Cannes’da alkışlarla yaşıyoruz

Cannes Film Festivali olduğunda filmlerin kaç dakika alkışlandığı daima çekici bir konudur. Festivalin alametifarikası haline gelen alkışlar, filmin beğenilip beğenilmediğine yönelik bir belirti aslında. Peki uzun alkış alanlar ödül alıyor mu? Bugüne kadar en uzun alkışlanan film hangisiydi?

Kültür Sanat 23 Mayıs 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

‘Kuru Otlar Üstüne’ Cannes’da prömiyeri sonrası 11 dakika alkışlandı. 10Haber olarak böyle vermiştik haberi. Kimi kaynaklar 10 kimi haberler ise 12 dakika alkışlandığını yazınca sosyal medyada bir tartışma başlamıştı. Evet kronometre ile alkışın ne kadar sürdüğünü ölçen bir sinemaseverdi bizim kaynağımız.

Zaten söz konusu Cannes Film Festivali olduğunda filmlerin kaç dakika alkışlandığı daima çekici bir konudur. Festivalin alametifarikası haline gelen alkışlar, filmin beğenilip beğenilmediğine yönelik bir belirti aslında. Lakin uzun uzun alkış alan ödül alıyor mu? Variety’den Zack Scarf, Cannes Film Festivali boyunca en çok alkış alan filmleri listeledi, alkışların festival için ne anlama geldiğini yazdı.

Alkışlardan fazlası da var

Alkışların süresi filme yönelik ilk tepkiler olsa da farklı kriterleri var. Cannes Film Festivali’nde filmlerin ilk gösterimlerinin ardından oyuncular ve yönetmenin tepkilerini gösteren videolar çekiliyor. Yakın planlı bu çekimler,  canlı olarak dev ekrana yansıtılıyor. Bu kamera kaydı devam ettiği sürece alkışlar da devam ediyor.

Ekrana yansıyan isimlerin tepkileri de alkışları artırabiliyor. Manalı bir göz kırpma, el sallama ya da şükranlarını ileten bir jest alkışların da coşkusunu artırıyor. Salondaki tüm ekip üyelerinin kameralara yansıtıldığını düşününce kalabalık oyuncu kadrolu filmlerin alkış süresinin uzadığı da bir başka gerçek. Cannes’taki tepkiler sadece alkışlarla sınırlı değil. Festival, seyircililerin yuhalamaları, protestoları ya da salonu terk etmeleriyle de ünlü. Aslına bakarsak tüm bunlar köklü festivalin, önemli geleneklerinden.

22 dakikalık en uzun alkış Guillermo Del Toro’nun

Festival tarihinin en uzun süreli alkışlanan filmi ise Guillermo Del Toro’nun 2006 tarihli ‘Pan’ın Labirenti’ oldu, film 22 dakika boyunca ayakta alkışlandı. Film o yıl, Altın Palmiye’yi kazanamadı. Ama Oscar’ı kazandı ve birçok seçkide milenyumun en iyilerinden biri olarak kabul gördü. Yani alkışın uzunluğu filmin kaderini gösteriyor bu örnekte.

2006’da Guillermo del Toro imzalı ‘Pan Labirenti’ 22 dakika boyunca ayakta alkışlanmıştı.

‘Pan’ın Labirenti’ndeki rekor alkıştan iki yıl önce rekor 2004 Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye ödülünü de kazanan ve 20 dakika boyunca alkışlanan Michael Moore imzalı ‘Fahrenheit 9/11’ olmuştu. Ki bu film de sinema tarihine geçen yapımlardan biridir.

Jeff Nichols imzalı ‘Kaçak / Mud’ 2012 Cannes Film Festivali’nde herhangi bir ödül kazanamamıştı ancak 18 dakikalık alkışla ekibe unutulmaz anlar yaşatmayı başarmıştı. 2012’de 15 dakikalık alkışlarla kutlanan Lee Daniels’ın ‘Gazeteci Çocuk / The Paperboy’u ve 2018’de Jüri Ödülü’nü de kazanan Nadine Labaki imzalı ‘Kefernahum / Capernaum’ da 15 dakikalık alkış alan yapımlardan biri.

Genelde Cannes seyircisinin gerçekten sevdiği filmler daha uzun süre alkış alıyor ancak tam tersi durumlar da yaşandı festival tarihi boyunca. Örneğin Nicolas Winding Refn imzalı ‘The Neon Demon’ gibi yuhalansa da 17 dakika boyunca alkış aldı. ‘Ucuz Roman / Pulp Fiction’, Altın Palmiye ödülünü kazandığı için yuhalanmıştı. ‘Taxi Driver’ ise gösterildiğinde yuhalandı ancak o sene Altın Palmiye’yi almayı da başarmıştı.

76. Cannes Film Festivali’nde şimdilik bir rekor yok

76. Cannes Film Festivali’nde henüz bir alkış rekoru kırılmadı ancak Fransız Riverası’ndan gelen haberler, bu senenin filmlerini önümüdeki günlerde de çok konuşacağımızı gösteriyor. ‘Kuru Otlar Üstüne’nin 11 dakikalık alkışını takip eden filmler arasında Martin Scorsese’nin dünya prömiyerinde 9 dakika boyunca alkışlanan ‘Killers of the Flower Moon’u ve Japon yönetmen Hirokazu Kore-Eda’nın Cannes yarışmasındaki yedinci filmi Monster, 6 dakikalık bir ayakta alkış aldı.

Cannes günlüğü: Scorsese geri döndü, Natalie Portman ve Julianne Moore Cannes semalarına indiCannes günlüğü: Scorsese geri döndü, Natalie Portman ve Julianne Moore Cannes semalarına indi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.