Türk sinema tarihinde bir ilk: Merve Dizdar Cannes’da en iyi kadın oyuncu

Cannes Film Festivali'nde mutlu son. Nuri Bilge Ceylan'ın 'Kuru Otlar Üstüne' filmiyle Merve Dizdar En İyi Kadın Oyuncu Ödülü'nü kazandı. Dizdar ödülünü Türkiye'de hak ettiği güzel günleri yaşamayı bekleyen tüm mücadeleci ruhlara armağan etti. Dizdar Cannes'da ödül alan ilk kadın oyucumuz oldu.

Kültür Sanat 28 Mayıs 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
'Kuru Otlar Üstüne' filmindeki performansı beğenilen Merve Dizdar, güçlü rakiplerinin arasından sıyrılıp ödüle değer görüldü.

Türkiye için Cannes Film Festivali’nde mutlu son. Günlerdir süren heyecan dün doruk noktasına ulaştı ve akşamki ödül töreninde ana jüri Nuri Bilge Ceylan’ın ‘Kuru Otlar Üstüne’ filmindeki performansıyla Merve Dizdar’ı En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’ne layık gördü. İsmi açıklandığında şaşıran Merve Dizdar, yaptığı heyecanlı ödül konuşmasıyla da salondan alkış aldı.

Ödülünü Oscar’lı film ‘Parazit’in oyuncusu olan ve geçen yıl ‘Broker’ filmiyle En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü kazanan Song Kang-ho’nun elinden alan Dizdar uzun bir teşekkür konuşması yaptı:

“Filmde canlandırdığım Nuray karakteri inandığı şeyler ve varoluşu için mücadele veren ve bu uğurda bedeller ödemek zorunda bırakılmış bir kadın. Onu tanımak ve anlamak için uzun uzun çalışmak isterdim ama ne yazık ki yaşadığım coğrafyada bir kadın olmak Nuray’ın ve Nuraylar’ın duygusunu doğduğum günden beri ezbere bilmeyi gerektiriyor. Ödülü Nuray ve onun gibi kadınların mücadelesine güç verebilmek için, kendine layık görülenlere boyun eğmeyip eyleme geçen, bu uğurda her şeyi göze alan ve ne olursa olsun umut etmekten vazgeçmeyen tüm kız kardeşlerime ve Türkiye’de hak ettiği güzel günleri yaşamayı bekleyen tüm mücadeleci ruhlara armağan ediyorum.”

Ödül tahminlerinden adı geçen Merve Dizdar’ın festivalde güçlü rakipleri vardı. ‘Anatomy of a Fall’ ve ‘The Zone of Interest’ filmlerindeki performansı çok beğenilen Sandra Huller, ‘May December’da rölüyle Natalie Portman gibi… Ama ana jürinin tercihi ise Dizdar oldu. Böylece Dizdar Cannes tarihine geçtiği gibi Türk sinema tarihine de geçti. Çünkü Cannes Film Festivali’nde ödül alan ilk Türk kadın oyuncu oldu.

İzmir'den Cannes'a giden bir mücadelenin başrol oyuncusu: Merve Dizdarİzmir’den Cannes’a giden bir mücadelenin başrol oyuncusu: Merve Dizdar

 Altın Palmiye’yi Triet’in ‘Anatomy of a Fall’ filmi kazandı

Festivalde Altın Palmiye’yi, favoriler arasında gösterilen Fransız yönetmen Justine Triet’in ‘Anatomy of a Fall’ filmi kazandı. Triet tarihte Altın Palmiye’yi kazanan ikinci kadın yönetmen oldu. Cannes tarihinde ilk olarak 2021’de bir kadın yönetmen olarak Julia Ducournau ‘Titane’ Altın Palmiye’yi almıştı.

‘The Zone of Interest’ Cannes’da Altın Palmiye’nin favorileri arasındaydı.

Favorilerden ‘The Zone of Interest’ Grand Prix’i kazandı

Yarışmada ikinci ödülü olarak görülen Grand Prix’e, Jonathan Glazer’in yönettiği, Altın Palmiye’nin favorilerinden olan ‘The Zone of Interest’ değer görüldü. Jüri Ödülü’nü ise bir başka favori olan Aki Kausmaki’nin ‘Fallen Leaves’ kazandı. ‘The Pot-au-Feu’ filmiyle Trần Anh Hùng En İyi Yönetmen seçilirken, Hirokazu Kore-Eda’nın yönettiği ‘Monster’ En İyi Senaryo Ödülü’ne değer görüldü.

Usta yönetmen Wim Wenders’in ‘Perfect Days’ filmindeki performansıyla Kōji Yakusho En İyi Erkek Oyuncu seçilirken, ‘Inside the Yellow Cocoon Shell’ En İyi İlk Film Ödülü’nün sahibi oldu.

İzmir'den Cannes'a giden bir mücadelenin başrol oyuncusu: Merve Dizdarİzmir’den Cannes’a giden bir mücadelenin başrol oyuncusu: Merve Dizdar

Nuri Bilge Ceylan : Mutluluğun başka yerde olduğu avuntusu çoğumuz için geçerliNuri Bilge Ceylan : Mutluluğun başka yerde olduğu avuntusu çoğumuz için geçerli

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.