billahi böyle bir görüşme yoktur, yalandır, iftiradır. Milletimizden özür dilemelisin Erdoğan. Bir insana yakışır şekilde hareket et ve göz göre göre işlediğin bu suçlardan vazgeç.

Yeter bu iftiralar yeter. Allah’a sığınıyorum dedim. Durmuyor iftiraların, yalanların durmuyor. Müfterisin, günah ve pislik içinde boğuldun. Artık yeter.”

İmamoğlu’ndan Erdoğan’a: Özür dile

Montaj tartışması Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı yardımcısı adayı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da gündemindeydi. İstanbul’daki semt gezmelerini sürdüren İmamoğlu’nun dünkü Bağcılar’daki Kirazlı Metro İstasyonu Meydanı’ydı. Burada halka seslenen İmamoğlu, “Bu insanlar, son 1-1,5 aydır dillerindeki bütün kötülükleri kustular. Bize ‘terörist’ dediler. Kendilerine oy vermeyenlere ‘terörist’ dediler. Allah aşkına, bir ülkenin cumhurbaşkanı, milletine montajla, kumpasla, uydurma video gösterir mi? Madem montaj olduğunu anladın, yine aldatıldın, çık milletten özür dile. Çık de ki ‘Ben, uydurma bir video yayınladım’ de. Onu da demiyor. Özür dilemek erdemdir” diye konuştu.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Bağcılar’da kendisini dinlemeye gelenlere “28 Mayıs’ta oyunuzu Kemal Kılıçdaroğlu’na verin bu iş bitsin” dedi.

Miting alanında video izletme yasağı

Öte yandan Millet İttifakı cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun katıldığı “Mevzular Açık Mikrofon” programının Bursa’da Kent Meydanı’nda dev ekranla yapılacak gösterimi Ak Parti’nin “sadece karalama niteliği taşıdığı” gerekçesiyle yaptığı itirazı üzerine ilçe seçim kurulu tarafından yasaklandı.

CHP Bursa İl Başkanı avukat Turgut Özkan, karara ilişkin “Kararın içeriğine bakıldığında sudan sebeplerle itiraz edildiğini, Kent Meydanı’nın Bursa Valiliğince resmi miting alanı olarak ilan edilmesine karşın bunun göz ardı edildiğini görüyoruz. LED ekran kurulumunun yasaklanması tamamen hukuksuzdur. Bunun siyasi olduğunu düşünüyoruz” yorumunu yaptı.

Sağ ve muhafazakar cepheden bir destek daha

Turan Hareketi Partisi Genel Başkanı Varol Esen, “Cumhuriyetimizin 100. yılının son seçimlerinde, Cumhurbaşkanlığı seçimleri ikinci turunda Turan Hareketi Partisi Başkanlık Kurulu kararıyla Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekleme kararı almış bulunmaktayız” açıklamasını yaptı.

Esen, aldıkları kararı “14 Mayıs Genel Seçimleri’nde parlamentoda Cumhur İttifakı’nın almış olduğu sandalye çoğunluğunun yanı sıra Cumhurbaşkanlığı’nın da kaybedilmesi durumunda tam bir keyfi güç oluşacağı, bu keyfi gücün bir diktaya dönüşebileceğinin derin endişesi içerisindeyiz” sözleriyle gerekçelendirdi.

Kılıçdaroğlu 2 gün önce Ankara’da ülkücü kanaat önderleriyle de bir araya gelmiş, toplantının sonrasında eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Alaattin Aldemir “Ülkü Ocakları Başkanlarımız da burada. Millet İttifakı’na desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum” demişti.

Kılıçdaroğlu’nun son vaadi: Vatandaşın kredi kartı borcunu Hazine üstlenecek!Kılıçdaroğlu’nun son vaadi: Vatandaşın kredi kartı borcunu Hazine üstlenecek!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.