Cannes günlüğü: Ayakkabılar çıkarıldı, kan döküldü

Cannes'da protesto vakti. Cate Blanchett, bir partide ayakkabılarını çıkarıp İran'da kadınlara yapılan baskılarla ilgili konuştu. Ukraynalı model Ilona Chernobai ise Rusya-Ukrayna savaşını protesto etmek için üzerine sahte kan döktü. Aki Kaurismäki'nin 'Fallen Leaves' filmi ise favoriler arasında.

Kültür Sanat 26 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Cate Blanchett, Cannes'ta katıldığı bir partide İranlı kadınlara dayanışma çağrısında bulundu. Fotoğraf: Cate Blanchett/ Instagram

Cannes günlüğünün bugünkü gündemi protestolar. Oyuncu Cate Blanchett, Cannes’ın kırmızı halıda topuklu ayakkabı giyme kuralını çiğnemese de uygun bulduğu ilk anda ayakkabılarını çıkardı. Katıldığı bir partide ayakkabılarını çıkarıp İran’da kadınlara yapılan baskılarla ilgili konuştu. Ukraynalı model Ilona Chernobai ise Rusya-Ukrayna savaşını protesto etmek için üzerine sahte kan döktü.

Cate Blanchett ayakkabıları çıkardı, İranlı kadınlarla dayanışma çağrısı yaptı

Cannes Film Festivali kurallarıyla meşhur bir festival. Örneğin, kadınların kırmızı halıda topuklu ayakkabı giymesi zorunlu. Festivalin bu yazısız kuralı daha önce 2016’da Julia Roberts ve Sasha Lane, 2017’de ise Kristen Stewart tarafından ihlal edilmişti. 2015’te ise bu kural çok daha trajik bir olaya neden oldu. Ampute film yapımcısı Valeria Richter, kırmızı halıda topuklu ayakkabı giymediği gerekçesiyle durdurulduğunu ancak sonra galaya girişine izin verildiğini söylemişti. Cate Blanchett kırmızı halıda bu kurala uysa da ayakkabılarını çıkartacak uygun bir yer ve zaman buldu.

Variety ve Altın Küre tarafından düzenlenen Cannes Film Festivali partisinde İranlı kadınlarla dayanışma amacıyla ayakkabılarını çıkardı. ‘Kutsal Örümcek/Holy Spider’ filminin oyuncusu Zar Amir Ebrahimi’ye çığır açan sanatçılar ödülünü sunmak için sahneye çıkan oyuncu, stilettolarını çıkardı, İran’da kadınlara yapılan baskılarla ilgili konuştu. Geçen yıl Cannes Film Festivali’nde en iyi kadın oyuncu ödülünü ‘Kutsal Örümcek’ filmindeki performansı ile İranlı aktris Zar Amir Ebrahimi kazanmıştı.

Aki Kaurismäki: ‘Bu kanlı dünyanın aşk hikayelerine ihtiyacı var’

Yönetmen Aki Kaurismäki’nin ‘Fallen Leaves’ filmi, 22 Mayıs’ta gerçekleşen prömiyerinin ardından Altın Palmiye’nin en güçlü adaylarından biri olarak gösteriliyor. Yönetmen ve ekip kırmızı halıda bir araya geldikten sonra basın karşısına çıktı. Yönetmen, Ukrayna’da savaşın devam ettiği bir dönemde, küresel çatışmaların bir panzehiri olarak aşk temasına odaklandığını söyledi. Kaurismäki, ‘Fallen Leaves’nin ilham kaynağının Charlie Chaplin olduğunu açıkladı, “O, Hollywood’u ve günümüz sinemasını yarattı” dedi.

 

Cannes’da kana izin yok

Ukraynalı model Ilona Chernobai, Rusya-Ukrayna savaşını protesto etmek için üzerine sahte kan döktü. Model, Cannes’ın meşhur merdivenlerinde yürürken elbisesinin içine sakladığı kırmızı bir sıvı torbasını patlattı. Hemen arkasından üç güvenlik görevlisi eşliğinde kırmızı halıdan uzaklaştırıldı.

Chernobai, olay anının bir videosunu 1 milyon Instagram takipçisine paylaştı, “Misyonumu başarıyla yerine getirdim” dedi. Model, bu eylemi işgal altındaki bölgeleri ve orada yaşayan insanları desteklemek için yaptığını söyledi.

Wim Wenders iki filmiyle Cannes’da

Wim Wenders, Cannes’ta duble heyecan yaşıyor. Yönetmen, bu seneki festivalde iki filmiyle festivalde yer alıyor. Wenders’ın son filmi ‘Perfect Days’ ruhani bir Japon tuvalet temizleyicisinin hayatına odaklanıyor. Film, Altın Palmiye için yarışacak filmler arasında. Wenders’in festivaldeki diğer filmi ise Alman ressam Anselm Kiefer hakkındaki belgeseli. Yönetmen, 1984’te ‘Paris, Texas’ filmiyle Altın Palmiye ödülünü kazanmıştı. Wenders ve film ekibi prömiyer öncesinde kırmızı halıda yürüdü, fotoğraf çekimine katıldı.

Cannes günlüğü: Wes Anderson uzaylılara inanmıyormuşCannes günlüğü: Wes Anderson uzaylılara inanmıyormuş

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.