Cannes günlüğü: Festivalde karar günü

Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye yarışındaki filmlerin gösterimi tamamlandı. Ana jüri bugünkü kapanış töreninde kararını açıklayacak. 'Anatomy of a Fall', 'The Zone of Interest', 'Fallen Leaves', 'May December' büyük ödülün favorisi. Ceylan'ın filminin ise ödüllendirilmesi bekleniyor.

Kültür Sanat 27 Mayıs 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

Cannes Film Festivali’nde dün akşam usta yönetmen Ken Loach’un son filmi ‘The Old Oak’ın prömiyeriyle Altın Palmiye yarışındaki filmlerin gösterimi tamamlandı. Loach filminde, bizim için de çok sıcak bir konu olan mülteci meselesini işliyor ve İngiltere’nin kuzeyindeki eski bir maden kasabasının sakinleri ile bir grup Suriyeli mülteci arasında yaşanan gerilimi ve dostluğu anlatıyor. Usta yönetmen özellikle Suriyeli göçmenlerin gittikleri yerlerde, karşılaştığı düşmanlıkla insanlığı yüzleştiyor.

Daha önce iki kere filmleriyle Altın Palmiye alan Loach, kariyerini noktalarken bu ödülü üçler mi kestirmek güç. Ama öğrenmek için çok beklemeyeceğiz. Çünkü bu akşam Cannes’da ödüller açıklanacak.

Ken Loach’un ‘The Old Oak’ filmi genel olarak festivalde beğenildi.

Genel olarak pandemi sonrasının en iyi Cannes’ı kabul ediliyor bu yılki festival. Dünyanın her yerinden önemli sinemacılar bir şekilde Cannes’da buluştu bu yıl. Her zaman olduğu gibi tartışmalar, protestolar da vardı festivalde ama festivalin odağına sinema yerleşmişti. Şimdi artık top ana jüride. Akşam kararlarını kapanış töreninde açıklayacaklar.

Sandra Huller, Cannes’ın Altın Palmiye için favori gösterilen iki filmde rol alarak adeta oyunculuk şovuna imza attı.

Altın Palmiye’nin dört favorisi

Festivalin son gününün gündemi ise, malum ana jüri kararını açıklayana kadar spekülasyonlu tahminlerdir. Bu yıl da gelenek bozulmadı elbet. IndieWire’ın favorileri Justine Triet’in ‘Anatomy of a Fall’, Jonathan Glazer’in ‘The Zone of Interest’ ve Aki Kaurismaki’nin ‘Fallen Leaves’ filmleri. Bu arada belirtmeden geçmeyelim favoriler arasında gösterilen ‘Anatomy of a Fall’ ve ‘The Zone of Interest’ filmlerinin ortak bir özelliği var. ‘Toni Erdman’ filmiyle tanınan oyuncu Sandra Huller iki filmde de oynuyor. Nuri Bilge Ceylan’ın ‘Kuru Otlar Üstüne’ IndieWire’ın tahmin listesinde 10. sırada kendine yer bulmuş durumda.

Variety’nin tahminlerinde Altın Palmiye için, ‘Anatomy of a Fall’ ve ‘The Zone of Interest’ filmleriyle birlikte Todd Haynes’ın ‘May December’ filmi de öne çıkıyor. Ki Altın Palmiye’yi alamasa bile büyük ödüllerden birinin ‘May December’a gideceği tahmin ediliyor. ‘Kuru Otlar Üstünde’ki Merve Dizdar’ın performansı Variety’nin de gündeminde. Dizdar, kadın oyuncu adayları arasında ödülü alabilecek isimler arasında gösteriliyor.

Merve Dizdar performansıyla oyunculuk ödüllerinde adı geçen isimlerden.

Peter Bradshaw’un tahmini: Merve Dizdar ödül alır

Bir başka tahmin listesi ise The Guardian’dan ait. Bradshaw Altın Palmiye’yi ‘The Zone of Interest’in alacağını öngörüyor. Altın Palmiye’den sonraki en prestijli ödül olan Grand Prix’in ise Alice Rohrwacher’n ‘La Chimera’ filmine gideceğini tahmin ediyor. Favori filmlerden ‘Anatomy of a Fall’ın ise Jüri Ödülü alacağını düşünüyor. Peter Bradshaw ana ödüllerde Nuri Bilge Ceylan’ın ‘Kuru Otlar Üstüne filmine pek şans tanımamış. Ama Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü’nde adayı Merve Dizdar.

‘Kuru Otlar Üstüne’nin yıldız ortalaması 2.8

Festivale katılan sinema yazarlarından bir jüri kuran Screendaily’in yıldız tablosuna göre ise Aki Kaurismaki’nin ‘Fallen Leaves’ filmi dört yıldızlı sistemde 3.4 yıldız ortalamasıyla en iyi film görünüyor. Bu filmi 3 yıldız ortalamasıyla ‘Anatomy of a Fall’ ile Todd Haynes’in ‘May December’ takip ediyor. Nuri Bilge Ceylan’ın ‘Kuru Otlar Üstüne’ ise ‘The Zone of Interest’ gibi 2.8 yıldız ortalamasıyla listenin öne çıkan filmlerinden.

Molly Manning Walker’ın ilk uzun metrajlı filmi ‘How To Have Sex’ Belirli Bir Bakış Bölümü’nde En İyi Film seçildi.

Belirli Bir Bakış’ın en iyisi ‘How To Have Sex’

Tahminleri bir kenara bırakırsak dün Cannes’da ilk ödüller de açıklandı. Molly Manning Walker’ın ilk uzun metrajlı filmi ‘How To Have Sex’, Belirli Bir Bakış bölümünde En İyi Film Ödülü’nü kazandı. Faslı yazar/yönetmen Kamal Lazraq’ın ilk uzun metrajlı filmi Hounds  ise jüri ödülüne değer görüldü. Bu bölümde En İyi Yönetmen Ödülü’nü ise ‘The Mother of All Lies’ filmiyle bir diğer Faslı yönetmen Asmae El Moudir aldı.

Cannes'da alkışlarla yaşıyoruzCannes’da alkışlarla yaşıyoruz

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.